Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-10-2011, 10:07 PM   #1
Zvuchniak
Junior Member

Default Kako se radi kalibracija mikrofona ?

Dakle, imam problemčić. Trebao bih da kalibri?em mikrofon ali ne znam kako.

Kupio sam merni mikrofon Behringer ECM8000 koji je odličan za ono za ?ta meni treba ali nisam siguran da je fabrika odradila i poslednji deo posla (kalibraciju).

U opisu uređaja stoji da je to jako linearan mikrofon, ?to jeste istina, ali tek posle finalnog doterivanja. Evo kako izgleda gomila mikrofona ECM8000 koji su samo izvađeni iz kutije i premereni...

Dakle ako imate savet kako to da uradim ili znate nekoga ko bi to mogao, bio bih zahvalan...

Pozdrav...
Zvuchniak is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2011, 11:19 PM   #2
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Kako se radi kalibracija mikrofona ?

ja ovo gledam sa elektroničarskog aspekta i moram priznati da se nisam susretao sa ovim problemom, pa uzmi sa rezervom ovo što ću napisati. kada mi netko kaže "mjerni mikrofon" onda bi ja očehivao od tog mikrofona "flat" response, barem u čujnom spektru.... vjerojatno uz točno zadano mikrofonsko pretpojačalo koje kompenzira eventualne nedostatke na krivulji, pa da taj sistem može služiti za precizno mjerenje.
Old 10-10-2011, 11:58 PM   #3
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

nisam neki tech guy, pa me malo budi grafik
ja bas mislio da je kolko tolko flat

http://www.behringer.com/assets/ECM8...P0118_S_EN.pdf

barem po specs-u...

...mada moguce da lazu, Bero je to
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2011, 12:24 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Kalibracija mernog mikrofona se obicno radi na tri nacina.

Prvi je uz pomoc vec ranije laboratorijski kalibrisanog mernog mikrofona, uporednom metodom.

Drugi je uz pomoc referentnog kalibratora, to je mali zvucni izvor sa poznatim odzivom, mikrofon se nabode na njega, i izmeri se odziv, i taj odziv je kalibracioni fajl. Kalibrator mora imati odgovarajuce adaptere za razlicite precnike mikrofona.

A treci je najcesce uz pomoc kontrolisanog elektricnog praznjenja (glasno "puc", blisko Dirac-ovom impulsu, FFT tog zvuka daje relativni frekventni odziv) i apsolutnog kalibratora pritiska (mehanicki klip koji pravi tacno odredjen pritisak, time se kalibrise apsolutni SPL nivo)

I to su standardne metode kojima se merni mikrofoni kalibrisu od od 1kHz pa navise.

Za frekvencije ispod 1kHz koristi se kompresiona metoda sa etalonskim klipom (najcesce zvucnik) i cevi tacno odredjene zapremine.

Sveprihvaceno pravilo je da se merni mikrofoni ne kalibrisu ispod 1kHz, najvecim delom odzivi im i jesu ravni, ali prakticno nije poznat roll-off na niskim frekvencijama (koji inace zavisi i od mic-pre i kojecega drugog)

Takodje, da ne bude zabune, kalibracija mikrofona nije stimovanje mikrofona da bude ravan, nego precizno merenje njegovog odziva. Takodje, da bi to iole imalo smisla, treba imati i kompenzacioni fajl koji se importuje u merni program i prakticno od relativno neravnog mikrofona napravi veoma ravan.

Isto tako, merni mikrofoni nisu preterano ravni, kako ljudi obicno ocekuju, te varijacije +/-1dB su prakticno standard.... takodje je ne tako nemoguce imati kvalitetan merni mikrofon u granicama +/-2dB. Za Behringer zavisi od slucaja do slucaja, kao sto se na graficima moze i videti.

Treba napomenuti da za obicna akusticna merenja u sredjenoj ili nesredjenoj sobi koja nije prava gluva soba za merenje ili merenje nije uradjeno u slobodnom prostoru, kalibracija mikrofona NEMA smisla, kao ni posedovanje kalibracionog fajla. Samo merenje u anechoic uslovima ili outdoor, u cilju dizajna zvucnika, daje smisao za insistiranje na kalibracionom fajlu, odnosno kalibraciji mernog mikrofona.

Za Earthworks merne mikrofone se ne dobija kalibracioni fajl zajedno sa mikrofonom, nego se dodatno doplacuje.

Kalibracioni fajl vazi samo ze jedan mikrofon, i nema nikakvog smisla koristiti ga za drugi mikrofon makar bio i istog tipa, bolje nemati nikakav kalibracioni fajl, nego koristiti od nekog drugog mikrofona.

Ja mogu da uradim kalibraciju ECM8000 (uporedjujuci ga sa Earthworks M30, kroz Lynx L22), i mogu da napravim kalibracioni fajl za njega. Za cenu posalji PM. Takodje mogu da kalibrisem i bilo koji drugi tip mikrofona.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-10-2011 at 01:33 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules