Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-07-2013, 02:20 PM   #71
Aleksandar Filipovic
Member

Aleksandar Filipovic's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Iako nije presudan za ozbiljno bavljenje muzikom, dobrih strana apsolutnog sluha ipak ima vise nego dovoljno.Prvu beneficiju svi uglavnom osete u muzickoj skoli jer, mnogima neomiljeni, predmet zvani solfedjo njima predstavlja laganu zanimaciju.Lepo je osetiti odsustvo bilo kakve brige povodom tog predmeta ,a istovremeno potpuno zbunjujuce videti da je nekome isti taj predmet izvor potpune frustracije. Hteo ili ne, postajes omiljeni drug pogotovo pred melodijske diktate i pismene testove koji podrazumevaju belezenje sviranih intervala i akorada.U redovne aktivnosti mi je ulazilo davanje intonacije skolskom horu tamo gde nije bilo instrumenta u blizini.Vec pomenuto "skidanje" aktuelnih hitova posle par slusanja je vec "stari zanat" i opet hteo ne hteo u skolskim bendovima postajes "glavna faca". I kasnijih godina(srednja muzicka, akademija)naravno crpis sve pogodnosti koje ti nudi "apsolutizam".O soldedju, ma koliko da je na visokom nivou, ipak razmisljas 3 puta manje nego ostali, harmoniju brze kapiras jer sve sto ucis jako dobro i cujes, ai dosta ti koristi ono sto si vec ranije "muzikantski poskidao"..Kasnije u poslu mnogo koristi u samom autorskom procesu.Kao sto imas mogucnost da sve sto ti neko odsvira ili odpeva odmah i zapises, tako i ono sto "cujes u svojoj glavi" mozes da preneses na papir bez upotrebe bilo kakvog instrumenta.Aranzerski posao mozes dosta da skratis kad imas mogucnost da ceo aranzman ili njegov veci deo "skuvas u glavi" i vreme za kompjuterom ili notnim papirom pretvoris u direktno unosenje vec poznatih nota, lisen gubljenja silnog vremena u isprobavanjima kako nesto zvuci.Naravno, znanje i iskustvo jos dodatno skracuju ovaj proces.U radu sa pevacima dobar sluh producenta moze da bude presudan.Iako su producenti "apsolutisti" cesto neomiljeni kod pevaca jer ih mnogo "cede" i preterano su pedantni po pitanju intonacije, ipak vecina njih shvati da je to za njihovo dobro.Poneki falsic se i oprosti, ako mu dobra interpretacija daje "opravdanje", pogotovo uz danasnje mogucnosti pitch korekcija.Naravno, upravo ovi pitch correction softveri mogu da budu precica za katastrofu ako se nadju u pogresnim rukama.U radu sa pratecim vokalima najbolje i najbrze rezultate sam imao upravo sa par njih za koje znam da imaju apsolutni sluh, a to znaci i jos neke kvalitete koji po pravilu idu uz njega "u paketu" a to je pre svega jak i stabilan unutrasnji, harmonski sluh koji ne moze nista poremetiti.U "prevodu"-moze da slusa druge glasove oko sebe u grupi ili one vec snimljene bez straha da ce je "pokolebati" u pevanju svog trenutnog glasa.U zivim nastupima, jedan "apsolutista" u vokalnoj grupi je zlata vredan. Jos uvek se secam nekih vokalnih aranzmana pisanih onako "iz glave" pola sata pre koncerta, bez ikakve mogucnosti da se provere na bilo kojem instrumentu..., nekih solo deonica pisanih na salvetama za par muzicara klasicne "provenijencije" koji bas nesto i nisu vicni sviranju bez nota. I,naravno,slucaj koji je, cini mi se, vec opisao Bitch, u vezi nepogresivog lociranja frekvencija koje treba "ubiti" radi eliminisanja mikrofonije.
Losih strana apsolutnog sluha ima uvek tamo gde su i one dobre.Prva sa kojom se susretnes je ta da spoznas da, eto, postoje i ljudi koji sluha uopste nemaju i gotovo fizicki bol koji osecas pri njihovom pevanju.Presele su mi mnoge zurke i ekskurzije jer uvek oni sa "zabetoniranim" usima najvise vole da pevaju.Vremenom naravno covek nekako nauci da ignorise ovu pojavu i da na nju gleda sa vedrije strane.Sto se skole tice, od nize muzicke pa do Akademije, koliko god da ti u pocetku imponuje sto te drugovi i kolege vole i cene, toliko ti kasnije postane uzasno smarajuce to svi pocnu da smatraju da je sasvim normalno da od tebe traze da im "samo malo pomognes".Na pocetku ti bude simpaticno kad se 3-4 koleginice svadjaju koja ce pored tebe da sedi na troglasnom diktatu, ali kad u tu svadju uvuku i tebe svaka sa pricom da si upravo njoj obecao to "famozno" mesto onda se sve pretvara nevidjeni cirkus.Posebno mesto u ovom "poglavlju" ima jedan jedan moj stari prijatelj i saradnik, pevac zaista velikih glasovnih sposobnosti, ali istovremeno poprilicno opsednut istim.Ta njegova konstantna opsesija rasponom glasa dovela je do nekih tragikomicnih situacija.Tada su mi bile frustrirajuce, a danas kad ih se setim su mi cista komedija.Jednom prilikom, a ima tome mozda i dvadesetak godina, usred noci budi me telefon, onako bunovan dizem slusalicu, a sa druge strane neko urla iz petnih zila, odmicem slusalicu pola metra od glave da se ne bih onesvestio i cujem nesto izmedju ratnog poklica i vristanja nekog kome cupaju nokte "na zivo".Strava i uzas...ko je sad ovaj manijak?Posle nekoliko sekundi enigma je resena, moj prijatelj rock pevac velikog raspona glasa je u pitanju.
-"E, cao Sale, izvini ako je malo kasno evo bas sam nocas nesto probao, pa sam te odma' zvao da ne zaboravim ton koji sam malopre "izvukao" da mi kazes koji je u pitanju, znam da ti to sve cujes.Mislim da ovako nesto dosad jos nisam uspeo".
I stvarno bilo je nesto uzasno visoko, ali u pitanju je zapravo bio vrisak koji se nikako nije mogao smatrati upotrebljivim pevanjem iako je tacna visina mogla da se odredi.
-"Treba li mozda ponovo da ti otpevam ...,ako ne mozes odmah da mi kazes"? - "Ne,ne,ne...ton bio je "nezaboravan". Posto smo konstatovali sta je covek "izvukao" i da je to nesto fenomenalno, nekako ja nastavih svoj san.Sve bi bilo brzo zaboravljeno da me posle 5-6 dana opet u pola noci nije ponovo probudio jezivi krik istog coveka i ista tematika, samo je ovog puta "fantasticni ton" jos visi od predhodnog...Preziveo sam i to, zaista misleci da smo sa ovakvim seansama zavrsili.Kada se isto ponovilo posle nekoliko dana, jedino sto je moglo da se desi je moja besna reakcija. Ali, doticni je vrlo brzo nasao novu "zrtvu" u liku mog burazera(Synclavier) dok i njemu nije "pukao film".Treca "zrtva" je bila nasa zajednicka prijateljica i moja koleginica sa Akademije koja je volela da se hvali apsolutnim sluhom iako je imala "samo" jak relativni sluh.Posto doticni ocigledno nije bio zadovoljan odgovorima koje je od koleginice dobijao, samoinicijativno je prestao sa fantomskim nocnim pozivima.
I da zavrsim.Apsolutni sluh ne mora da bude nikakva garancija za uspesno bavljenje muzikom, ali moze da bude potencijalno mocno "oruzje" za onoga ko ga poseduje.Ja licno ga smatram vrhuncem "muzicke inteligencije".Vecina apsolutnih sluhista su muzicki multitalentovani.Obicno cemo ih naci medju vrhunskim kompozitorima,aranzerima, producentima...ali nije redak slucaj da ako nije ispracen autorskim ili izvodjackim darom, apsolutni sluh ostaje na nivou "cirkuske atrakcije"

Last edited by Aleksandar Filipovic; 12-07-2013 at 02:31 PM.
Aleksandar Filipovic is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2013, 07:03 PM   #72
NIelectroy
Member

NIelectroy's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

@Aleksandar Filipovic
Lep post, nije mi bilo mrsko procitati ga celog i mogu da zakljucim da sve sto si rekao je lepo argumentovano i ima tezinu, priznajem da mi neke stvari oko apsolutnog sluha nisu bile jasne jer se nisam nikad zamarao time, evo i zasto: Nikad nisam vezbao apsolutni sluh jer poznajem ljude koji su do iznemoglosti vezbali ovo ali nakon nekoliko godina ne vezbanja vise nisu u stanju da sa sigurnoscu odrede o kom tonu se radi. Dakle nema tu reci o apsolutnom slugu vec je u pitanju utreniranost. Sa druge strane licno meni apsolutni sluh nije bitan i ne zamaram se time, smatram da sam dovoljno muzikalan i to mi je na prvom mestu.
NIelectroy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules