Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-02-2005, 06:56 PM   #61
cipela
Banned

cipela's Avatar

Mogli je do sada sigurno pronasao odgovor na svoje pitanje.
Imam pitanja i ja, ali redom :
1 - da li je moguce napraviti dobar mastering vec u SX postavljanjem insert efekata u master (output)?
2 - ako je moguce koje efekte najcesce koristite, a ako nije problem, i postavke preseta,
3 - ako nije moguce, da li se u master SX-a postavlja ista, a ako postavlja sta i kako. Je li u tom slucaju dozvoljen blagi kompr. i eq?
4 - ako nije moguce kako onda postavljate mastering u WL npr.? Ima li pravilo ili odstupate od pjesme do pjesme?
:o
p.s. nije da ne mogu dobiti solidan izlaz u vidu *.wav filea, nego bi mi odgovori na ova pitanja pomogli vise da radim pravilno, a to bolje znaju ovi nasi inzenjeri tonci. Vjerujem da ovo interesuje i druge forumase.
Pozdrav svima i hvala onima koji budu odvojili vrijeme za ovu vrstu pomoci.
cipela is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2005, 07:19 PM   #62
puRe
Administrator

puRe's Avatar

1 - Da, ali bi ti preporucio da prvo sumiras/exportujes mix pa onda te operacije radis na stereo fajlu...

2 - Trenutno sve sa UAD-a (Pultec Pro, Precision EQ, Precision Limiter)...ne znam kako sam do sada bilo sta radio bez njega...

3/4 - ono sto bi ti nosio u WL moze da se zavrsi i u SX-u...samo otvoris novi projekat u koji ucitas stereo mix...
Old 24-02-2005, 10:56 PM   #63
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
1 - da li je moguce napraviti dobar mastering vec u SX postavljanjem insert efekata u master (output)?
NE! Ovaj trip sam i ja imao do skoro i mislim da nije dobro to raditi. Naime, razmisljao sam kako ce mi zvucati master pre zavrsenog mixanja. Najbolje da to lepo nekako exportujes (sto bolje po mogucstvu) u 24-bitni wave i da u WL odradis master kada si siguran da je mix dobar.

Quote:
2 - ako je moguce koje efekte najcesce koristite, a ako nije problem, i postavke preseta
za sta ? ako mislis na master.. waves rcomp i l2 (l3 cu tek da probam) ili timeworks master kompresor... podesavanja zavise, volEm da se sigram... ucitaj neki preset npr. pa malo mrdaj tam-vam. teraj podesavanja i radikalnije slobodno. pravilo je da nema pravila.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2005, 07:46 AM   #64
cipela
Banned

cipela's Avatar

Sta sada? puRe kaze "Da" a kVu kaze "Ne"?
cipela is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2005, 09:01 AM   #65
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by cipela

ja cu ti rec. za kvalitetan master daj profesionacu, jer on ima znanje i opremu. 8)

ako hoces malo sonicki i dinamicki poboljsat snimak koristi:
1. eq
2. kompresor
3. limiter.

sa eq-om ces mrvicu srezat nesto cega ima viska, eventulano nesto podignut, ali sve minimalno na par mista. nastoj koristit manji q (ako bas nije neki extremni problem) jer zvuci prirodnije.
ako ces eq stavit iza kompresora, onda baren isprid svega stavi neki hipass filter skojin ces srizat frefencije ispod nekih 30hz.

sa kompresorom ces malo sabit snimku da zvuci konpaktnije. preporucan sonalksis kompresor. taj waves kompresor san prova, ali nikad ga nisan voli, jer mi je uvik pumpa. recimo, meni je prije pojave sonalksisa, u masteringu bolje radi sonic foundry - wave hammer, nego bilo koji waves, ali ok, probaj i vidi sto vise volis. dakle, sa kompresoron ces ic sa malim ratiom, sporim atackom i releaseom i niskim tresholdom. neces falit ako otvoris neki od sonalksisovih preseta za mastering (ovisno o vrsti muzike) i onda samo lagano pocmes spustat treshold tako da skomprimiras do 4-5db, odnosno da komprimiras dok ti ne pocme pumpat. ako pumpa, onda ces smanjit ratio ili malo podignut treshold.
pazi!! ovih 4-5db je gain reduction, a da bi ih dobi sa ovako sporim tromim kompresorom i malim ratiom, spustat ces treshold i ispod -20db... mislin, da te ne buni.

sa limiteron ces samo skupit 3-4 decibela 'smeca' koje je za sobon ostavi kompresor i to je to.

ne pumpaj rms po svaku cijenu, jer ces sjebat stvar. ako ti je mix lip i otvoren stvar ce ti zvucat dovoljno jako i sa manjin rms-om.

ako ti je super mix, na ovaj nacin ces dobit dosta dobar master, a sigurno neces sjebat stvar... osin tega, ovo ti je dobra startna pozicija za daljnje usavrsavanje, zato u ovon fazi zaboravi sve druge sprave osim eq, kompresora i limitera, jer ces samo zakomplicirat sebi zivot.
vodi racuna da ne umaras usi i usporedjuj svoju stvar sa nekom za koju si siguran da zvuci dobro i pokusaj se priblizit tomu zvuku.
mixu posveti najvecu mogucu paznju. :roll:
Old 25-02-2005, 09:10 AM   #66
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Sandro sta je sa Atmosferom mixa? Ide li ona na master mixa,i sta je pametno staviti na cijeli mix?
Old 25-02-2005, 09:53 AM   #67
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zid
Sandro sta je sa Atmosferom mixa? Ide li ona na master mixa,i sta je pametno staviti na cijeli mix?
mislis li na reverb? on se stavlje u masteringu, ali to moras pitat shota, maxa... i one koji to bolje znaju za detaljnije upute.
ovo gore, sto san napisa, je uputstvo kako na siguran nacin poboljsat stvar, bez neke velike opasnosti da jos vise sjebes, iako mislin da mi cesto mislimo da ce nan mastering ispravit greske u snimanju, aranzmanu, izvedbi, mixu, a to je zabluda i zato bi priporuci vise paznje i truda u svima fazama produkcije, pa nece bit problem ni masterizirat.
Old 25-02-2005, 09:55 AM   #68
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by cipela
ja sam u stvari isto rekao sto i Vuk.....samo sto kod mene eksportujes pa ponovo radis u SX-u dok tamo radis u WaveLabu...
Old 02-03-2005, 06:12 PM   #69
vega
Junior Member

drustvo, nemojte mi zamjeriti ako dam glupu sugestiju, prijedlog i tako to, nov sam sto se ovih stvari tice ali iz mog licnog iskustva mada ja najvise radim demo snimke ljudi su prezadovoljni svaki put kad uradim sljedece
Prvo na gotov snimak odradim Wave hammer u forgeu i stavim nesto malo reverba dobijem snimak koji izgleda bas "puno" (s tim sto u toku snimanja radim mastering za sve trake redom ) ... Ali, mozda ne znam ali ljudi su sa tim zadovoljni, medjutim raditi mastering kakav vi trazite... i ja bih volio da znam kako ?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules