![]() |
digitalni audio - kvantizacija
bas sam neki dan razmisljao o kvantizaciji i nisam dosao do niceg pametnog.. ako idemo po principu glasnoce, onda kad je ispis same nule, imamo tisinu, a kad je ispis same jedinice imamo najglasniji signal moguci u digitalnoj domeni, dakle 0dBFS.. ali kako onda kompjuter to dijeli na pozitivni dio waveforma i negativni? to bi znacilo da, sveukupno, ima 32bita, od toga, pola ide na pozitivni dio a pola na negativni..naravno, to sve smrdi na corak jer kad bi se islo racunat koliko muzike stane na audio cd, nemoguce je da ima 32 bita, dakle, tu teoriju sam odbacio odmah. sad, kad bi se uzelo da je pola od 16bit pozitivno a pola negativno, to bi znacilo da je sama sredina tisina, al taj zapis nije sacinjen od samih nula, dakle i ta "teorija" mi smrdi, al mi je nesto prihvatljivija posto znam da kod DSD-a, kad nema promjene (bilo sredina, bilo da je u pozitivnom ili negativnom) ide slijed 10101010 itd. sad, da li je fora kod digitalne kvantizacije da sto vise jedinica na pocetku ima, to znaci da signal ide u pozitivni dio i obrnuto? al gdje bi se uzela referentna sredina?
a i buni me npr. kad bi snimali apsolutnu tisinu u komori sa (hipotetski) noiseless signalflowom od mikrofona do hdd-a, koliko bi bita u principu oduzeli od tih 16? 8 ili 0? :banghead: |
Re: digitalni audio - kvantizacija
Quote:
ukoliko ne radis neku tezu ili domaci zadatak, sta ce ti to u zivotu? |
Quote:
vise o funkcionisanju imas ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio Takodje postoje AD i DA konvertori kod kojih su izlazni/ulazni signali diferencijalni (balansirani) tako da se u krajnjem diferencijalnom pojacavacu (kod DA konvertora, recimo) DC komponente signala oduzmu i budu 0 Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Nema oduzimanja bita zbog snimanja... sta ti je "hipotetski noiseless signalflow"? Da bi razumeo tehnologiju rada, potrebno je da citas nesto ozbiljnije tekstove od marketinskih naglabanja... posto doticni tekstovi nisu ni namenjeni ucenju i razumevanju, nego privlacenju paznje (reklamiranju) Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Evo primera: link>>> 2 sekunde tišine na 0 dBFS, u prvoj sekundi svi semplovi imaju veoma veliku (ali nepromenljivu) vrednost, u drugoj veoma malu (takođe nepromenljivu). Ono što se čuje su samo pucketanja kod promene vrednosti. NAPOMENA: stišaj zvučnike pošto su ta pucketanja jako glasna!!! Pozdrav, Vasa |
Quote:
uffff jbte...ovo kao na faksu !! Fizika, matematika, ...!!?? Malo ubija inspiraciju za muzikom....(bar meni) ,,sad i oko toga da se opterecujem... |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
nije lose znati po nesto???
pa procitao sam celu temu i nista ne kapiram:banghead: |
Quote:
Mnogo analize kvari sve - glavni rezultat je bitan...odsviran sa dva prsta ili snimljen na kasetofonu - ako radi, onda je dobro !! |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 02:31 PM. |