Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2005, 08:59 PM   #1
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Pitanja za znalce (ambience, mono-kompatibilnost)

Prvo pitanje

A) Uzmimo primjer. Imam instrument koji ima vec neki svoj ambience (znaci nije suh) ali npr. mi zelimo neki drugi (ambience, reverb..) i dodamo taj drugi. Zanima me sto se ustvari sad dogada! Kako su se ?zbrojili? svi early reflections, delay, velicina prostora...... Da li sam tim postupkom dobila taj drugi (posljednji) stavljen reverb ili neki treci kao rezultat te kombinacije?

Evo, to mi nikad nije bilo jasno i kako koristim instrumente s razlicitih ambiencima uvijek se bojim tog postupka.

B) Kako dobiti dojam da je ono sto je close pozicijom mica snimljeno ? zvuci kao da je daleko a da nema toliko odjeka?

C) Postoji li kakav postupak za ?otkrivanje? udaljenosti mica vec snimljene trake i ?otkrivanja? velicine prostora u kojem je mix snimljen?

Druga grupa pitanja

A) Kako se uopce mono ne-kompatibilnost rjesava (ponistavanje ili pojacavanje faza)?

B) Molim preporuku odgovarajuceg programcica ili plugina kojem zaista mogu vjerovati.

C) Takoder me u vezi toga zanima kako mogu preventirati odnosno znati unaprijed sto bi tu ne-kompatibilnost moglo izazavati. Npr. da li bi problematicne mogle biti iste dionice violina (glasa) svaka rasporedena na suprotnu stranu i koji su drugi primjeri toga?

D) Sad trenutno radim na horovima i da to zazvuci kako treba trebam koristiti puno razlicitih samplova rasporedenih svuda naokolo. I onda sam zastala kad sam shvatila da ce tu doci do problema kod mono-slusanja. Kako da sprijecim te probleme a da se rasporedim glasove kako treba bez straha?!!

Kako se i kad obrcu faze?

E) Sto se radi kad je cijeli mix mono-nekompatibilan, znaci nemamo kontrolu nad svakom trakom zasebno?

p.s. Nemojte mi reci da nije vazno da je mono-kompatibilno.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2005, 09:12 PM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Default Re: Pitanja za znalce (ambience, mono-kompatibilnost)

Quote:
Originally Posted by ANITA
Druga grupa pitanja

A) Kako se uopce mono ne-kompatibilnost rjesava (ponistavanje ili pojacavanje faza)?
Ovo je moja metoda....ne bas savrsena, ali radi

1)Obrnem fazu jednom kanalu (levom ili desnom) te trake
ili
2)Smanjim stereo sliku te trake taman toliko da ne ide u kontra fazu (kompromisno resenje)

Quote:
B) Molim preporuku odgovarajuceg programcica ili plugina kojem zaista mogu vjerovati.
Koliko znam, Waves-ovi pluginovi imaju obe gore navedene opcije (obrtanje faze ima svaki Waves EQ na samom ulazu....onaj plusic/minus dole to odredjuje, a suzbijanje slike pomocu S1 Imagera)...

Quote:
C) Takoder me u vezi toga zanima kako mogu preventirati odnosno znati unaprijed sto bi tu ne-kompatibilnost moglo izazavati. Npr. da li bi problematicne mogle biti iste dionice violina (glasa) svaka rasporedena na suprotnu stranu i koji su drugi primjeri toga?
ne znam da li se moze predvideti....meni se desavalo recimo na basu koji je imao neki phaser na sebi, na padu koji je imao neki reverb/uzasno rasirenu stereo sliku), itd.....

takodje, imaj u vidu da zavisi i od samog semplovanog instrumenta (npr. Vintaudio klaviri vernije zvuce kada se prebace u mono u odnosu na ostale)...

Quote:
D) Sad trenutno radim na horovima i da to zazvuci kako treba trebam koristiti puno razlicitih samplova rasporedenih svuda naokolo. I onda sam zastala kad sam shvatila da ce tu doci do problema kod mono-slusanja. Kako da sprijecim te probleme a da se rasporedim glasove kako treba bez straha?!!
Ako si zabrinuta onda drzi ukljucen PAZ Analyzer na master kanalu i pri svakom dodavanju/izmeni proveri ceo mix....ako vidis da ima problema, nadji gde je problem....nije to nesto sto se moze spreciti tek tako....vec pre leciti

Quote:
Kako se i kad obrcu faze?
Kako - najcesce ima opcija u audio editoru ako je audio kanal...za vst instrumente stavim Waves plugin koji to resi...

Quote:
E) Sto se radi kad je cijeli mix mono-nekompatibilan, znaci nemamo kontrolu nad svakom trakom zasebno?
pa onda si u prilicno losoj situaciji jer ces morati drasticno da menjas stereo sliku celog miksa...

Quote:
p.s. Nemojte mi reci da nije vazno da je mono-kompatibilno.
vazno je....

edit:
sve ovo uzmi sa rezervom.....nikad se nisam toliko bavio time :oops:
Old 11-02-2005, 10:43 PM   #3
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Quote:
B) Kako dobiti dojam da je ono sto je close pozicijom mica snimljeno ? zvuci kao da je daleko a da nema toliko odjeka?
Probaj ovako... uzmi Antares Mic Modeler i izaberi i levo i desno neki kvalitetan mic na primer Neumann 87 Gold (mada mislim da to i nije toliko bitno)
Zatim stavi da je proximity na levom (originalni signal -input)
=1 ili 2 inca na primer (blizina mikrofona) a na desnom stavis na primer 26.4 inca... Dobices tako da ti instrument zvuci kao da je snimljen iz daljine... cuces kako manje ima low frekvencija u odnosu na original itd...

Quote:
C) Postoji li kakav postupak za ?otkrivanje? udaljenosti mica vec snimljene trake i ?otkrivanja? velicine prostora u kojem je mix snimljen?
Koliko znam tako nesto ne postoji.Da bi se tako nesto uradilo bio bi ti potreban dry signal i wet signal... ali samo wet signal... tesko da je to moguce za sada...

Najblize koliko znam u tom smeru je otisao Prosoniq Rayverb,ali to nije bas to ,jer radi iskljucivo sa impulsima.

Quote:
A) Uzmimo primjer. Imam instrument koji ima vec neki svoj ambience (znaci nije suh) ali npr. mi zelimo neki drugi (ambience, reverb..) i dodamo taj drugi. Zanima me sto se ustvari sad dogada! Kako su se ?zbrojili? svi early reflections, delay, velicina prostora...... Da li sam tim postupkom dobila taj drugi (posljednji) stavljen reverb ili neki treci kao rezultat te kombinacije?

Evo, to mi nikad nije bilo jasno i kako koristim instrumente s razlicitih ambiencima uvijek se bojim tog postupka.
Ufff,ja izbegavam takve situacije...vise volim da imam sto vise dry signal...te u tom slucaju bih pokusao da gate-ujem signal,da pokusam da ga dobijem sto vise suvog...Ali opet early reflections ce ostati...
Kombinacijom 2 prostora dobija se upravo to prostor u prostoru...

Dakle imas f(x),g(x) i f(x)*g(x)=f(g(x)) a to je jedna malo slozenija prostorija... primer pevacica peva u jednoj sobi,tu imamo early reflections,late reflections i reverb field.Mi to slusamo u drugoj prostoriji i na to sve idu E.R. i L.R. i Rev Field od ove druge prostorije...To je dakle nesto sasvim trece,sto moze da se shvati kao jedna dosta slozenija prostorija u opstem slucaju. I to je cak normalna tehnika da se koriste 2 reverba.
Pogledajte kurs Shaping Your signals - Mixing... gde lik stavlja na vokal delay+plate reverb+small hall reverb ...

Bravo za pitanja!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2005, 10:25 PM   #4
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Zaboravih vam zahvaliti na odgovorima!
Thanks!

A ima li gdje ovo :roll: za nabaviti?
Antares Mic Modeler
Old 13-02-2005, 11:28 PM   #5
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Cao Anita!

Poslao sam ti licnu poruku...
Old 14-02-2005, 07:40 AM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Default Re: Pitanja za znalce (ambience, mono-kompatibilnost)

Quote:
Originally Posted by ANITA

Susenje instrumenta mozes postici pretvaranjem ga u mono signal, pa ga vratiti u stereo ali ne u wavelabu.
Ja to radim u CW-u tako sto ga iz cubase-a izbacim mono i postavim ga u pulsarov mixer kao stereo. I onda postavljam efekte bilo u pulsaru ili u ponovnim vracanjem u cubase tj. nuendo
Old 14-02-2005, 07:55 AM   #7
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
A ima li gdje ovo za nabaviti?
Antares Mic Modeler
E... Ne bi ja to koristio. Ne svidja mi se kako radi. Istina je da prenese pomalo karakter mikrofona koji zelis, ali nije to to...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2005, 08:48 AM   #8
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Kvu u pravu si da je sto se toga tice shit.
Nema sanse da konvertuje recimo Neuman TLM103 u AKG Solid Tube i obrnuto...mozda uspe nekih 20% da priblizi karakter.
Medjutim u ovom slucaju Anita ne zeli da menja karakter mikrofona,vec samo da instrument koji je snimljen blizu mikrofona,napravi da zvuci kao da je snimljen iz daljine. Zato sam i rekao da na input i output stavi identican mikrofon,a jedino sto ce da menja je proximity.
Slobodno Anita na levom stavi i da je proximity=0 inca a desno sto veci,za maksimalni efekat.
Old 14-02-2005, 03:21 PM   #9
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Primljeno na znanje decki. Ali tocno, ja sam htjela samo od CLOSE stvoriti FAR.

A recite mi ima li koji plugin u Luni za provjeru mono-kompatibilnosti odnosno poklapanje faza ili kako ga vec zele zvati? Znaci, plugincic koji ce mi pokazati sto ide u kontra-fazu? Jer instrumente iz gs (jos nisam stavila 3) ne mogu provjeravati waves pazom.
Old 15-02-2005, 09:05 AM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Imas u STM 2448 mixeru phase compensation koji ti mislim radi automatski ono sto bi ti trebala raditi rucno, sad ne znam koliko ovo pije vode. A takodje i mono dugme pa poslusas kako ti stvar zvuci u mono formatu

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules