Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2013, 03:52 PM   #1
Zalosna Sova
Junior Member

Default Pomoc potrebna

Sviram sa ortacima iz hobija, da se ubije vreme. Zeleli bi da snimimo nesto cisto za nas. Ne trazimo nikakav preterano dobar zvuk al da ne bude ni nesto snimljeno sa pc mikrofonom.
Razmisljao sam da kupim neku opremu pa mi treba mali savet. Sa tom opremom bih verovatno snimio par puta, malo se "igrao" pa bi posle cucala u nekoj kutiji tako da ne bih dao neke velike pare za to. Nema vokala, samo akusticni intrumenti, harmonike, violine, kontrabas, saxofon i sl. Po pisanju na forumu vidim da niko ne hvali Behringer al ko sto sam napomenuo, ne trazimo preteran kvalitet i bitno mi da se uklopim u neku cenu. Da li bi Behringer B-5 (oko 7000din) uradio posao? Za to treba i phantom power pa sam razmisljao da kupim i njihovu mixetu q502usb (6500din) jer vidim da ima i integrisan audio interface koji je sigurno bolji od moje integruse. Problem je sto ta mixeta ima samo 15 volti phantom-a pa nzm dal je to dovoljno za B-5? Klasicni 502 (5000din) ima 48, bar po njihovom sajtu.
Moze li taj sa usb da pogura b5? Ili da uzem klasicni 502?
Ako neko ima bolja resenja za neki drugi mikrofon, mixetu ili samo audio interface u sveukupnoj ceni od 13000-14000 neka predlozi. Svaka pomoc je dobrodosla.
Hvala unapred!
Zalosna Sova is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 04:37 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Pomoc potrebna

Samo da proverim: hoće? da kupi? jedan mikrofon, i da onda snima? instrument po istrument, ili ćete da snimate ceo bend na "je'n, dva, tri, i"?

Kako god bilo, ako ti je jedan mikrofon dovoljan, ja bih na tvom mestu uzeo neki USB mikrofon (npr. Blue Yeti). Ne ka?em da imam ne?to protiv Behringera B-5, nego mi se čini besmislenim da kupuje? miksetu samo zbog phantom napajanja. Onda ima? DVE stvari koje će čamiti u kutiji Ako kupi? USB mikrofon imaće? JEDNU (za pribli?no iste pare) A mo?da i neće čamiti, uvek mo?e? da iskoristi? USB mic za Skype ili slične akcije...

Pozdrav,

Vasa
Old 09-01-2013, 05:26 PM   #3
Zalosna Sova
Junior Member

Ideja je da se snima instrument po instrument da bi kasnije mogao da ih malo sredim u nekom programu. Camice kako god Pa nzm kakve mogucnosti pruza ta mikseta, citao sam da postoji mogucnost da se ubaci u nju jos koji dinamicki mikrofon u line in? Takodje sam kod jednog poznanika video da korisi neki adapter koji ubacuje u struju za kondenzacioni i sljaka bez miksete mada bih trebao da vidim sa njim na kom sistemu mu to radi.
Nije mi to struka, nov sam u ovome pa izvinite ako ima glupih pitanja.
Kako se krecu cene sa tim Yetijem? Ima li ih kod nas?
Hvala na savetu
Old 09-01-2013, 05:40 PM   #4
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Kupovati mixer, narocito behringer u ovoj prici je bacanje para.
Ako je samo do fantoma, evo budget verzije ovde, radi pristojno za 20-ak e koliko kosta.
Naravno, moze i da se uzme Focusrite safire 2i2, odlicna usb karta sa pristojnim preampovima, nije skupa i lako ces je kasnije prodati.
Uzgred, s obzirom na instrumente koje spominjes, moram da napomenem da kondenzator ne znaci 'bolje'. Sve to moze jako lepo da se uradi i sa dinamickim mic-om, kome fantom ne treba. npr. Shure sm57.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 06:50 PM   #5
Zalosna Sova
Junior Member

Znaci mixeta odpada. Cisto iz radoznalosti, tih 15v ne moze da pogura B-5 ili neki na kome pise 48v phantom?
Znaci Khan, za navedene instrumente, radije prepurucujete shure nego neki jeftini kondenzator? Takodje me zanima za dal si zamislio da shure ide direktno u mic in na racunaru ili preko nekog preampa il nesto slicno jer ako je direktno onda izadje to dosta jeftino? Ima dosta polovnih shureta po oglasima...
Old 09-01-2013, 10:34 PM   #6
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Mislim da B5 trazi 'punokrvni fantom' tj. 48v. Kondenzatori koji rade i sa 15v su uglavnom oni jako male membrane, kao AKG micromic serija i sl.
Ovo je sve nesto oko cega je, zbog ogranicenog budzeta, tesko biti pametan.
Savet koji si dobio za USB mic nije nikako za bacanje.
Apsolutno najvaznija karika u lancu digitalnog snimanja je upravo A/D konverzija, a posto govoris o 'integrusi', njene konvertere hoces da zaobidjes u najsirem luku.
Upropastice snimak makar imao neumanna!
Ako imas da se isprsis za nesto kao scarlet 2i2 + Mic, to bi bilo sasvim pristojno za pocetak, a ako ne, USB mic je bolja opcija.
Sam B5 nije los, ali sa sm57 mozes raditi izuzetno prozracne i prirodne snimke najrazlicitijih instrumenata, ovo, za razliku od ostalog nije imho, vec 50-ak g. iskustva celokupne svetske industrije!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2013, 10:54 AM   #7
Zalosna Sova
Junior Member

Hvala na savetima!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules