Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-02-2016, 04:42 AM   #1
obicni user
Member

Default vst u live okruzenju

Da, vjerojatno je glupost. No bi li se mogao neki vst iskoristiti kao neki externi efekt u live izvedbi nekog benda. Naime i danas mnogi zvuce jbno na full ali nikako kad sviraju na "tiho". I kako bi bilo da se. Sad preko karte i laptopa iskoristi npr neki vst (izotope).
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2016, 10:02 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: vst u live okruzenju

Ja sam ovako radio dosta puta. Doduše, nisam koristio Izotope. a čak i limiter sam ostavljao na nuli - baš da bi bio limiter!

Sve zavisi šta koristiš, koji sistem, ja sam išao na Nuendo-3 plagove, ove koje dobiješ uz program, eq, gate, comp, možda koji bolji reverb plug da nije osnovni iz daw-a i to je to. I to je radilo fantastično. Sve to se vrlo lagano koristi, bez nekih drastičnih vrednosti! Možda neko baš hoće nešto glasno da izvede, a ti ga limituješ, ili tiho da šapne a ti gejtuješ, dakle to ne ide.

Naravno, budi svestan upotrebe kompresora u lajvu, bilo na kanalu, grupi ili masteru. Paljenje nekog preseta na tim zajebazerima koji naduvava snimke +7-8db bi istog momenta proizveo killer feedback koji bi spalio ljudima uši a tebi ozvučenje itd...

Držao sam se postavke koja je na mom sistemu davala oko 5-6ms kašnjenja i to je moglo da prođe bez da smeta muz'čarima... Mislim da bi preko toga se značajnije čulo i smetalo...

Mada je pokazivao da ima dovoljno snage (tada imao c2d intel), dešavalo se da ako metnem neki tako malo "zajebaniji" plag...krene žurka, kašnjenje, dropovi itd...pa sam to izbegavao posle...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2016, 02:31 PM   #3
obicni user
Member

Izotope sam pomenuo jer ima brdo master preseta pa bi fakticki svaku stvar mogao prasnuti svoj preset. A sto se tice latencije...mislio sam da nije vise toliko izrazajna gledajuci cuda tehnike..sto racunala sto audio interfejsi. A i sad ide li to sve na sent-aux ili da ide slejv na izlaz karte. Teoretski mi izgleda da bi bila bolja opcija...ako uopće i jest opcija. Ipak su svi ti "zajebajzeri" dosta zahtjevni..I da upravo sam mislio na ono napuhavanje jer kad bend svira tiho, sve je nekako....neslano.
Old 18-02-2016, 04:08 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
I da upravo sam mislio na ono napuhavanje jer kad bend svira tiho, sve je nekako....neslano.
Kao što je Boki napisao: nema od toga vajde, to je samo prečica do mikrofonije. Ako bend svira u malom prostoru na maloj snazi taj utisak napuhanosti mora da se napravi već u samom zvuku pojedinačnih instrumenata, i to PRE mikrofona. Uostalom, nije čudno što bendovi koji u malim prostorima sviraju repertoar koji traži napumpani zvuk mahom koriste elektronske bubnjeve i gitarske procesore

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 18-02-2016 at 05:01 PM. Reason: slova
awacs is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2016, 05:33 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ovaj, samo da pojasnim da ne kažem da nema vajde, ima i te kako - ako se pametno koristi! Slažem se sa čika Vasom, zvuk je pre mikrofona i apsolutni je prioritet!
Kao i standardni rek, ovo može da unapredi zvuk ali ne i da napravi zvuk ako ga već nema...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2016, 06:19 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Nisam citirao sve što je @obicni_user napisao. Mislio sam na to da od postprodukcijskih „master preseta”, smišljenih da učine master glasnijim i „sugestivnijim” u živoj svirci nema vajde. Nikakve

Pozdrav,

Vasa
Old 18-02-2016, 06:43 PM   #7
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Ja za sličan problem, samo u studijskim uslovima, nikad nisam uspeo da nađem rešenje. Kad smo snimali vokale to je išlo kao i sve ostalo, uz direct monitoring. Uključivanje nekog reverb ili delay plugina za monitoring bi bilo od velike pomoći pevaču, ali je na našoj mašini latencija bila prevelika. Verovatno bi uz jači računar ovaj problem bio rešen, ali u međuvremenu su se snimanja blago rečeno proredila, pa je i unapređivanje studija izgubilo smisao.
Old 18-02-2016, 09:31 PM   #8
bosanac
Junior Member

Pogledaj na youtube kako to rade sa presonus 22, 44, 1818 VSL karticom... meni to pije vode..
bosanac is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2016, 09:55 AM   #9
obicni user
Member

Pa naveo sam na pocetku da je mozda sve utopija. Sad sto se tice eq, gare, comp...sve to manje vise moze na razglasu. No ta utopija vise se bazirala na nekim master efektima. I slusao sam dobre, poznate izvođace u klubskim uvjetima, ali uvjek je nesto falilo.. A njihova je kvaliteta bila neupitna. A pitanje je bilo osnovano jednom live suhom snimkom, sa presetima iz izotopea. Jednostavno je ubilo bez obzira na sirovost zvuka sa snimke. Ili se meni samo cinilo.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules