Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-10-2004, 05:32 AM   #21
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Druga stvar kod hardverskih mastering kompresora koji im puno dize cijenu je odnos lijevog i desnog kanala. Oni "normalni" kompresori su zapravo jako neprecizni u odnosu kompresije lijevog i desnog kanala i imaju relativno puno crosstalk-a. Crosstalk je kolicina lijevog signala koja procuri na desni kanal i obrnuto. Mastering kompresori imaju jako kontroliran crosstalk i odnos kompresija po kanalu. Njemu se ne dogadja da mu neki ekstremno vanjski (jako lijevo, jako desno) peakovi prolete ili previse zaguse kompresiju
Cek cek... Mozes li malo da mi pojasnis ovo? Zar je moguce da nesto uopste moze da procuri sa dva nezavisna mono kanala ??? Ovo me bas zanima, posto ima logike to sto pricas u slusanju dosta stvari... Interesuje me kako i zasto se to dogadja ?
kVu is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2004, 09:38 AM   #22
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot
Hehe! Mekdonalds je jeftin zapravo, al lova je redovita... hehe!

MS tehnika je po meni bog i batina masteringa. Bas sam gledao onaj powercore plugin koji kosta 1000 eura i zapravo je software s TC6000 i on radi potpuno kao MS kompresor i EQ.

MS (Mid-Side) dijeli stereo miks na ono sto je mono i sve ostalo. Usput receno, s tim se rade karaoke. Uglavnom, vrlo je jednostavno podijeliti signal na MS. Bilo gdje u insertovima se to moze namjestit. Treba barem tri slobodna insert slota. Na prvo i zadnje mjesto se stavi ToolsOne s postavkom -6db i upali se MS gumb. Izmedju se stavi recimo Waves EQ (2 ili 10, svejedno) i sad taj EQ radi u MS modu. Probajte u masteringu ostaviti, za pocetak, lijevi kanal (M) netaknut, a desni (S) odrezat sve ispod 200 hz. Sve niske frekve ostaju samo mono i time miks postane puno definiraniji. Ista stvar se moze i s Steinberg Q-om napraviti.
Problem je jedino sto nema VST kompresora koji rade neovisno na dva kanala. Svi su linkani stereo.

Druga stvar koja je super-efikasna u masteringu je multiband expander. Zamislite da se cijeli miks razvali u Mid-Side, odreze se bas u Side kanalu, a na Mid kanalu se bas provuce kroz expander. Znaci, samo kad bas svira on otvara a kad ga nema expander polagano zatvori signal, skoro da ga gejta. Time se, posebno za klupsku muziku, dobiva onaj "in your face" master koji je jako definiran i dise...
Nazalost, fali nam u cijelom ovom brdu pluginova dobar dvokanalni kompresor za mastering...

Sto se mastering kompresora tice, ovi skupi kompresori se po jednoj bitnoj stvari razlikuju od ovih "za smrtnike". To su kompresori koji rade vari-mju tehnikom (glupo ime, al to se tak zove). Vari-mju je fora da se ratio kompresije mijenja s obzirom na intenzitet signala koji je prosao iznad tresholda. Znaci, ako signal proleti recimo 2 db iznad tresholda, ratio je npr 2:1, a ako proleti 6 db onda je ratio 4:1 (sad izmisljam cifre - to user sam definira). Takvi kompresori rade puno mekse i sami se prilagodjavaju ulaznom signalu. To je elektronski puno kompliciraniji princip i zato takvi kompresori puno vise kostaju. Jedini softverski kompresor koji radi na tom principu je iz Blue Tubes paketa onaj FA770 (ili kako god se zove).

Druga stvar kod hardverskih mastering kompresora koji im puno dize cijenu je odnos lijevog i desnog kanala. Oni "normalni" kompresori su zapravo jako neprecizni u odnosu kompresije lijevog i desnog kanala i imaju relativno puno crosstalk-a. Crosstalk je kolicina lijevog signala koja procuri na desni kanal i obrnuto. Mastering kompresori imaju jako kontroliran crosstalk i odnos kompresija po kanalu. Njemu se ne dogadja da mu neki ekstremno vanjski (jako lijevo, jako desno) peakovi prolete ili previse zaguse kompresiju.

Ma ima tu puno puno toga... stvarno se uhvatite Bob Katzove knjige o masteringu jer se tamo jako puno toga moze nauciti!

hvala ti shot dosta si mi pojasnio a ja se hvatam bob katza od danas pa do nedogled, hvala jos jednom - potpuno sam zabravio za taj .pdf
Old 10-10-2004, 10:13 AM   #23
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Cek cek... Mozes li malo da mi pojasnis ovo? Zar je moguce da nesto uopste moze da procuri sa dva nezavisna mono kanala ??? Ovo me bas zanima, posto ima logike to sto pricas u slusanju dosta stvari... Interesuje me kako i zasto se to dogadja ?
Pazi...
Kad imas dvokanalni kompresor, u njemu se dogadjaju neovisni procesi, i kanali nemaju jedan veze s drugim. Tu moze crosstalk (preslusavanje) biti minimalan, onoliko koliko pobjegne kroz zice koje su u blizini. Samo kao asocijacija - zbog istog tog crosstalka se u hi-fi pojacalima fizicki odvajaju kanali, cak ih znaju zaliti olovom. To je prirodan proces kad su dvije zice jedna do druge da malo izoblicenog signala procuri iz jednog u drugi kanal.
Kod stereo kompresora je stvar kompliciranija jer su zamisljeni tako da dva kanala suradjuju jedan s drugim. Od toga da se na njih primjenjuje isti sklop koji vrsi kompresiju (chipovi, kondenzatori i te stvari), do toga da signal jednog kanala namjerno ulazi u drugi na nekom mjestu gdje se mjeri signal i odredjuje proces kompresije. Zato je to puno osjetljivije!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2004, 11:32 AM   #24
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Bilo bi odlicno kada bi se pojavila na trzistu neka namenska DSP kartica sa pluginovima iskljucivo za mastering
Old 10-10-2004, 11:49 AM   #25
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

evo san malo baci oko na upustvo od uadovog fairchilda.
i dalje pola ne razumin ali mi je nesto ipak jasnije.

fairchil nema standardne komande.
npr. njemu se atack i release time odredjuju jednom sklopkom u 6 pozicija (od 1 do 6)
od 1 prema 4 kompresor reagira sve sporije (sporiji attack i sporiji relase), dok u pozicijama 5 i 6 je vrime otpustanja konprseora slijedece:

na poziciji 5 je release:
300 milisekundi 'for transients' a 10 sekundi 'for multiple peaks'

na poziciji 6 je release:
300 milisekundi 'for transients', 10 sekundi 'for multiple peaks' a 15 sekundi 'for cosistantly high program level'

fairchild nema ni standardni ratio control nego mu za to sluzi 'dc bias' (ali je isti efekat) i moze se namistit od 2:1 sve do 30:1

jos jedna genijalna stvar kod fairchilda je sto moze radit u 4 razlicita moda medju kojima je i 'mono-stereo' (mid-side) mod.
u tom modu fairchild posebno tretira mono i stereo komponentu zvuka sto je izvrsno u masteringu.

takodjer moze radit u 'dual mono' modu (dva neovisna mono kompresora), u 'stereo modu' (povezani kompresori sa sidechainom) i ima jos jedna verzija 'mono-stereo' moda koja mi bas nije najjasnija ali mislin da se radi o verziji di livi i desni kanal nisu linkani sidechainom nego rade neovisno.

eto, to je ono sto san brzinski skuzi po manualu, ali bi se treba malo vis poigrat sa pluginon da bi mu stvarno usa u stos.
Old 10-10-2004, 05:22 PM   #26
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Hvala Shot!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2004, 01:11 PM   #27
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA
Ovo je KUCNI recept za mastering a la SANDRO.... Slobodno dodajte, oduzmite... pa da unaprijedimo recept....

Mastering

1. Waves LinEq Lowband - srezati ispod approx. 32Hz
2. Voxengo Curve ? odabrati pjesmu slicne produkcije i stila (odlicne produkcije), pustiti i stisnuti C ? spectrum capture ? nekoliko sekundi. I onda stati S i onda match (12) M i sad pustit svoju pjesmu i onda C +1
3. N u Wavelabu ? normalize sound level -4db
4. Sonalksis Sv-315 compressor - preset Mastering open i malo mozemo smanjiti ratio po okusu sjemenki, treshold ? micem ga i gledam da bude izmedu 3 i 6 db (limiter iskljuciti)
5. waves L2 32 ? LIMITER out ceiling na -0,2 (ili 0) iskljuciti dither i shaping (none)
- treshold diram spustam i gledam i uskladujem s kompresorom gore tako da otprilike i jedan i drugi budu 3 i 6. rms mora biti na do -10db
6. UV 22 HR filter za suncanje , na 16 bit autoblack normal i to je to. Dosta. Basta. The end.
Odlican recept . Ja bih jedino izbacio stavku 3. Ako se vec koristi limiter (sto je i normalno ), normalizacija je nepotrebna, a ja volim da izbegavam bilo kakvu suvisnu obradu signala. Jes da je sitnica, ali sta cu kad sam lud...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2004, 01:18 PM   #28
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
Odlican recept . Ja bih jedino izbacio stavku 3. Ako se vec koristi limiter (sto je i normalno ), normalizacija je nepotrebna, a ja volim da izbegavam bilo kakvu suvisnu obradu signala. Jes da je sitnica, ali sta cu kad sam lud...
Nema ti veze ta normalizacija sa kasnijim limitingom. Taj N ti je tu da postavi signal uvijek na isti level prije nego sto ulazi u kompresor. Na taj nacin se preset moze uvijek koristiti s priblizno istim postavkama jer kompresor uvijek hvata podjednaku kolicinu signala.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2004, 01:31 PM   #29
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot
Nema ti veze ta normalizacija sa kasnijim limitingom. Taj N ti je tu da postavi signal uvijek na isti level prije nego sto ulazi u kompresor. Na taj nacin se preset moze uvijek koristiti s priblizno istim postavkama jer kompresor uvijek hvata podjednaku kolicinu signala.
Ma shvatio sam ja to, ali ako se vec svakako pomera threshold (kao sto pise u or'ginal receptu) onda je normalizacija i dalje nepotrebna. Da se uvek koristi isti preset sa istim thresholdom, onda bi bilo ok...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 17-10-2004, 02:23 PM   #30
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ma to je bas 'kucni recept'. mastering za dummies, di ubrajan i sebe.
dakle, nista revolucionarno ali se na ovaj nacin snimka moze poprilicno (i bez rizika) unaprijedit.

e, sad to normaliziranje na -4db stvarno nije nuzno. ja iz nuenda ne pravim audio export, nego kroz pulsara sniman stereo wav direktno u wavelab i vec sam se ispraksira da namistin optimalni nivo, tako da ni ja ne radin taj treci korak.
takodjer, vise ne koristin wavesove pluginove, nego hi pass namisitin u cambridgeu, pa posli njega stavin taj sonalksis kompresor i na kraju stavin uadov limiter. i sa limiteron nebi bas isa do -6db, osim ako baaaas skoci na par mista u pismi a da se ne cuje. :oops:

dakle, to je ono najosnovnije, a ponekad dodan neki ekciter ali rijetko.

e da, i ako masteringom ne mogu dobit zeljeni zvuk onda ponovo mixan stvar. eto :roll:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules