Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-07-2003, 01:17 AM   #1
bushavko
Junior Member

Default MIKROFONI-NEUMANN,AKG,RODE ILI NESTO SASVIM DRUGO

MOLIM VAS ZA POMOC.
Old 07-07-2003, 01:22 AM   #2
arados
Senior Member

Naravno, Neumann.
arados is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2003, 03:55 AM   #3
idekius
Mason

idekius's Avatar

Sve zavisi zasta ti treba... i za koga ti treba... Ne mora da znaci da je najskuplji i najbolji. Tj. posto pretpostavljam da uzimas za glas, onda u principu sto skuplji kondenzatorski mikrofon, to bolje. Sigurno da neces da pogresis sa recimo Neumanom U-87, AKG C-414... Ako neces toliko para da ulazes u mic. najjevtinija varijanta ti je Beringer B-2, ali ne zaboravi da ti za kondenzatorca treba mic. preamp! L&M (elem), ako mic. uzimas za sebe licno, odaberi ga po svom glasu. Tu se primenjuje ono da nije najskuplji najbolji. Jos nesto! Po nekim mojim iskustvima obican dinamicki shure SM 58 u uslovima sobnog snimanja radi bolje nego dobri kondenzatorski mikrofoni jer nece da uhvati reverbaciju sobe, a ni zveckanje posudja iz kuhinje )) Ali za tebe verovatno ta teorija ne vazi posto pretpostavljam da trazis profi spravu.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2003, 09:26 AM   #4
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

rode ntk i tl audio fat2 je, po meni, izvrsna pro-kombinacija za malu lovu.
s ovim mikrofonom se sigurno neces zajebat!
naravno, posotoji jos bolje, ali za to ces morat iskesat puno vise love.
Old 07-07-2003, 12:04 PM   #5
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Ako podjemo od osnovne podele na dinamicke i kondezatorske, onda je moj predlog:
dinamicki > shure sm 58
Jeftin a najbolji. Koristi se svuda, u svakom studiju. Dinamicke koristis kada stavljas mic na amp da bi snimio gitaru.... i mnogo drugih primera.
kondezatorski > sa velikom diafragmom. Sa njima snimas vokale. Postoji mnogo varijanti, a koriste se samo u studiju. Dok dinamicke mozes i za live nastup, ove druge ne.
Neuman je najskuplja varijanta, kvalitet ocigledan..... ali, moja preporuka su sledece firme:
AKG, Rode, Audio Technica... mozda i Behringer B-2.
Zato sto nisu toliko skupi, u rasponu do par stotina eura.... Naravno, i to je skupo, ali poenta je sto daju naj kvalitet za tu cenu. Uz dobru tehniku, neces ni osetiti razliku izmedju njih i Neumana. Vrede koliko i kostaju, dok Neuman vredi manje od svoje cene.
Izbor je tvoj, jer Rode ne zvuci kao AudioTechnica.... obe firme zasluzuju cistu 10, ali, naprosto su razliciti.
Mozda ti ovaj *.pdf pomogne oko izbora, odlican tutorial za namenu mikrofona:
http://www.m-audio.com/record_now_pd...rd_Now_Mic.pdf
Moja preporuka: Audio Technica AT4040 ili AT4030 ili Rode NTK
--------------------------------
Ipak, imaj u vidu, da je mic preamp mozda jos bitniji element. Ako imas Neuman mic, i recimo Behringer mixer sa pretpojacalom na kanalu, dobices sranje zvuk...... mnogo losiji od varijante: plasticni no name mic i dobro mic preamp poput RME OctaMic......
Budget varijanta pretpojacala koja daje toplinu, cist i kristalni zvuk, bez trunke shuma i visok kvalitet:
preporuka: M-audio DMP3 (oko 200 eura), RME QuadMic/OctaMic, FMR.........
sve su to sjajne sprave koje vredi imati i biti sretan do kraja zivota.
----------------
Naravno, postoje i pretpojacala od 5000eura po kanalu..... ali da li su potrebna za kvalitetni home recording???
Old 07-07-2003, 12:34 PM   #6
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by rumski
Ako podjemo od osnovne podele na dinamicke i kondezatorske, onda je moj predlog:
dinamicki > shure sm 58
Jeftin a najbolji. Koristi se svuda, u svakom studiju. Dinamicke koristis kada stavljas mic na amp da bi snimio gitaru.... i mnogo drugih primera.
za el. gitaru preko zvucnika od pojacala, a narocito za snare - sm57, a ne sm58 :roll:
za kick: akg-d12 (vise se ne proizvodi) ili akg-d112 ili electrovoice-nd868
toms: sennheiser md421 (za njega kazu da je najbolji dinamicki mic na svitu, ali je preskup)
stereo tehnike (na bubnju i inace) i ac. gitare: akg-c414 (2 kom)
Old 07-07-2003, 12:56 PM   #7
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Shta mislite o Antares Microphone Modeler-u?

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2003, 02:49 PM   #8
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Quote:
Originally Posted by sandrob
za el. gitaru preko zvucnika od pojacala, a narocito za snare - sm57, a ne sm58 :roll:
da, da... u pravu si.
Za ozvucavanje bubnja ne znam, jer sam uvek radio sa sample bubnja.... nikad nisam snimao zivi bubanj, pa se nisam preterano interesovao koji mic idu za to. Ali to sto predlazes, deluje kao dobra i proverena varijanta.
Quote:
Originally Posted by Boskovic
Shta mislite o Antares Microphone Modeler-u?
Nisam stigao da ga probam, a kao sto znas, prodao sam comp i trenutno nemam mogucnosti za tako nesto. Ono sto znam je da je pobrao mnoge nagrade (TEC, KB, FM........), mnogi ga hvale, jer je dobro odradio simulaciju odredjenih mikrofona. Isto tako, ima jako siroku paletu izbora mikrofona.... da ne verujes
Old 07-07-2003, 05:25 PM   #9
arados
Senior Member

Upamti!
Cijeli niz od snimanja do kraja projekta (recording), pocinje
upravo od mikrofona.
Ako je on kvalitetan, onda i ono iza njega dobija kvalitetu,
dobija materijal za obradu.
Ali, ako je u samom startu to nakaradno, zaboravi kvalitetu.
Ne postoji preamp niti Compressor na svijetu koji ce od "******"
napraviti pitu.
Zato tu nemoj skrtariti!!!
Tebi treba pomoci u odabiru tako da ti mi koji imamo neke od tih sprava prenesemo i !!!DOBRA I LOSA!!! iskustva u radu sa
svojim uredjajima.
U mene je RODE NTV - lampas mikrofon - novcana klasa do 700-800 eura. Spojen na TLAudio Voice Processor 5051 - takodje lampa.
Ono sto sam ja do sada radio bila su dva projekta sa muskim vokalima, i u jednom sam imao i zenski.
Meni je bolji dojam ostavio na zenskom vokalu, ali pazi!
Kao sto mi je Sandro napisao (on ima istu kombinaciju), zavisi sta se nalazi pred mikrofonom:
- pjevac koji zna ophodit se sa mikrofonom i
- samouvjereni galamdzija koji ti zauzme jednu ruku (za smirivanje pikova)
Probao sam isti mikrofon ustekati na PreAmp M-Audio delta Studio:
- zvuk je stvarno dobar, ali ne dise kao na externi PreAmp, ima malo
manju sirinu,
Ja svoj mikrofon cak zavrtim malo i u stranu da ga galamdzije ne biju direktno glasom (off axis tehnika), bude ravnomjerniji vokal.
Ne stavljam mnogo kompresije (za nju imas uvijek vremena, ako je stavis prilikom samog snimanja, poslije se ne mozes vratiti).
Mozda bih i ja uzeo Neumanna 87, ali mi je tada bio preskup.
Zato sam otisao na varijantu sa RODE NTV.
Uglavnom, nisam nezadovoljan sa njim.
U toj novcanoj klasi bih ga preporucio.
Eto ga.
Pozdrav cijelom forumu.
arados is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2003, 06:00 PM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

slazen se sa aradosom 100%.
imam 2 komada rode ntv i 2 komada tl audio vp5051 i tu kombinaciju koristim za vecinu snimanja.
mislim da se rode ntv vise ne proizvodi, a umisto njega je sad na trzistu rode ntk i moze se nac za oko 550?, sto je nevjerojatno mala lova za mikrofon te kvalitete (ja sam svojevremeno ntv plati preko 2000dm).
naravno da svaki glas ili instrument nece zvucat jednako dobro na svakom mikrofonu - zbog toga svjetska studija imaju cili arsenal mikrofona, preampova i compressora, ali to je za nas naucna fantastika.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules