Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Kvalitetan master (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9683)

Eon 08-10-2004 03:21 PM

Kvalitetan master

E ovako, radim jednu stvar koju cu uskoro da zavrsim, zadovoljan sam mixom ali zelim da dobijem gotov master koji ce zvucati kao sa cd-a. U pitanju je intrumentalna ambijentalna, chill muzika, cucete kada zavrsim.

Zelim da dobijem zvuk koji kada se slusa stvar zvuci onako kompaktno (kao da je sve iz jednog dela), u smislu produkcije naravno. Da visoki budu nekako mutnjikavi ali dovoljno cisti i jasni i da je sve nekako prejasno ali da se oseti dubina. Malo jesam zakomplikovao ali poslusajte neki odlican prekvalitetan cd i recite mi kako se to dobija, ustvari sta koristitie od master efekata(zelim i one tajne efekte da cujem)

dvuckovic 08-10-2004 04:33 PM

Ako imas para, posalji u Englesku na mastering, racunaj da je to oko 3000 Eura

Eon 08-10-2004 06:46 PM

nemam para :)

ridge 08-10-2004 07:20 PM

Nije bas tolko skupo mozes ceo album u engleskoj masterovati za pola tih para.

dvuckovic 08-10-2004 07:34 PM

Onda ce zvucati kao sa CD-a, ali balkanskog...

JEDINI nacin da dobijes strani zvuk je da BAREM masterujes napolje

Eon 08-10-2004 08:35 PM

jebi ga nemam ni pola od toga ali moze li link pa da bar parim oci

sta koristitte vi za mastering sem l2 i compresora i eq-a, jel postoji neka caka koja sredjuje posao u smislu efekta ili nesto drugo slicno tome?

ridge 08-10-2004 11:08 PM

pa L3 na primer :D

Ja kolko sam skapirao kad se radi ozbiljna postprodukcija oni rasture celu stvar na odredjene frkventne opsege i onda njih poredjaju ko mi trake u nuendu il vec cemu i srede opseg po opseg sve kompresuju i pojacaju il sta vec treba.

dvuckovic 09-10-2004 02:05 AM

Prvi put cujem za to. Inace, termin post-produkcija se napolju uglavnom odnosi na miksanje i overdub glasa za video(reklame, film...). Mastering je prava rijec.

Mastering uglavnom podrazumijeva finalni EQ snimka(ukoliko je potreban, tj. ako covjek koji je miksao pjesmu nije dobro uradio svoj posao) i finalnu kompresiju, tj. leveling(prvobitna namjena sprava kao sto su LA2A i LA4A-leveling amplifier). Isto tako i DA/AD konverzije(ako su potrebne) i dithering. Otidji na www.weiss.ch ako te zanimaju neke mastering sprave, a ima i na www.manleylabs.com

Skoro sam bio i na prezentaciji TC M6000 koju je drzao covjek koji je radio kao snimatelj kod Phil Collinsa, i objasnjavao je neke stvari vezane bas za mastering.

dvuckovic 09-10-2004 02:10 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
jebi ga nemam ni pola od toga ali moze li link pa da bar parim oci

sta koristitte vi za mastering sem l2 i compresora i eq-a, jel postoji neka caka koja sredjuje posao u smislu efekta ili nesto drugo slicno tome?

Nema cake, L2 i L3 ce stvarno podici RMS snimka, ali...Caka je u tome da radis na skupoj opremi(ako umijes i mozes), a ako ne-izgubices mnogo vise vremena da bi dobio snimak koji ce biti dobar, ali opet nece zvucati kao bilo koji strani CD. Shvati da niko nebi davao pola miliona eura za mikser da to moze ikako drugacije...nisu oni ludi sto bacaju pare, nego to tako mora :)

kVu 09-10-2004 03:21 AM

Upravo tako. Neke mixeve sam radio bez monitoraca (demo je bio u pitanju) i terali smo master preko manley comp i eq-a. Posto je sam zvuk bio uzak i tup, manley je uspeo da mu doda koliko je mogao sirinu, toplinu, pa cak i sub koji uopste nije iritantan i "nabijen". Kompresija je tek posebna prica. Ni meni iskretno nije jasno zasto te sprave kostaju toliko, ipak je to (skoro) sve samo elektronika, ali jednostavno na kraju mora tako ako hoces svetski zvuk. Tvoje je samo da odradis dobar mix, dobre snimke & stuff. L2 moze da prodje naravno, kao i neki master soft eq, ali evo u mom slucaju samo razbijam glavu sto to ne zvuci kako ja hocu. Sve je to lepo, zalepi on to, ispeglam ja to sve fino sa Waves RComp pa tek onda na L2 al ne moze da to zazvuci kako treba pa da jebe rak raka. :)))) Nije da sam nezadovoljan, ali daleko je to od svetskog zvuka. Uvek ce na kraju zvucati "tanje i suvlje"... A i ne moze bolje kad mi celokupna oprema kuci ne vredi skoro ni 10.000 oraja... :)

All times are GMT +1. The time now is 06:30 AM.