|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Pozzzz svim forumasima.Ajd ako nekom nije dosadno da mi objasni-(Ako na pojacalo Vox Valvetronix VT30 umjesto njegovog zvucnika 10 inca 4 ohm nakacim 10 inca 8 ohm)-Hoce li biti velike razlike u snazi pojacala.Unapred hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]() zavisi ?to ti smatra? da je velika razlika, ali generalno, trebao bi dobiti ti?e pojačalo, sa neznatno promjenjenom bojom tona (tamnije) i slabijim attackom u svakom slučaju, pojačalo manje trpi (kod lampa?a-lampe se manje griju,pa im je i vijek trajanja dulji) u tvom slučaju, ako su isti zvučnici, a jedina razlika oma?a, slobodno spoji i rokaj!! pozz r
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
OK hvala mnogo na savjetima POZZZZ
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Pošto je to tranzistorac nema veze, ali lampe ne vole baš mismatch, jer izlazni transformatori reflektiraju krivu ohmažu pa će i grijanje lampi će bit veće jer se izbacilo lampu iz radnog područja, za to je pravilo kod lampaša koliko ohma na izlazu, toliko i na zvučniku.
Last edited by sira; 30-08-2010 at 02:46 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
AHA sad mi je to total.jasno.Hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
lampa nema šta voliti ili ne-voliti,jednostavno se više troši ako je više gaziš (kao npr.u slučaju 8ohmskog ampa + 16ohmskog speakera) ..i postoji nešto što dizajneri zovu safe mismatch; vrlo učestala riješenja u praksi kada se mora više kabineta spojiti na 1 amp btw,sa svakim ozbiljnijim ampom (bogner,mesa,h&k..)se isporučuje štivo o tome kako i na koji način vezati setup, a imao sam tu sreću da mi prođe kroz ruke dosta njih..
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Da, postoji safe mismatch, odnosno spajanje boxa veće impedancije od izlaza, ali i tu gura? lampu na samu granicu (a često i preko) njenog pravog područja rada, znam da postoje upute, ali to je korisnički dio, ne konstruktorski.
?ta se samog grijanja pri radu tiče, to najvi?e ovisi o tome kako je konstruirano samo pojačalo, i kako je biasirano, i sam sigurno zna? da se Vox AC 30 grije kao pečnica i kad je sve totalno ispravno. Da ne shvati? ovo kao neko prepucavanje, samo ?elim reći da oni koji se ne razumiju u cijevna pojačala a imaju ih, ne poku?aju spajat ba? sve kako im padne napamet, a posebno da ne spajaju boxove s pojačalima gitarskim kabelima, jer ako taj kabel pregori, ode vjerovatno izlazni trafo ili lampe jer se pojačalo ne smije uključivati bez opterečenja. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
crk'o zvucnik!!! | kixns | Monitoring | 1 | 24-01-2009 02:27 AM |
Zvucnik za gitarsko pojacalo | sixstringer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 19 | 17-01-2006 10:17 AM |