Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Zvucnik za vox vt30 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34992)

perosc 29-08-2010 10:44 PM

Zvucnik za vox vt30

Pozzzz svim forumasima.Ajd ako nekom nije dosadno da mi objasni-(Ako na pojacalo Vox Valvetronix VT30 umjesto njegovog zvucnika 10 inca 4 ohm nakacim 10 inca 8 ohm)-Hoce li biti velike razlike u snazi pojacala.Unapred hvala

Reinhardt 30-08-2010 10:11 AM

Re: Zvucnik za vox vt30

Quote:

Originally Posted by perosc (Post 285948)
Hoce li biti velike razlike u snazi pojacala

zavisi ?to ti smatra? da je velika razlika, ali generalno,
trebao bi dobiti ti?e pojačalo,
sa neznatno promjenjenom bojom tona (tamnije) i slabijim attackom

u svakom slučaju, pojačalo manje trpi (kod lampa?a-lampe se manje griju,pa im je i vijek trajanja dulji)

u tvom slučaju, ako su isti zvučnici, a jedina razlika oma?a,
slobodno spoji i rokaj!!

pozz

r

perosc 30-08-2010 02:26 PM

OK hvala mnogo na savjetima POZZZZ

sira 30-08-2010 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 285969)
u svakom slučaju, pojačalo manje trpi (kod lampaša-lampe se manje griju,pa im je i vijek trajanja dulji)

Pošto je to tranzistorac nema veze, ali lampe ne vole baš mismatch, jer izlazni transformatori reflektiraju krivu ohmažu pa će i grijanje lampi će bit veće jer se izbacilo lampu iz radnog područja, za to je pravilo kod lampaša koliko ohma na izlazu, toliko i na zvučniku.

perosc 30-08-2010 09:50 PM

AHA sad mi je to total.jasno.Hvala

Reinhardt 31-08-2010 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 285993)
..lampe ne vole baš mismatch, jer izlazni transformatori reflektiraju krivu ohmažu pa će i grijanje lampi će bit veće jer se izbacilo lampu iz radnog područja, za to je pravilo kod lampaša koliko ohma na izlazu, toliko i na zvučniku.

khm..
lampa nema šta voliti ili ne-voliti,jednostavno se više troši ako je više gaziš
(kao npr.u slučaju 8ohmskog ampa + 16ohmskog speakera)

..i
postoji nešto što dizajneri zovu safe mismatch;
vrlo učestala riješenja u praksi kada se mora više kabineta spojiti
na 1 amp

btw,sa svakim ozbiljnijim ampom (bogner,mesa,h&k..)se isporučuje štivo o tome kako i na koji način vezati setup,
a imao sam tu sreću da mi prođe kroz ruke dosta njih..

sira 31-08-2010 08:33 AM

Da, postoji safe mismatch, odnosno spajanje boxa veće impedancije od izlaza, ali i tu gura? lampu na samu granicu (a često i preko) njenog pravog područja rada, znam da postoje upute, ali to je korisnički dio, ne konstruktorski.

?ta se samog grijanja pri radu tiče, to najvi?e ovisi o tome kako je konstruirano samo pojačalo, i kako je biasirano, i sam sigurno zna? da se Vox AC 30 grije kao pečnica i kad je sve totalno ispravno.

Da ne shvati? ovo kao neko prepucavanje, samo ?elim reći da oni koji se ne razumiju u cijevna pojačala a imaju ih, ne poku?aju spajat ba? sve kako im padne napamet, a posebno da ne spajaju boxove s pojačalima gitarskim kabelima, jer ako taj kabel pregori, ode vjerovatno izlazni trafo ili lampe jer se pojačalo ne smije uključivati bez opterečenja.

All times are GMT +1. The time now is 07:46 AM.