Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-07-2010, 10:33 AM   #1
tomo
Member

tomo's Avatar

Default VST live

Ima li tko iskustva sa procesiranjem gitare, bubnja, bassa, pojedinacnih
elemenata kroz VST u zivo?
Koji prijedlog da se to napravi sto jednostavnije, a da funkcionira?
I kako na primjer staviti samo na indijanu odredjeni
efekt, a da se ne odrazi i na ostalom bubnju (mikrofon na indijani ce hvatat pomalo i ostalo). I jos jedno pitanje, kako tokom pjesme u odredjenim trenutcima to sve kontrolirati, mjenjati...nekakav controller, switch?
Jedan producent je imao ludu ideju koja mi se svidjela: staviti pickup
na element pa kroz rack i u pojacalo koje bi se ozvucilo tako da nema
vecih tehnickih problema osim sto ce zvucati grozno, ali to je i bio cilj u tom slucaju.

Vidim da se vani masu radi kroz software ali oni imaju cijelu ekipu koja im odradjuje posao plus opreme i opreme pa eto ako tko ima koji savjet, sugestiju kako bi se to odradilo na "primitivniji", laksi nacin.
tomo is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2010, 02:51 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: VST live

Koristim Mackie Onyx 1640.
U sustini sam (na opste zaprepascenje) vise puta radio live iz Nuenda, nego sa njega (posto mixer ima firewire kartu). Dakle ozvucim bend,pocnem da snimam, na tonskoj trazim par taktova tiho i par taktova glasno i posaljem ih na pivo. Zatim narednih 30-40 minuta ili duze ako imam vremena, pravim sound. Kada se vrate i zasviraju, zvuci "ko sa CD-a"... ehehe...
Moras imati na umu da kompleksniji efekti koji zauzimaju gomilu snage mogu da izazovu vecu latenciju,sto nije dobro, a ako koristis bazicne efekte (eq,dilej,gejt,integralne reverbe,kompresore i ostalo) ,nije neki veliki problem jer je live i to radi sasvim korektno. Drugo je kad neko u rek nasadi skupe sprave, ali ovo standardno (od rek sprava) sto ljudi koriste, mirne savesti ce odratiti bazicni VST-ovi, ako ne i lepse... Latencija uvek postoji, i kod mene ide i do milisekund (bar tako nintendo pokazuje) i to nije nikakav problem, u krajnjem probas efekat,pa vidis koliko kasni... Nikad niko nije skontao toliku latenciju do sada na svirkama...
Cak mi se odlicno pokazao Waves-ov channel strip, nema kasnjenja,mozes ih staviti nekoliko i sve lepo radi.
E sad, mozda, reci ce drugi, to nije pouzdano ,kompjuter i to tra,la,la,...
Moguce, ali ja svakako drzim u stand by-ju namestene reglere,pa i ako kojim slucajem negde nesto stane, iskljucim komp i radim analogno,bez prekida dok ne resim problem, mada nikad mi se to nije desilo. Imam odlicnu masinu sa Gigabyte plocom i to je veoma stabilno, nisam do sada uspeo da srusim XP, da zaledi i jednostavno blokira i slicno. Radi.

Last edited by Bockie; 16-07-2010 at 03:27 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-07-2010, 04:05 PM   #3
tomo
Member

tomo's Avatar

Sto kazete na VST host-ove, npr. ovaj,
http://www.eareckon.com/index.php?op...d=49&Itemid=54

Tocno sto bi mi trebalo je par elemenata procesirati, i to u odredjenim pjesmama. Bubanj akusticni, sve normalno, a onda peta pjesma, indijana
ide u reverse ili deseta pjesma mic od dobosa kroz neku gadnu distorziju ala iZotope Trash djir.
Ili ako vec radim to, mozda bolje napraviti setup za cijeli bend, kao sto kazes,
da zvuci kao sa cd-a, mada je i to dosta upitno jer to ovisi i o razglasu, ozvucenju, prostoru koncert-a...

Da li bi to funkcioniralo ovako:
Mic u preamp pa u zvucnu, VST processing, izlaz iz zvucne pa u mixetu i iz nje van na zvucnike?

I tu mi postoji problem kako samo na odredjeni element staviti npr. taj reverse, a da ne dira ostalo. Gate mozda? Jaki gate bi mozda zeznuo sound, a umjereni ne bi mozda dovoljno pritisnuo ostalo.
Old 16-07-2010, 05:21 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
Sto kazete na VST host-ove, npr. ovaj,
http://www.eareckon.com/index.php?op...d=49&Itemid=54

Tocno sto bi mi trebalo je par elemenata procesirati, i to u odredjenim pjesmama. Bubanj akusticni, sve normalno, a onda peta pjesma, indijana
ide u reverse ili deseta pjesma mic od dobosa kroz neku gadnu distorziju ala iZotope Trash djir.
Ili ako vec radim to, mozda bolje napraviti setup za cijeli bend, kao sto kazes,
da zvuci kao sa cd-a, mada je i to dosta upitno jer to ovisi i o razglasu, ozvucenju, prostoru koncert-a...

Da li bi to funkcioniralo ovako:
Mic u preamp pa u zvucnu, VST processing, izlaz iz zvucne pa u mixetu i iz nje van na zvucnike?

I tu mi postoji problem kako samo na odredjeni element staviti npr. taj reverse, a da ne dira ostalo. Gate mozda? Jaki gate bi mozda zeznuo sound, a umjereni ne bi mozda dovoljno pritisnuo ostalo.
Pa Izotope "zdere" proc,ram,sta li vec i mislim da ce ti biti velika latencija sa njim! Nadji neki "laksi" plug.
Sto se ovog drugog tice, napravi poseban projekat za svaku pesmu pa sa bendom dogovori da ti ostave par sekundi da prozoves projekat,nije problem, samo u toj kombinaciji ugasis povratak sa kompa, "dignes" samo vokal na mixeru, bice suv sto i jeste ok, da pevac/ica moze da nesto kratko da kenja dok se projekat ne podigne...
i kad je projekat dignut upalis povratak sa kompa i udri...

Pa u Live-tu nema "da ne dira ostalo". to moze da se dobrom postavkom svede na prihvatljiviji nivo eventualno...
Mozda ima za pojacala, jer su glasnija od svega i ulaze u sve ostalo, ali gate i drugi efekti se moraju lepo namestiti,to je ceo kljuc live-a,a to se dugo uci! Nemoj koristiti neki "ima/nema" gejt, nego lepo dignes floor, tako da prakticno gate samo utisa a ne ugasi kanal. Smanji buku za 6-8-10db u "indijancu" ,recimo,ili 2-3 db na vokalu pa si vec uradio veeeeeeliku stvar a ne da skroz gejt gasi kanal... A o koncu, moras ,matori, imati ozbiljne muzicare,koji ce znati da sviraju u takvim okolnostima...

Last edited by Bockie; 16-07-2010 at 05:33 PM.
Old 17-07-2010, 08:39 AM   #5
tomo
Member

tomo's Avatar

Hvala puno, dosta mi je jasnije sto cu i kako.

Ako jos ima tko da znade u vezi ovoga, samo pisite...

Hvala!
Old 31-07-2010, 07:21 PM   #6
tomo
Member

tomo's Avatar

Evo me sa novim kombinacijama.
Da li bi ovaj mixer bio u redu da bude u lancu
sa kompjuterom, umjesto preampa.
http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/...09&CTID=325032
Ima limiter tako da samo kabele kanala posaljem
glavnom toncu da ih salje out iz svojih sprava na zvucnike.

I kad smo vec kod ove miksete, znam da je power mixer ali
sto mislite da li bi se mogla upotrijebiti kako mixeta za miksnaje i sumiranje
pjesama u studiju u nekim pro standardima?
Sound je dosta cist, ugladjen i EQ-ovi rade sasvim dobro. Kompresija tako, tako.
Old 06-08-2010, 08:52 AM   #7
tomo
Member

tomo's Avatar

bump
Old 08-08-2010, 11:31 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Licno mislim da jamana ima smece od preampa. Naravno pricamo o ovim jeftinim mixetama nikako o ozbiljnijim uredjajima koji su sasvim druga prica. Ovo je mozda malkice bolje od Behringera...

Drugo, nikad ne bih koristio power mixer za ozbiljnije snimanje. Mada ne kazem da ne moze ali eto,ja sam lud...

Dobar mixer, ako vec pricamo o kombinaciji sa VST (ili kompjuterom uopste...) bi bio Presonus studiolive, imas review ovde na forumu, zatim fenomenalni Allen&Heath zed R-16, koji je najpotpuniji za tu namenu jer je,osim sto je analogna mixeta,takodje i kompletan midi kontroler za daw, ili Mackie Onyx seriju koji ja koristim i sa kojom sam zadovoljan...

Old 08-08-2010, 01:23 PM   #9
tomo
Member

tomo's Avatar

Tenks na savjetu.
Budem probao jos par varijanti
ali naposljeku mislim da kada bend grune live
nece biti osjetne razlike niti da ide i preko nesto jeftinije
aparature. Gledam vise na funkcionalnost.
Old 28-08-2010, 04:57 PM   #10
tomo
Member

tomo's Avatar

Mozete mi stogod reci za ovu varijantu:
vec postojeca ekipa i oprema ovisno o kojem koncertu
se radi postavi sve svoje. znaci, ozvuci bubanj, gitare....
i to je bazicni setup na kojem sviraju te veceri svi bendovi.
onda ja dodjem sa 8 channel preampom i konverterom
te saljem dodatne kanale sa vlastitim mikrofonima na procesiranje
u komp te out signale dajem toncu i kazem mu da su nam to
"instrumenti". i on ih izlevelira u na mix pultu.
Imam odlicne linijske signale, procesirane i kontrolirane
sa DAW-om ili nekim VST host-om, a tonac samo ima nesto
kanala vise za ubaciti. Trebao bih jos samo se pobrinuti
da puknem limiter da mu na mix pult ne bih dao "prejak"
signal, jeli?

Koliko bi to stimalo?

I sto mi preporucujete sto se tice opreme, koji preamp i konverter?
I sto kazete, koji bi software bio najbolji da se moze integrirati
u njega raznovrsni pluginovi plus da se lagano mogu mijenjati
session-i izmedju pjesama?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules