|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Poštovani svi,
U planu mi je da napravim solidan mali kućni studio za komponovanje i produkciju muzike, pa mi treba preporuka i savet oko nabavke opreme. Nemam bog zna kakav budžet, a s druge strane bih voleo da uspem da napravim studio koji će da solidno odradjuje posao. - trenutno imam zvučnu kartu emu 1212m koju sam kupio pre nekih 10 god. i gotovo da je nisam koristio; da li ona u “današnjim uslovima rada pije vodu” da može da izbaci korektan zvuk i da ne pravi neke problem, ili da je prodam i gledam nešto drugo - koje solidne studijske monitore - koje slušalice - koju klavijaturu (od 73 ili još bolje 88 dirki, otežane) koja bi se povremeno koristila i za svirke (pop-rock, jazzirano, finija muzika) Ne zazirem od korektne polovne opreme. Budžet - ako bih sve to uspeo da uklopim u 1000 EUR bio bih srećan čovek, ali hajde da kažem da me prvo zanimaju saveti i predlozi, pa kako god. Inače sam školovan muzičar, ali nemam iskustva u studijskom radu. Radio bih primenjenu muziku (film, video igre i sl), ambijentalnu i neku kao “svoju”. Hvala što ste odvojili vreme da uzmete učešće u temi, kao i da podelite svoje iskustvo. Pozz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Premaknuo sam ti thread iz "Akustika i dizajn studia" rubrike ovdje jer nema veze sa akustikom, barem ne direktno.
Dobrodošao na forum.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam kakvo je sad stanje sa drajverima na 1212m...
Ja sam prijatelju prije par godina uspio da izmajmunisem nekako da 0404 radi na win7 x64 kako treba. Ipak su to stare karte, ne znam jel support to pokrio.. Inace su ok, nista im esencijalno ne fali ![]() Da bi se uklopio u 1000 sa sve otezanim 7 ili 8 oktava sintom (ili kontrolerom?) moraces mislim negdje da stedis... Ajde recimo da mi padaju na pamet 5" JBL Lsr monitori, at m50 ili beyerdynamic 770 sluske.. Sto se tice keyboarda pojma nemam... Javice se neko ko mozda zna neki jeftini takav model da ga uguramo u 1000 pored ovoga...
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
a jel imas kompjuter? i software (workstation i sintove, klavire, bubnjeve, efekte?)
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Hvala @Rhino na preporukama, pogledao sam, ok je, a kao što sam i mislio budžet je mali, mora da se poveća...
Meni u suštini treba solidna workstation klavijatura tipa Roland FA08 ili Yamaha MOXF8, koje su preko 1500 EUR. A gotovo da sam se zaljubio u Casio PX5S, vrlo zanimljiva klavijatura koja pruža svakakve mogućnosti u smislu kreacije zvuka, a i cena je povoljna (oko 1000 EUR), mada me plaši da kupim Casio jer mi se čini da takva klavijatura, recimo, neće moći da se proda... @Da Bear imam kompjuter koji trebam da nadogradim s gro ram memorije i da dodam dva poveća hard diska. Planiram da radim u Cubase-u a oko semplova neće biti problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sa druge strane, zašto ulaziš u ovo sve? Ne bivam drzak, nego zaista pitam. Ulaziš u posao? Ili hobby...? Ako je to posao, onda su to troškovi poslovanja. Kao kad uzmeš lokal za hamburgeriju, pa struja košta, imaš komunalije, nezajažljivog finansijskog inspektora itd... Ako je hobby...pa i to košta...dakle, nije tu da donosi novac... osim ako ne preraste u posao pa onda to postanu troškovi poslovanja... Vidi, sad kao ekonomista ti kažem da je svaki dinar uložen u ovo bačen ako nemaš plan i strpljenje za povraćaj ili svesno ulažeš u "mir u kući". Oba su dovoljan razlog. "Oženiše me muzikom" - peva Neša Galija, e sad na tebi je da proceniš jel voliš da flertuješ ili je po sredi brak. Predlažem flert, pa polako, vidi kako ide... ![]() Midi klavijatura,neka bolja semi-weight, AT-M50 sluške definitivno, možda neku noviju kartu, da si sigurica za drivere i podršku, mada i 1212m radi tehnički veoma dobar posao... dok može... Zaboravi iole ikakve monitore u tim okvirima. Kasnije... ...i čuvaj kintu, polako... ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
...hvala @Bockie, dobar rezon. Sve ok, a ja nemam precizan odgovor. Cilj je posao, ali većina ljudi koji kod nas dolaze iz oblasti komponovanja savremene muzike (klasične) uz korišćeni softver "papir i olovka" su realno na poziciji izmedju posla i hobija...
Koliko sam ja uspeo da izanaliziram (ne mora da znači da sam u pravu) za poslove sa ozbiljnim naručiocima, treba i ozbiljna prateća oprema i ozbiljno poznavanje iste. Ono što ne znam da li je ekonomičnije i mudrije vežbati, učiti i graditi portfolio na "budžet - opremi" (uz sve potencijalne nedostatke, probleme i izgubljeno vreme koji ista može da proizvede) ili skupiti kintu za nešto korektno i usmeriti energiju na "prave stvari"... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
E sad, danas oprema nije presudna, jer je daleko dostupnija nego ranije. Odnosno nivo zahteva je drastično snižen u susret dostupnoj opremi. No, vratimo se na temu, imaš li "ozbiljne naručioce"...? Pespektivno postojanje istih? Onda to liči na "priliku" u poslovnom smislu i otvara mogućnost ulaganja. Dakle, odgovor bi bio logičan, uz sve poslovne rizike. Ali da li postoje realne šanse za to? Jesi probao? (S)Laži....! Probaj... Koristi potencijalne saradnike! Npr, možda neke komade opreme nemaš, ali ako si do te mere "u poslu", znaš ko ima! Dakle, reklamiraj dostupnost. Mogućnost. Ok, to nosi sa sobom gubitke (u razduženju prema poveriocima, imaocima te opreme) ali daje jednu sliku o tome da li eventualna investicija ima smisla. Dakle, čovek će "naći posla" ako se "kreće u određenim krugovima", a ne da li zna ili ne zna posao! Grubo rečeno, jbg nešto mora da zna, ali "apetiti auditorijuma" su na veoma niskim granama, tako da je ništa manje važno koketiranje po društvenim mrežama i kvazi-marketinško-kampanjski pristup od realnog tehničko-umetničkog aspekta. Rekao bi član Awacs: "Al' se rasrah!", ali ne pričam samo o "ovim prostorima"...već je to uopšten globalni trend, ne samo u muzici i medijima!
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Boki lepo objasnio.
Ja necu o opremi nego malo ono drugo... Danas ima puno ljudi sa solidnom opremom i dosta njih sa dobrom opremom. Posla nema za sve. I oni za koje ima, ne mogu da naplate kako treba. Ja svemu prilazim sa analizom..znam nije "umetnicki" ali ovde pricamo o poslu. Uradis 'research", stavis na papir i odlucis sta dalje: Pogledas ko sve radi istu muziku koju bi ti hteo da radis. Pronadjes koliko su oni uspesni u tome (koliko klijenata / projekata imaju) Ko su ti klijenti ? Jel mozes da dodjes do njih nekako...? Koliko naplacuju i koliko im je trebalo vremena da stignu do te cene? Koju opremi u studio imaju? Ako klijenti hoce da dodju u studio kod tebe - jel pristojno? Ima li mesta? itd.. Koliko ljudi iz posla oni poznaju (a ti ne znas)? Koliko bolje ti mozes da uradis nesto sto su oni vec uradili? Isto ili mnogo mnogo bolje?? - ako je isto, klijent ce opet ici sa njima jer ih zna, nece da se zeza, rizikuje, itd Ako si bolji od njih, moraces (mozda) cak i da radis za manje pare jer si nepoznat... Ako nisi bolji, koliko ce ti vremena (godina) trebati da ih stignes i prestignes? (jel ti se to isplati i jel imas toliko vremena i strpljenja?) Jel si nekad radio nesto za pare uopste? Mislim kao biznis.. itd itd..ima tu MNOGO faktora koji su jako bitni a nemaju cak ni veze sa muzikom. Nekad mozes da budes najbolji na svetu, ako si operisan za biznis / pregovaranje i nalazenje poslova - dzabe ti. One price tipa "kvalitet ispliva sam od sebe" ne piju vodu. eto, moj skromni prilog...
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
...ma naravno da nema posla za sve
Red bi bio da se zbilja vratimo na radnu temu (ako neko bude čitao ovaj thread ništa neće da razume), prilično smo skrenuli sa diskursa (u tom smislu hvala @Rhino-u na korisnim predlozima). I ajde bre malo vedrije note, šta ste potonuli...biće posla ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Studio u izgradnji(studio Garaza) | nik1883 | Dizajn i konstrukcija studija | 131 | 18-07-2015 10:12 PM |
Moj Maschine Studio Maschine Studio Tutorial\Reklama\Recenzija | Toza Production | Computer Hardware | 2 | 08-05-2014 02:02 PM |
Solidan procesor za live do 250 eura??? | Mitjovan | Gitarska Produkcija | 25 | 16-01-2009 05:16 PM |