|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
MAO
|
![]()
samo da repliciram na par stvari :
prvo, nisam siguran da se za pola od 3000 evra moze uopste uci u neki studio u Engleskoj - naime, za sat masteringa ponuda nam je glasila oko 400 funti... i to je ponuda isla preko naseg coveka koji je 10 godina radio u Londonu, i kome to ni iz dzepa ni u dzep... znaci, verovatno je da im za jednu pesmu i ne treba toliko, ali za album... eh ![]() drugo, ne sluzi mastering da "popravi" "lose" mixeve, nego da uoblici pesmu. Mixevi kad se rade, po pravilu, rade se relativno instrument u odnosu na instrument, sto znaci da ces lako, ako se samo malo zeznes u startu, zavrsiti sa pesmom (mixom) koji je dosta tanak, ili predebeo. Cak su mi ti neki nasi "gastrabajteri" preneli kako se na zapadu sve mixa dooosta nabijeno basevima i mumlanjem, i da tek na masteringu oni "istanjuju" snimak pa to zvuci kako vec zvuci. Konacno, mastering u tom smislu sluzi da pesme na jednom albumu i zvuce kao da su sa istog albuma iako su svaka mixana posebno, upravo u tom relativnom maniru. Jedino ako neko radi uniformisane mixeve, sa istom postavkom, na primer, bubnjeva, nece imati bas toliku sarenolikost u EQ spektru. Neki albumi na kojima sam radio su za svaku pesmu koristili drugaciji dobos, ili kick (razlicite "bat"-ove), koze, i cinele. A o gitarskim setupima da ne pricam. Znaci, nema te price "los mix=mastering". Los mix ni najbolji mastering ne moze spasiti. A dobre moze samo unaprediti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Znaci sve ostaje na eq-u i jos nekim glupostima, enchancer i tamo neki dither shaper i ne znam jos neki jeber igraju ulogu ali ne menjaju zvuk toliko bitno da bi se dobio onaj zapadnjacki cd. Mislim da se masterom moze popraviti los mix i to dosta ako master (producent) zna posao. Jer neko je nedavno bas na forumu pricao da u Italiji postoji odlican mastering studio. hmmm onaj sajt dvuckovicu je odlican ali sve je to nekako daleko u smislu da ja njima saljem pa placam pa ganjam izdavaca koji ce mozda hteti drugaciji zvuk i propadose moje pare??
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
Ovo je KUCNI recept za mastering a la SANDRO.... Slobodno dodajte, oduzmite... pa da unaprijedimo recept....
Mastering 1. Waves LinEq Lowband - srezati ispod approx. 32Hz 2. Voxengo Curve ? odabrati pjesmu slicne produkcije i stila (odlicne produkcije), pustiti i stisnuti C ? spectrum capture ? nekoliko sekundi. I onda stati S i onda match (12) M i sad pustit svoju pjesmu i onda C +1 3. N u Wavelabu ? normalize sound level -4db 4. Sonalksis Sv-315 compressor - preset Mastering open i malo mozemo smanjiti ratio po okusu sjemenki, treshold ? micem ga i gledam da bude izmedu 3 i 6 db (limiter iskljuciti) 5. waves L2 32 ? LIMITER out ceiling na -0,2 (ili 0) iskljuciti dither i shaping (none) - treshold diram spustam i gledam i uskladujem s kompresorom gore tako da otprilike i jedan i drugi budu 3 i 6. rms mora biti na do -10db 6. UV 22 HR filter za suncanje , na 16 bit autoblack normal i to je to. Dosta. Basta. The end. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Super Moderator
|
![]()
hvala hvala, mislim da je unapredjenje sa moje strane nepotrebno....
![]()
![]() |
#15 | ||
ton magistar
|
![]() Quote:
a sto radi multiband kompresor, nego upravo to?! podili snimku prema frekfentnemu opsegu i kompresira svaku lagu posebno. znaci, nije nikakav problem stereo snimak podilit na 5 kanala (u nuendu) i na svakemu se izivljavat posebno. e, sad sto bi na kraju od tega izaslo da ja pokusan, to je druga stvar... hm :oops: osim po frekfentnemu opsegu stereo snimak se m-s tehnikom moze podilit na 1 mono wav i jedan stereo (to znan da rade) pa se i na njima dodatno izivljavaju prije nego sve na kraju ponovo 'stopu' u jedan stereo wav.
![]() |
![]() |
#16 |
Super Moderator
|
![]()
ma moguce jeste ali sam se tripovao sa multibandom i uvek unistim mix, treba ga dobro prostudirati u odnosu na mix kakav zelis i stvarno znati sta zelis.
Nekako sam uvek zadovoljan suvim mixom pre masteringa ali nema onu notu kvaliteta koji cujem na cd-ima. Ono sto uradim posle mastera mi je uvek sranje i uvek je losije od suvog mixa. Master mi je dosta potezak princip ali moracu tu da se malo isklesem. kako ide ta podela na jedan mono pa stereo, ustvari sta i kako se to radi?
![]() |
#17 |
ton magistar
|
![]()
ma to se koristi ona m-s tehnika. puni naziv je mono-stereo ili mid-side
ona se inace koristi ko stereo tehnika kod snimanja tako da se stereo izvor zvuka (recimo neka brass sekcija) snimi sa jednin kardoidnin mikrofonon i jednin figure-8. onda se snimak od figure-8 udupla i na tome duplom kanalu se obrne faza. to je jedna siroka i mono kompaktibilna stereo tehnika. potrazi na google mid-side. to san i ja bi nasa na internetu. 8) e sad, u masteringu bi se trebalo valjda cinit obrnuto, ali ti ja to ne znan objasnit. :oops: uadov fairchild moze razdvojit stereo i mono i posebno ih tretirat a kako on to ucini neman blage. shot mi je jedan put objasnjava kako se to moze ucinit u wavelabu i bez fairchilda (pomocu trikova ![]() pitaj ga, on ce ti objasnit. mos ga usput pitat koliko mu je mek donalds iskesa love sto in reklamira one smrdljive sendvice. ![]()
![]() |
#18 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Hehe! Mekdonalds je jeftin zapravo, al lova je redovita... hehe!
MS tehnika je po meni bog i batina masteringa. Bas sam gledao onaj powercore plugin koji kosta 1000 eura i zapravo je software s TC6000 i on radi potpuno kao MS kompresor i EQ. MS (Mid-Side) dijeli stereo miks na ono sto je mono i sve ostalo. Usput receno, s tim se rade karaoke. Uglavnom, vrlo je jednostavno podijeliti signal na MS. Bilo gdje u insertovima se to moze namjestit. Treba barem tri slobodna insert slota. Na prvo i zadnje mjesto se stavi ToolsOne s postavkom -6db i upali se MS gumb. Izmedju se stavi recimo Waves EQ (2 ili 10, svejedno) i sad taj EQ radi u MS modu. Probajte u masteringu ostaviti, za pocetak, lijevi kanal (M) netaknut, a desni (S) odrezat sve ispod 200 hz. Sve niske frekve ostaju samo mono i time miks postane puno definiraniji. Ista stvar se moze i s Steinberg Q-om napraviti. Problem je jedino sto nema VST kompresora koji rade neovisno na dva kanala. Svi su linkani stereo. Druga stvar koja je super-efikasna u masteringu je multiband expander. Zamislite da se cijeli miks razvali u Mid-Side, odreze se bas u Side kanalu, a na Mid kanalu se bas provuce kroz expander. Znaci, samo kad bas svira on otvara a kad ga nema expander polagano zatvori signal, skoro da ga gejta. Time se, posebno za klupsku muziku, dobiva onaj "in your face" master koji je jako definiran i dise... Nazalost, fali nam u cijelom ovom brdu pluginova dobar dvokanalni kompresor za mastering... Sto se mastering kompresora tice, ovi skupi kompresori se po jednoj bitnoj stvari razlikuju od ovih "za smrtnike". To su kompresori koji rade vari-mju tehnikom (glupo ime, al to se tak zove). Vari-mju je fora da se ratio kompresije mijenja s obzirom na intenzitet signala koji je prosao iznad tresholda. Znaci, ako signal proleti recimo 2 db iznad tresholda, ratio je npr 2:1, a ako proleti 6 db onda je ratio 4:1 (sad izmisljam cifre - to user sam definira). Takvi kompresori rade puno mekse i sami se prilagodjavaju ulaznom signalu. To je elektronski puno kompliciraniji princip i zato takvi kompresori puno vise kostaju. Jedini softverski kompresor koji radi na tom principu je iz Blue Tubes paketa onaj FA770 (ili kako god se zove). Druga stvar kod hardverskih mastering kompresora koji im puno dize cijenu je odnos lijevog i desnog kanala. Oni "normalni" kompresori su zapravo jako neprecizni u odnosu kompresije lijevog i desnog kanala i imaju relativno puno crosstalk-a. Crosstalk je kolicina lijevog signala koja procuri na desni kanal i obrnuto. Mastering kompresori imaju jako kontroliran crosstalk i odnos kompresija po kanalu. Njemu se ne dogadja da mu neki ekstremno vanjski (jako lijevo, jako desno) peakovi prolete ili previse zaguse kompresiju. Ma ima tu puno puno toga... stvarno se uhvatite Bob Katzove knjige o masteringu jer se tamo jako puno toga moze nauciti! ![]()
![]() |
#19 |
Banned
|
![]()
Postoji li ta njegova knjiga u pdf. formatu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Elem proverio sam cenu za svaki slucaj i jeste bila oko 1500 jevrica (inace to je bila ponuda za jednu ovdasnju grupu), naravno to je blaga mucka tj placa se u kesu na ruke i ne placaju onda oni porez na to vec im ide u dzep i naravno ide preko veze ali je moguce. Doduse ima par uslova tj ne moze se poslati bilo sta tj los mix ili ako je lose usnimljeno na mastering jel nece da se zabavljaju s tim .
A sto se tice tehnike razbijanja na frekvencijske opsege to sam cuo od ljudi koji se dugo bave time i koji su opisivali kako to neki ljudi rade napollju. Sad ja sam druga ruka al nemam ni jednog razloga da sumnjam u ljude koji su mi to pricali. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pre master, master i finalni produkt. | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 39 | 19-05-2009 09:14 AM |
Master za CD i master za audio kasetu | Shady | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 04-05-2005 04:27 AM |
roland a37+behringer bcr2000=kvalitetan kontroler | milos | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 05-06-2004 02:11 PM |
Mikrofon "Jefe"-kvalitetan a jeftin | Pedja | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 27-09-2003 11:58 PM |