Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2004, 04:51 PM   #1
File
Senior Member

Default problem

nije mi jasno ovo: kad slu?am neke druge produkcije vidim da signal ne ide nimalo preko nule, a pada samo jako malo ispod nje....a opet ni?ta nije u peaku....ja do toga nikako ne mogu doci...kad di?em cijeli master, opet postoji ne?to ?to bi moglo i?i preko nule, pa ga spu?tam i dobijem ti?i snimak....da li je to neki gate ili ?ta ve?...mo?da je trivijalno, al ne meni...
File is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2004, 04:54 PM   #2
File
Senior Member

jo? jedan dodatak: zasad sam to sku?io samo na renderiranoj mp3-ci u wavelabu, idem vidjeti ostalo, pa javim
Old 09-02-2004, 05:09 PM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Stavis lepo neki limiter/compressor/finalizer da ti odradi...

Najprostiji nacin...uzmes Waves L1 i izaberes preset 16bit Final Master...
Old 09-02-2004, 06:18 PM   #4
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

sa wavesom L1 ili L2 dizes RMS sto pojacava snagu pesme ali jednostavnom normalizacijom projekta na -0.1 ces dobiti trazeno
Old 09-02-2004, 08:53 PM   #5
File
Senior Member

hvala....da li to mogu sa vstDynamicsom koji ima auto gate, auto level, compress, softClip i limit?... ne ku?im taj trigger frequency range :
Old 10-02-2004, 11:22 AM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Gate ti zatvara sve decibelaze koje su preko onih koje si mu ti zadao...znaci gate na masteru je nemoguc
Compresijom skidas peakove ali pazi i smanjujes dinamiku pesme tako da tu budi oprezan
Limiterom ces sve zarezati dobro ali se on iskljucivo koristi kada je kompresor neupotrebljiv
Softclip ti peakove koji prelaze preko 0 db pokusava odraditi bez distorzije ali mislim da to nije neko resenje jedino u slucaju da i limiterom i kompresorom ne mozes nista uraditi.Onda lepo odradi mix ponovo i malo iskompresuj.
Old 10-02-2004, 12:42 PM   #7
File
Senior Member

hvala ljudi...Skin'o sam si classic master limiter i mislim da ce lijepo odratiti zadacu...
Old 30-05-2004, 09:45 PM   #8
Benx
Junior Member

Ustvari, ovde se prica o "masteringu".
Kako god, da ne pisemo ovde sad cijelu teoriju o tome, nadji linkove na forumu (rumski forum o masteringu) i procitaj ono sto kaze cika Bob Katz.
Jos nesto - svi pokusavaju napraviti sto glasniji snimak (kao "loudness war), ali to stvarno nije bitno. Napravi dobar mix, ostavi par dana da odlezi i onda ga udari limitingom ili slicno - ili odnesi prijatelju koji ima dobre usi i monitore da ti to uradi (ima tu trikova sa kompresorima - ponekad i dva u lancu i equalizerima), L2 ili ME Loudness Maximizer ce uradit pravu stvar za pocetak, ali pazljivo i bez pretjerivanja (citaj Bob Katz-a), namjesti peak brickwall na 0, -0.1 ili -0.3 svejedno, samo pazi da ne spljostis muziku totalno itd. Ako imas RMS reader, potrudi se da prosjecna glasnoca muzike bude u zoni oko -12 do -7dB ili slicno. I jos nesto, pozeljno je da razlika izmedju gornje i donje vrijednosti peakova (pulsiranja muzike) ne bude manja od 6 dB (znaci izmedju tihih i glasnih dijelova o groove-u)... itd...
...ajd' da ne davim...
Benx is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2004, 10:05 PM   #9
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Gate ti zatvara sve decibelaze koje su preko onih koje si mu ti zadao...znaci gate na masteru je nemoguc
Compresijom skidas peakove ali pazi i smanjujes dinamiku pesme tako da tu budi oprezan
Limiterom ces sve zarezati dobro ali se on iskljucivo koristi kada je kompresor neupotrebljiv
Softclip ti peakove koji prelaze preko 0 db pokusava odraditi bez distorzije ali mislim da to nije neko resenje jedino u slucaju da i limiterom i kompresorom ne mozes nista uraditi.Onda lepo odradi mix ponovo i malo iskompresuj.
a sto si ti toliko nabrijan protiv limitera?! sa njim je vazno, ko i sa svakon spravom, ne pretjerat. sto fali, nakon kompresora dignut 2-3 decibela brzim limiterom? to ce se manje cut u konacnom snimku nego da te decibele dodatno komprimiras.
bob ketz bi reka "the best limiter i no limiter", ali to ne znaci da stvar ne treba 'limitirat'.
postoji trick kako to napravit i bez limitera
Old 30-05-2004, 10:07 PM   #10
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Benx
Ustvari, ovde se prica o "masteringu".
Kako god, da ne pisemo ovde sad cijelu teoriju o tome, nadji linkove na forumu (rumski forum o masteringu) i procitaj ono sto kaze cika Bob Katz.
Jos nesto - svi pokusavaju napraviti sto glasniji snimak (kao "loudness war), ali to stvarno nije bitno. Napravi dobar mix, ostavi par dana da odlezi i onda ga udari limitingom ili slicno - ili odnesi prijatelju koji ima dobre usi i monitore da ti to uradi (ima tu trikova sa kompresorima - ponekad i dva u lancu i equalizerima), L2 ili ME Loudness Maximizer ce uradit pravu stvar za pocetak, ali pazljivo i bez pretjerivanja (citaj Bob Katz-a), namjesti peak brickwall na 0, -0.1 ili -0.3 svejedno, samo pazi da ne spljostis muziku totalno itd. Ako imas RMS reader, potrudi se da prosjecna glasnoca muzike bude u zoni oko -12 do -7dB ili slicno. I jos nesto, pozeljno je da razlika izmedju gornje i donje vrijednosti peakova (pulsiranja muzike) ne bude manja od 6 dB (znaci izmedju tihih i glasnih dijelova o groove-u)... itd...
...ajd' da ne davim...
Samo nastavi da davis, pretvorio sam se u uvo...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules