Re: Apsolutni sluh
moj rođak ima apsolutni sluh. Ima 18 god, uči srednju muzičku, svira gitaru...i tako dođe on meni jednom da mu namjestim ?ice (prije par godina, ja tada nisam znao za tu njegovu "manu") jer on jo? nije znao, i ja je ?timam, a on meni sve "e dobro je, jo? malo...i tako". Sad ja reko neće valjda on da me uči kako da na?timam...međutim, ja ga poslu?am, uporedim sa klavirom, kad ono, nije u ?timu. Međutim, sjetim se ja da moj klavir dugo nije ?timan, i da je za 1/4 tona ispod normalnog (A=440hz)...onda odem do sinta i stavim slu?alice, a njemu ka?em da na?tima gitaru kako misli da treba (naravno, on samo okine ?icu i prema svom sluhu ?tima...dakle bez dodatnih pomagala ili referentnog tona)...i kad je na?timao, ja uporedim, ono tačno ko suza...naravno, nisam odmah mogao da mu čestitam, pa sam kvarno (kad sam prebacio sint na pojačalo da uporedimo) okinuo ton ali istovremenao dr?ao pich kontrol malo spu?ten...da ste mu samo vidjeli facu...tako sam saznao da on ima apsolutni sluh...tako sad kad prolazimo gradom i kad ne?to lupne, svirne sirena, bilo ?to, on mi ka?e koji je to ton...
i u muzičkoj je jedam moj profesor imao aps.sluh...ja bih lupnuo neki disonantni akord i iza njega odsvirao neki ton...on bi pogodio koji je. Mislim da ljudi nezavisno da li su muzičari ili ne mogu da imaju aps.sluh...a mislim i da mo?e da se navje?ba...
ja sam rođaka pitao kako on pogodi koji je određeni ton, a on mi ka?e da kao da u svakom momentu "čuje" neki refernatni (pokazivajući mi na potiljak)...to mi je stvarno bilo interesantno
|