Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2004, 08:07 PM   #1
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default KAKO SNIMITI KLAVIR?

Neki od vas su vec upoznati sa mojom potragom odgovarajuceg sample-a klavira... ali ona jos nije zavrsila sa mojim potpunim zadovoljstvom... stoga se odlucih experimentirati sa snimanjem klavira svog uzivo. Znam da ce snimka mozda biti manje savrsena nego presavrseni samplovi.. ali ****ga kad stvaaarno to nije to i nije i gotovo.

Kako imam digitalni klavir, yamahu Clavinovu 17o clp zvuk je saaavrsen, ne samo njegovi samplovi (koji da - jesu samplovi ALI samplirani u ne znam koliko ali puno dinamickih layera).. vec njegov IAFC... znaci zvucnici naprijed i iza i mali mikrofon koji hvata zvuk klavira da bi ga opet prosirio i sve to doprinosi zvuku da je nevjerojatno stimulirajuce svirati.....
Ono sto zelim reci da sam vec snimanje probala pa sam naisla na problem - snima se i moj udarac po tipkama... sto mi ne odgovara.. ali kako je digitalni mogu na njega snimiti pa pustiti pa sam taj problem rijesila. Ali sad me zanima
1) GDJE postaviti mikrofon? Imam samo jedan mic (RODE NTV) i samo jedno mono predpojacalo (TL-AUDIO vp-5051).

2) Da li je NUUUZNO da snimam sa milijun mikrofona (i koliko), odnosno dal da onda posudim ih jos pa to sve nasnimim (prostornost ne zelim snimati vec samo njegov zvuk). Koliko ce ona igrati uloga u razlici opreme... itd.

3) Da li da ga snimim tako uzivo + direktno jos prikljucim u karticu (ima sve zive ulaze i izlaze.. na klaviru) i snimim s njegovim samplovima.. tako da dobijem i njegov vani i unutra zvuk (koji nije isti... kad slusam na slusalice nalikuje ovim sa samplova samo puno bolji i ostriji.. a uzivo je vani predivno...)

Evo, stvarno nemam pojma o snimanju klavira, a sad mi je to bitno. Imam jos 10-tak dana da predam svoje solo pijanisticke pjesme koje moraju zvucati savrseno i rekli su "preferably real piano"......

Please, help!!!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2004, 08:19 PM   #2
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ja ti predlazem da ga snimis na kablove, ja bi ga snimio tako iz prostog razloga a to je da u principu ne znas kako postaviti mikrofon. E sada postoji kompormis gubljenja onog predivnog spoljnjeg zvuka ako snimis kablovima ali neka to neko drugi bolje pojasni.

Postavka mikrofona na digitalni klavir mi je jedina moguca na zvucnike i to sa isprobavanjem u nekoj promerenoj daljini, stavi gate da ti se ne cuje udarac prstiju
Old 01-10-2004, 10:31 PM   #3
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Ja sam imao malo iskustava sa snimanjem klavira, prvo nikako ne stavljaj GATE jel ces mnogo izgubiti pogotovu ako imas neke tise deonice i u fadeout-u. Kad snimas klavir definitivno je mnogo bolje imati bar dva mikrofona i to ista kondezatora kojie je najbolje postaviti na jedno 20-40 cm od otvora na klaviru. Sad kod tebe su zvucnici i nisam najbolje skapirao jel su ovi nazad skroz nazad il okrenuti na gore al posto ih ukupno ima cetri znaci bar dva mikrofona ti trebaju da bi uhvatila sve a verovatno bi profitirala sa dva para mikrofona. Ako budes nasla dva stavis jedan na sredini izmedju zvucnika sad sama odredi kolka bi bila razdaljina, i tako isto i napred.U ovom slucaju bi verovatno prosla i dva razlicita mikrofona posto i tako nece tu biti neke posebne stereo slike.Ako nadjes 4 komada tj dva para jedan par ispred jednih zvucnika a drugi iza i to bi verovatno bilo najbolje.

Sad ako ipak ostanes na tome sto imas verovatno bi najbolje bilo staviti mikrofon iznad same klavinove tako da probas da uhvatis sve i ako ti to ona omogucava istovremeno snimiti i kroz kabl i preko mikrofona pa onda to spojiti kasnije u mix-u il snimiti iz dva tri cetri puta prvi put kroz kabl drugi i svaki naredni ispred svakog zvucnika i na kraju negde u sobi zbog atmosfere. Sad ne znam kako sviras al za ovu zadnju ideju bi verovatno trebala da sviras ko robot . Isto ti puno i zavisi od toga gde ti je klavir u mix-u dal je solo il nije. Malo je zeznuto s jednim mikrofonom i napraviti dobru stereo sliku.

Ja sam snimao neki Jazz i klaviru sam jednostavno dodelio jednu stranu a bubnju i basu drugu a vokal i trubu sam strpao u sredinu i to je radilo odlicno al za neke druge stvari mislim da bi mi falio bar jos jedan mikrofon za klavirom.

Ako bi nasla recimo dva ista mozda ne bi bilo lose napraviti dva snimka prvi sa mikrofonima kocentrisanom na prednjim zvucnicima a drugi na zadnjim.

I jos mozda ideja ako nadjes dva mikrofona a nemozes napraviti dva savrsena TAKE-a da stavis mikrofone u visini glave svaki sa po jedne strane koso usmerena prema dirkama a ako se cak i cuju dirke nema veze ako nije bas preglasno to cemu dati zivi smek sto moze da bude sasvim ok.

Eto valjda sam ti dao neku ideju, i za kraj jos jedna stvar koju sam primetio, klavir koji sam snimio je jako lose reagovao na kasnije dodavanje efekata kompresora i sl stvari tako da sam skapirao da je najbolje samo ga sto bolje usnimiti i ostaviti na miru.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2004, 01:49 AM   #4
Vai
Member

Otprilike isti slucaj sa elektricnom gitarom ili basom, znaci imas pojacalo a ujedno mozes preko linije da snimis. Znaci primeni istu tehinku, L i R snimi direktno linijom u kompjuter, a mikrofon (posto je jedan u pitanju) postavi izmedju zvucnika, daljinu mikrofona neka odluci zvuk koji ce se snimiti. Poigraj se sa pozicijom mikrofona, obavezno neka bude na sredini a za daljinu vidi sama, neka tvoj sluh odluci. Zaboravi na pojacalo posto je mono.
Kada budes snimila klavir imaces znaci tri signala, L, R i mikrofon. Opet, neka sluh odluci sta ce da zvuci jace a sta slabije.
I preporucujem ti isto sto i Ridge, nemoj da procesujes te signale, u pitanju je klavir i treba ti sto prirodniji zvuk da bi dobila taj "real piano" koji ti zahtevaju.
Mikrofon bi mogla, u zavisnosti od "sensitivity", da postavis i na drugo mesto u okviru sale, da ti sluzi za ambijent. U svakom slucaju pokusaj sa sto vise pozicija mikrofona.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2004, 01:14 PM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Puno puno vam hvala decki!!
Experimentirati ?u i vidjeti.

Za ovo sto me sad traze treba biti SOLO klavir bez ikakve orkestracije... upravo zato je i frka.... lako je nedostatke samplova sakriti unutar orkestra ali solo....
Old 02-10-2004, 02:54 PM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja se u taj poduhvat ne bi upustao.
Ima jedan vrlo jednostavan razlog - trebaju ti dva mikrofona!

Jasno mi je ono sto oni hoce od tebe kad kazu "preferably real piano". Oni hoce fini akusticki zvuk, dobre definicije i fino rasiren u prostoru. Tebi za to treba dobra prostorija, fini odrzavani klavir i par mikrofona kojima je sve skupa ozvuceno. Dva mikrofona su ti tu minimum.

Znas sta bi ti ja savjetovao. Snimi ti lijepo samo line-out iz klavira i to malo provuci kroz impulsni reverb. Dodas mu malo rooma da lijepo zvuci i to im posalji. Onda kad ti oni jave sto se dalje radi, onda se dogovori s njima (kad znas da ces biti placena), pa ulozi malo novaca i odi u studio to sve lijepo snimit. Ima studija koji imaju divne klavire tu u ZG. Ak ce trebat, ja cu ti se raspitat u koji studio da odes i nabavit ti kontakte. Realno, u studiju ti treba max 4 sata posla. A to te moze izaci ne vise od 600-700 kuna. Isplati se uloziti. Ionako u studiju s tim ne moras nista radit nego sve nosis kuci. Ako hoces, ja cu s tobom otici u studio pripazit da sve bude lijepo ozvuceno i kvalitetno snimljeno.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2004, 04:13 PM   #7
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Ma, u potpunosti se slazem za ovo, Shot! I hvala na ponudenoj pomoci i svemu!!

Ali je fora u tome da ove trenutne ponude koje imam su sa zahtjevima za gotov materijal (kao sto najcesce jest sa ljudima vani - to me i **be najvise)! Nema daljnjih dogovora s njima ni nis - savrsen materijal odmah sad -odnosno na rok - ili uzimamo drugog i gotovo (ionako uvijek uzimaju rezervu). Nemilosrdno. Bad. A za sve to imam nesto vise od 10 dana a ne moram ni pricati o tome da te stvari dugo nisam svirala i uf, uf, uf.... bit ce ****eno.

Za snimanje mog cd-a gdje imam predujam i radim sve najsavrsenije i bez rokova u principu... bi definitivno ovako napravila kako kazes.

Sto se ovog tice... mogu li te zamoliti kad zavrsim sa kompozicijskim dijelom da mi pomognes sa savjetima za produkciju? Imam te solo klavir stvari i druge su neke orkestralne (SAD, INTROSPECTIVE OR POIGNANT EMOTIONAL)...

I reci mi kad sam vec tu poznas li i sto mislis o SUAD COKLJAT-u... gledala sam neki filmic njegov (animaciju) za koju je on i Tom Nesto napravio orkestralnu glazbu koja je ok - prosjecna, ali JEBENO (ovdje nema zvjezdica) isproducirana (stoga zvuci mrak odmah). Kad bi imala takvu produkciju (dobro mozda je malo prenabrijano ali ljudi znaju sto rade.. u tome je stvar) .. bilo bi mraak.
Old 02-10-2004, 04:21 PM   #8
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Shot!!

Ma ja cu posudit jos jedan mikrofon!

Imam prijatelja koji ima RODE NTK (moj je rode NTV) i neko drugo predpojacalo ali ajde.... Sto mislis?

jedino mi sad fali mixercic ili nesto sto mi ionak treba da to sve upiknem jer luna ima samo jedan ulaz. Ali cekaj -ako idem kroz mixer onda to se zvuk provlaci kroz taj mixer (koji necu kupiti neke lude kvalitete).... ili da kupim one nastavke za lunu - jeli to mozda bolje? :roll: Ili RME karticu za drugi komp koji ionako uskoro kupujem...
Old 03-10-2004, 07:28 PM   #9
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Smislio sam kako bi moglo to da se snimi, u stvari jednostavno je.
Odsviras ti sta vec treba na Yamahi i snimis u midi formatu.Znaci bez kvantizovanja i ikakvog sredjivanja. Posle to sto si snimila pustis da svira kroz klavinovu 4-5 puta i svaki put snimis sa razlicite pozicije a posto ce svaki put da svira isto onda dobijes efekat ko da si snimala s 4-5 istih mikrofona. Eventualno pre same kompozicije odsviras jednu notu da bi znala gde je pocetak snimka da bi lakse uklopila kasnije snimke.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2004, 09:17 PM   #10
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Smislio sam kako bi moglo to da se snimi, u stvari jednostavno je.
Odsviras ti sta vec treba na Yamahi i snimis u midi formatu.Znaci bez kvantizovanja i ikakvog sredjivanja. Posle to sto si snimila pustis da svira kroz klavinovu 4-5 puta i svaki put snimis sa razlicite pozicije a posto ce svaki put da svira isto onda dobijes efekat ko da si snimala s 4-5 istih mikrofona. Eventualno pre same kompozicije odsviras jednu notu da bi znala gde je pocetak snimka da bi lakse uklopila kasnije snimke.
to je i bila moja prvobitna ideja .. ali onda sto sa fazama? da se nesto ne ponisti... bla, bla... ma, probat cu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules