Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-11-2010, 05:52 PM   #1
nunuk_t2L
Member

nunuk_t2L's Avatar

Default digitalni audio - kvantizacija

bas sam neki dan razmisljao o kvantizaciji i nisam dosao do niceg pametnog.. ako idemo po principu glasnoce, onda kad je ispis same nule, imamo tisinu, a kad je ispis same jedinice imamo najglasniji signal moguci u digitalnoj domeni, dakle 0dBFS.. ali kako onda kompjuter to dijeli na pozitivni dio waveforma i negativni? to bi znacilo da, sveukupno, ima 32bita, od toga, pola ide na pozitivni dio a pola na negativni..naravno, to sve smrdi na corak jer kad bi se islo racunat koliko muzike stane na audio cd, nemoguce je da ima 32 bita, dakle, tu teoriju sam odbacio odmah. sad, kad bi se uzelo da je pola od 16bit pozitivno a pola negativno, to bi znacilo da je sama sredina tisina, al taj zapis nije sacinjen od samih nula, dakle i ta "teorija" mi smrdi, al mi je nesto prihvatljivija posto znam da kod DSD-a, kad nema promjene (bilo sredina, bilo da je u pozitivnom ili negativnom) ide slijed 10101010 itd. sad, da li je fora kod digitalne kvantizacije da sto vise jedinica na pocetku ima, to znaci da signal ide u pozitivni dio i obrnuto? al gdje bi se uzela referentna sredina?

a i buni me npr. kad bi snimali apsolutnu tisinu u komori sa (hipotetski) noiseless signalflowom od mikrofona do hdd-a, koliko bi bita u principu oduzeli od tih 16? 8 ili 0?
nunuk_t2L is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2010, 07:39 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: digitalni audio - kvantizacija

Quote:
Originally Posted by nunuk_t2L View Post
bas sam neki dan razmisljao o kvantizaciji i nisam dosao do niceg pametnog.. ako idemo po principu glasnoce, onda kad je ispis same nule, imamo tisinu, a kad je ispis same jedinice imamo najglasniji signal moguci u digitalnoj domeni, dakle 0dBFS.. ali kako onda kompjuter to dijeli na pozitivni dio waveforma i negativni? to bi znacilo da, sveukupno, ima 32bita, od toga, pola ide na pozitivni dio a pola na negativni..naravno, to sve smrdi na corak jer kad bi se islo racunat koliko muzike stane na audio cd, nemoguce je da ima 32 bita, dakle, tu teoriju sam odbacio odmah. sad, kad bi se uzelo da je pola od 16bit pozitivno a pola negativno, to bi znacilo da je sama sredina tisina, al taj zapis nije sacinjen od samih nula, dakle i ta "teorija" mi smrdi, al mi je nesto prihvatljivija posto znam da kod DSD-a, kad nema promjene (bilo sredina, bilo da je u pozitivnom ili negativnom) ide slijed 10101010 itd. sad, da li je fora kod digitalne kvantizacije da sto vise jedinica na pocetku ima, to znaci da signal ide u pozitivni dio i obrnuto? al gdje bi se uzela referentna sredina?

a i buni me npr. kad bi snimali apsolutnu tisinu u komori sa (hipotetski) noiseless signalflowom od mikrofona do hdd-a, koliko bi bita u principu oduzeli od tih 16? 8 ili 0?

ukoliko ne radis neku tezu ili domaci zadatak, sta ce ti to u zivotu?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2010, 08:23 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......ali kako onda kompjuter to dijeli na pozitivni dio waveforma i negativni?
Ne deli kompjuter vec (analogni) High Pass filter
vise o funkcionisanju imas ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio
Takodje postoje AD i DA konvertori kod kojih su izlazni/ulazni signali diferencijalni (balansirani) tako da se u krajnjem diferencijalnom pojacavacu (kod DA konvertora, recimo) DC komponente signala oduzmu i budu 0
Quote:
.......od toga, pola ide na pozitivni dio a pola na negativni..naravno,
Netacno, vise o binarnom zapisu mozes naci na http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_numeral_system
Quote:
to sve smrdi na corak jer kad bi se islo racunat koliko muzike stane na audio cd, nemoguce je da ima 32 bita, dakle, tu teoriju sam odbacio odmah.
????
Quote:
sad, kad bi se uzelo da je pola od 16bit pozitivno a pola negativno,
Ma nije...
Quote:
to bi znacilo da je sama sredina tisina, al taj zapis nije sacinjen od samih nula, dakle i ta "teorija" mi smrdi, al mi je nesto prihvatljivija posto znam da kod DSD-a, kad nema promjene (bilo sredina, bilo da je u pozitivnom ili negativnom) ide slijed 10101010 itd. sad, da li je fora kod digitalne kvantizacije da sto vise jedinica na pocetku ima, to znaci da signal ide u pozitivni dio i obrnuto? al gdje bi se uzela referentna sredina?
u pitanju je digitalno kodovanje, i razlike su u tome, DSD nije isto sto i PCM, vise o tome imas ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital i ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-code_modulation
Quote:
Ovo sto si sada pitao ne razumem uopste ...
Nema oduzimanja bita zbog snimanja...
sta ti je "hipotetski noiseless signalflow"?

Da bi razumeo tehnologiju rada, potrebno je da citas nesto ozbiljnije tekstove od marketinskih naglabanja... posto doticni tekstovi nisu ni namenjeni ucenju i razumevanju, nego privlacenju paznje (reklamiranju)

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

ukoliko ne radis neku tezu ili domaci zadatak, sta ce ti to u zivotu?
Ne mislim da ljudi ne trebaju da budu radoznali, makar im to sto ih zanima i ne trebalo uopste u zivotu... ali smatram da se treba vise potruditi za razumevanje nekih pojmova, od prostog surfanja i citanja "lake literature"... isto kao sto treba imati i odredjena predznanja, kao preduslov za upustanje u kategorizaciju i diskusiju ovakvog tipa.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 19-11-2010 at 08:53 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2010, 01:07 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
ako idemo po principu glasnoce, onda kad je ispis same nule, imamo tisinu, a kad je ispis same jedinice imamo najglasniji signal moguci u digitalnoj domeni, dakle 0dBFS.. ali kako onda kompjuter to dijeli na pozitivni dio waveforma i negativni?
Ne deli kompjuter nego konvertor. Vrednosti koje su manje od polovine najveće vrednosti koju je moguće izraziti u nekom režimu pripadaju negativnoj strani amplitude i obratno. U tom smislu, "zero crossing" (recimo u 8-bitnom režimu) nema vrednost 00000000 nego 01111111.

Quote:
Ovo ni ja ne razumem Nema "oduzimanja bitova", oni su uvek svi na broju. Drugo, tišina nema veze sa vrednošču bitova, već sa odsustvom promene njihovih vrednosti. Kao što u realnom svetu nema veze sa pritiskom kao takvim, već sa odsustvom promene pritiska.

Evo primera: link>>> 2 sekunde tišine na 0 dBFS, u prvoj sekundi svi semplovi imaju veoma veliku (ali nepromenljivu) vrednost, u drugoj veoma malu (takođe nepromenljivu). Ono što se čuje su samo pucketanja kod promene vrednosti. NAPOMENA: stišaj zvučnike pošto su ta pucketanja jako glasna!!!

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 19-11-2010 at 01:23 PM. Reason: link
awacs is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2010, 01:25 PM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ne deli kompjuter nego konvertor. Vrednosti koje su manje od polovine najveće vrednosti koju je moguće izraziti u nekom re?imu pripadaju negativnoj strani amplitude i obratno. U tom smislu, "zero crossing" (recimo u 8-bitnom re?imu) nema vrednost 00000000 nego 01111111.

Ovo ni ja ne razumem Nema "oduzimanja bitova", oni su uvek svi na broju. Drugo, ti?ina nema veze sa vredno?ču bitova, već sa odsustvom promene njihovih vrednosti. Kao ?to u realnom svetu nema veze sa pritiskom kao takvim, već sa odsustvom promene pritiska.

Evo primera: link 2 sekunde ti?ine na 0 dBFS, u prvoj sekundi svi semplovi imaju veoma veliku (ali nepromenljivu) vrednost, u drugoj veoma malu (takođe nepromenljivu). Ono ?to se čuje su samo pucketanja kod promene vrednosti. NAPOMENA: sti?aj zvučnike po?to su ta pucketanja jako glasna!!!

Pozdrav,

Vasa

uffff jbte...ovo kao na faksu !! Fizika, matematika, ...!!??
Malo ubija inspiraciju za muzikom....(bar meni) ,,sad i oko toga da se opterecujem...
Old 19-11-2010, 01:33 PM   #6
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Quote:
Malo ubija inspiraciju za muzikom....(bar meni) ,,sad i oko toga da se opterecujem...
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2010, 02:24 PM   #7
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Hehe, u pravu si. Ali nije lo?e znati pone?to, makar da čovek ne bi lutao Mislim da sam jednom pominjao slučaj kada me je jedan kompozitor terao da "dodam visoke" na sinusni talasni oblik. Pa kad sam hteo da kopiram traku i da transponujem tu kopiju za oktavu ka?e: "ne ne, ostavi samo taj sinus, daj mu visoke na EQ-u" .

Pozdrav,

Vasa
Old 19-11-2010, 02:37 PM   #8
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

nije lose znati po nesto???

pa procitao sam celu temu i nista ne kapiram
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2010, 02:46 PM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Hehe, u pravu si. Ali nije lo?e znati pone?to, makar da čovek ne bi lutao Mislim da sam jednom pominjao slučaj kada me je jedan kompozitor terao da "dodam visoke" na sinusni talasni oblik. Pa kad sam hteo da kopiram traku i da transponujem tu kopiju za oktavu ka?e: "ne ne, ostavi samo taj sinus, daj mu visoke na EQ-u" .

Pozdrav,

Vasa
mnogo znanja hoce da sputava coveka...uvek gleda sve iz drugog ugla..."a sta ako ovo..? a sta ako ono? a zbog cega je ovako a ne onako..?" itd..
Mnogo analize kvari sve - glavni rezultat je bitan...odsviran sa dva prsta ili snimljen na kasetofonu - ako radi, onda je dobro !!
Old 19-11-2010, 03:13 PM   #10
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
mnogo znanja hoce da sputava coveka...uvek gleda sve iz drugog ugla..."a sta ako ovo..? a sta ako ono? a zbog cega je ovako a ne onako..?" itd..
Mnogo analize kvari sve - glavni rezultat je bitan...odsviran sa dva prsta ili snimljen na kasetofonu - ako radi, onda je dobro !!
Pol Makartni, najuspe?niji kompozitor u poslednjih pedeset godina (po mom izboru i Ginisovoj knjizi rekorda), ne zna da čita note.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules