Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-12-2011, 02:43 PM   #1
dovladovla
Junior Member

Default Privatne skole audio produkcije

Pozdrav svima, brat ove godine zavrsava srednju muzicku i interesuju ga privatne skole/fakulteti sa usmerenjem na muzicku produkciju, dizajn zvuka itd. SAE je preskup, tako da otpada, sta mislite o ostalim, npr.
http://www.nova.edu.rs
ili
http://www.beogradskaskolazvuka.com
ili ako imate jos neki predlog...?
dovladovla is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2011, 05:28 PM   #2
quake2
Banned

Default Re: Privatne skole audio produkcije

Ja bih se ipak odlucio za FDU http://www.fdu.edu.rs/index.php?opti...d=68&Itemid=83
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2011, 06:39 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by dovladovla View Post
Pozdrav svima, brat ove godine zavrsava srednju muzicku i interesuju ga privatne skole/fakulteti sa usmerenjem na muzicku produkciju, dizajn zvuka itd. SAE je preskup, tako da otpada, sta mislite o ostalim, npr.
http://www.nova.edu.rs
ili
http://www.beogradskaskolazvuka.com
ili ako imate jos neki predlog...?
Vidi, muzička produkcija nije neurohirurgija, uči se relativno lako i uglavnom uz praksu. Pored cene, osnovna stvar o kojoj treba razmišljati prilikom izbora je da li upisujući tu školu možeš da upoznaš ljude (bili oni predavači ili vlasnici studija) koji su već u poslu i koji, ako te primete kao vrednog i talentovanog, mogu da te ubace u posao. Sve druge stvari koje se uče u tim školama pametan i zainteresovan čovek može da sazna i sam, uz pomoć par (nekakvih) mikrofona i čitajući Manual ili Help fajlove koji dolaze uz gomilu hardvera i softvera koji kruže Internetom.

Svako, pa i bez ikakve "škole za muzičku produkciju", može s pravom da se predstavlja kao muzički producent ako ima klijente. Bez klijenata, slaba je vajda od bilo kakve diplome za bilo koje pare. Sticajem okolnosti situacija u muzičkom poslu je takva da je lakše (i jeftinije) steći "znanje o produkciji" nego klijente. I isplati se uložiti pare u školu koja može da te približi klijentima. Ako takva postoji, naravno.

Istina je da nisam dao nijedan konkretan savet, ali ipak - brat ima još pola godine fore da obiđe sve škole koje postoje, da vidi o čemu se radi, da prouči biografije predavača, da porazgovara sa njima, da obiđe sva studija u kojima se održava nastava i da porazgovara sa njihovim vlasnicima (ili makar zaposlenima)... a sve ovo što sam napisao može da služi kao nekakav savet o čemu ne bi bilo loše da razmišlja.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Al' mi interesantno da se brat nije prijavio na Forum pa da sam postavi pitanje. Ako je baš toliko stidljiv (ili ako ga baš toliko mrzi da se prijavi)... teško da će da se snađe u ovom poslu.

Last edited by awacs; 22-12-2011 at 06:51 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2011, 06:47 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Vasa sve lepo objasnio !!

Inace o skolama kod nas se vec dosta pisalo ovde na forumu..neka ti brat malo proceslja i procita...ima dosta (korisnih) informacija, misljenja i stavova o svemu tome.
Stavise...trebalo bi OBAVEZNO da procita...moze da mu pomogne puno !
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 22-12-2011, 09:26 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
P.S. Al' mi interesantno da se brat nije prijavio na Forum pa da sam postavi pitanje.
Ma to je dovladovla postavio pitanje, nego ga blam da kaze da je za njega...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2011, 02:16 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
FDU je skoro pa nemoguce upisati... Ne bih gubio vreme pokusavajuci, sem ako ti tata nije neki od aktuelnih rezisera.
Old 23-12-2011, 05:50 AM   #7
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
FDU je skoro pa nemoguce upisati... Ne bih gubio vreme pokusavajuci, sem ako ti tata nije neki od aktuelnih rezisera.
Pored onih sa vezom,upisuju ga i oni koji nesto vrede....samo je dosta tesko zagrejati stolicu i sa takvima se takmiciti...tako da je ovima sto ce ispodprosecno da urade test opste kulture najbolje o tome i da ne razmisljaju.Svima koji su bili odlikasi,dobro se spreme i pokazu volju,zelju i entuzijazam,moze vrlo lako da se ostvari zelja.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2011, 07:23 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ej, ali ja moram prosto da nesto kazem vezano za akademije, a posebno te drzavne. Mada skidam kapu ljudima koji ih zavrse i "ostanu svoji".
Neke skole postujem, samo zbog nekih imena, jer znam da ljudi imaju debelo iskustvo,a neki su i clanovi su ovog foruma i znam da znaju znanje!

Imam jako puno prijatelja u NS sa raznih akademija (umetnickih) i burazer moj je studirao likovnu i td...

Po(j)enta je da uglavnom, onog momenta kad osete da nesto "znas" da u necemu "ides ispred" , mometalno naleces na "noz" i bivas sjeban ili cak izbacen,znam i za takve, ajde da se lepo izrazim - nateran da odes...!

"Tamo su kuce od cokolade" i nikako da kazes da su od marmelade jer si gotov, jer cim shvate da nesto malo hoces da pokazes, momentalno 'seca knezova"...!

Mediokriteti prolaze sa najboljim ocenama i najmanje prcanja. Za talente mesta NEMA! Uostalom, vecina drzave je takva, ali moram i to da napomenem, baska toga sto i ako "udjes u masinu" i masina "ti udje" i dobijes glupi papir, u sadasnjim uslovima ( a Boga mi, i narednih ... pa sigurno i najmanje 10 godina) taj papir mozes da stavis duboko pozadi...!

E sad, ako si drug clan, mozda i za mandata nesto uradis... Budes skolski domar (zaduzen za kulturu)...

Hocu da kazem, ne znam precizno koliko kosta godina, ali se meri u 6 cifara, u svakom slucaju, nema promasenije investicije od toga, bar je ja kao dipl.ek. nisam jos spoznao...!
Sada, ovde, nema vece gluposti od visokog skolovanja! Nonsens 110%...!!!

Mozda ce to vremenom doci na svoje, ali zivot ide, pa tek , sve i da sada bude nesto dobro (u sta licno zestoko sumnjam), tek ce deca nesto da osete...

Last edited by Bockie; 23-12-2011 at 08:12 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2011, 11:23 AM   #9
dovladovla
Junior Member

Ne, ljudi, ne radi se o tome, registrovao bi se on bez problema, nego sam se sam iscimao da vidim sta i kako jer me on zamolio da pogledam kako i sta. Inace razlika izmedju nas je 6 godina, ja uskoro zavrsavam studije na elektronskom fakultetu, sa akcentom na audio-video tehnologije, multimedijalne sisteme itd., ali muzicki slabo stojim, pa smo mislili da bi bilo dobro jednog dana da udruzimo moja tehnicka znanja i njegov muzicki talenat, za neki rad u studiju npr. ili nesto slicno...

Hvala svima na komentarima. Paznju su nam privukli oni 12-meseni kursevi na SAE o audio engeneering-u, ali poprilicno neizvodljivi, hehe, pa nas interesuje nesto slicno tome...
dovladovla is offline   Reply With Quote
Old 23-12-2011, 11:34 AM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Pored onih sa vezom,upisuju ga i oni koji nesto vrede....samo je dosta tesko zagrejati stolicu i sa takvima se takmiciti...tako da je ovima sto ce ispodprosecno da urade test opste kulture najbolje o tome i da ne razmisljaju.Svima koji su bili odlikasi,dobro se spreme i pokazu volju,zelju i entuzijazam,moze vrlo lako da se ostvari zelja.
primaju samo 10 studenata godi?nje...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules