|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
POzdrav, ljudi!
Treba mi mala pomoć oko izbora instrumenta koji bi mi odgovarao. Početnik sam, zapravo, sviram samo na sluh, tek ulazim u priču sa regularnim sviranjem po notama, itd. Ono ?to mene zanima jeste komponovanje, potreban mi je instrument koji bih mogla da pove?em sa kompom, i da ono ?to odsviram mogu da ubacim u komp i na kraju sve to uklopim u nekom programu i dobijem ?eljeni zvuk, odnosno - svoju kompoziciju. Najpre sam gledala aran?ere, bud?et mi je dozvoljavao da gledam ne?to u cenovnom rangu oko 400-500e, pa sam razmi?ljala o aran?eru Yamaha PSR 433, ali vi?e nisam sigurna da li je bolje da uzmem aran?er, ili neki workstation, ili ne?to treće...Znam da će mi trebati dosta vremena dok naučim sve, ali to nije problem, za početak mi je potrebno da me neko uputi na pravi instrument. Da naglasim, zanima me rok i pop muzika, po?to su me u vi?e navrata razni ljudi koji se bave narodnom muzikom upućivali na instrumente iz Korg Pa serije. Hvala unapred! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Ovo su vazna pitanja pre izbora:
1. Koji budzet imas? 2. Nov ili polovan instrument? 3. Da li zelis ugradjen sekvencer ili imas softver na kompu? (Ok, rekla si preko kompa, ali ugradjeni sekvencer po neki put ima prednosti za pocetnike) Kad odgovoris, onda ce ljudi moci da ti daju savet. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Pa moraću uskoro i laptop da menjam, ovaj je star 6 godina i sigurno neće moći da podr?i bilo kakve jače programe. Trenutno je ovo samo moje planiranje, po?to će mi biti potrebno vremena da sakupim novac i za instrument, i za laptop, ali moram da znam otprilike za ?ta skupljam i koliko će mi biti potrebno. Pretpostavljam da će to biti ne?to oko 500-700e, računam na nov instrument, jer će mi biti prvi, a planiram ga goodinama. Naravno, u zavisnosti od toga koliko će mi vremena trebati da sve to sprovedem u delo, mo?da i uspem da skupim vi?e, tako da dolaze u obzir i predlozi za ne?to skuplje, u slučaju da mi se posreći s parama.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Načisto sam u konfuziji...
Last edited by Amarena; 25-01-2014 at 11:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Gledam, orjentacija je ka klavijaturi koliko shvatam i plan je aranžman, a ne live nastupi i eksploatacija instrumenta...
Pa onda razmišljam, a šta će tebi "aranžer"...uzmi usb-midi klavijaturu, sa tim se može vrlo lepo raditi, a razliku nepotrošenog novca uloži u računar. ![]() Akai je tu zaista odličnog kvaliteta, ima i skupljih i dosta jeftinijih brendova, zavisi od broja dirki i dodatnih opcija gde imaš i kombinacije da je all-in-one rešenja, dakle, kao da je muzička karta u "klavijaturi" itd... Aj zvirni malo po netu, pogledaj oko toga...lako je, ukucaj usb midi klavijatura ili keyboard... Za kompjuter, imaš ovde ruDAW koncept ,pogledaj na forumu, pročitaj, opasno dobrih stvari ima, a ima i laptop-ova "tvikovanih" od strane ruDAW. Lično sam mišljenja da je laptop rešenje ok jedino ako je prioritet prenosivost i isplativost. Za sve drugo - ne. Perspektivno je daleko lakše održavati i unapređivati standardni komp. U ponudi imaju razna veoma povoljna rešenja, posvećena i podešena da efikasno rade u multimedijalnim aplikacijama. Za komponovanje, aranžiranje, pametnim izborom, sve je lakše u okvirima koje pominješ. Lova može da se sroka za 4 sekunde, ali polako, pogledaj okolo, zvirni i pitaj sve slobodno... ![]() Poz'
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Huh, hvala puno na odgovoru, pretpostavljam da vas sve smara kada neki početnik ne?to pita, tako da se unapred zahvaljujem na svakoj pomoći.
![]() Stvar je u tome ?to moram da gledam neku varijantu kojom bih "ubila dve muve odjednom" ![]() ![]() ![]() Nadam se da nisam previ?e konfuzna, hvala jo? jednom na razumevanju! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Ovo su samo predlozi.
Korg je zaista smeće neopevano u svakom smislu, pa ga nisam razmatrao... No to neka važi za predloženi cenovni rang... Mada... ...ali da...držimo se ovog ranga do 500 evra... khm,kah... Da napomenem samo da ja nisam klavijaturista. Pratio sam cene u nemačkoj. Imaj na umu da su ove klavijature kod domaćih distributera ponegde i precenjene, pa insistiraj na tome da nepostoji razlog da su značajnije skuplje (tipa koju desetinu evra)...ali realno cene uglavnom mogu biti iste. ...imam izvesno iskustvo u trgovini... Npr CTK7200 je 390€ u nemackoj...a ovde traze 440... Nema razloga da je preko 400...400 i kusur...itd... Imaj na umu da je budžet koji pominješ prilično ograničen na sprave relativno skromnog kvatileta zvuka, "farbi" narodski rečeno... Dakle, do 500€...: http://www.youtube.com/watch?v=Y8TsvZ6ra54 http://www.youtube.com/watch?v=CqvedS_iW6Q http://www.youtube.com/watch?v=Awj7B0c7BCU Ništa manjeg kvaliteta dirke i izrade - midi kontroleri (btw, srednji, 49 dirki košta manje od 130€!) j e d a n usb kabl do laptopa i voila...sviraj i snimaj sve dalje u računaru...: http://www.youtube.com/watch?v=X0a-DgDO8MU http://www.youtube.com/watch?v=Yto2UqbaErQ Kvalitet zvuka zavisi od softvera koji poseduješ...i shodno tome "nebo je granica"... ![]() Poz'
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Neverovatno je kako se mi?ljenja razlikuju
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Pozdrav. Mo?da bi mogla prvo da razmisli? da li ?eli?:
- Da koristi? zvuk instrumenta ili da ga koristi? pre svega za kontrolu vst instrumenata sa kompa? ?esto su bile preporu?ene polovne klavijature sa svojim zvukom kao kontroleri zbog dobre dirke recimo. A usput ima? i samostalan instrument ako zatreba. Za komponovanje je midi ok ali ?e ti za ve?banje mo?e biti problem ka?njenje signala, pa bi mo?da morala da uzme? neku zvu?nu karticu (dodu?e ne znam ?ta sve ta?no uti?e na ka?njenje). Za snimanje zvuka instrumenta ti opet treba kartica ali to ?e? verovatno retko raditi zbog bolje fleksibilnosti midi-ja. - Ote?ana klavirska dirka ili obi?na sintisajzerska? Sa klavirskom ?e? verovatnije pre na?i neki digitalni klavir dok su kontroleri uglavnom sa obi?nom ili poluote?anom. - Koliko dirki? Midi uglavnom proizvode sa manjim brojem pa ti to mo?e biti faktor zbog ve?banija. Pogledaj i ranije teme ako ve? nisi da vidi? ?ta su pro ?lanovi savetovali. Verovatno bi ti najvi?e odgovarao neki polovni worstation sa usb midi izlazom. Ako na?e? ne?to zanimljivo, oka?i da prokomentari?u i uka?u na eventualne nedostake. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Oduzimanje instrumenta bendovima... | Filip_ | Razno | 5 | 25-11-2013 04:40 PM |
promjena instrumenta u sibeliusu 7 | damir23 | Audio Software | 0 | 30-09-2013 01:58 PM |
Pomoć oko izbora programa | Hadgy | Audio Produkcija - Osnove | 27 | 06-07-2011 06:06 PM |
izbor instrumenta | stefdza90 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 26-06-2008 08:43 PM |
ZA NOVAJLIJE: Pomoć oko izbora audio opreme | kejkz | Computer Hardware | 0 | 20-02-2008 07:07 PM |