Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-12-2009, 06:05 PM   #1
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Kako raditi sa nekim ko nema sluha?

Drugar mi je skoro nabacio jednog platishu* koji tako zeli da radi pop ali stvarno nema S od sluha..

kako vi izlazite na kraj sa time? chak sam mislio da zovem drugi vokal da proba da skine boju vokala od platishe (kao shto se radilo devedesetih) ne bi li pesma zazvuchala kako treba..

inache za pesmu stvarno nisu potrebne neke velike glasovne mogucnosti... a i radio sam sa dosta ljudi koji nisu preterano talentovani pa sam uspevao da izvuchem neshto od njih.. a u ovom sluchaju ni melodyne ne pomaze..

shta raditi? drugar mi kaze, ma brate uzmi lovu ako se klijentu svidja tako kako jeste.. i ako je spreman da plati za to (pa chak i uradi spot za isto).. ali kako da se potpishem na to? kako da stanem iza tako nekog krsha? stvarno sam u potpunom downu, jer sam se potrudio da uradim sve kako treba i dao sam svoj maksimum oko muzike i cele te priche..

bekovi ne bi pomogli nikako, jedino da se mutira lead i da prodam muziku samo.. :/

*zli vukovi posmatraju ne zelim da navodim imena.

p.s. da ne ispadne kao jedno klasichno yahoo answers/failblog pitanje, razlog postavljanja je sledeci:

ja sam potpuno zbunjen. chak mislim da je najbolje da dignem ruke od celog projekta i poklonim aranzman ljudima koji ce od toga napraviti pesmetinu, i da ne dobijem ni dinar za celo cimanje..

sa druge strane, znam da je vecina bila u ovakvoj situaciji bar jednom.. i zanimaju me vasha iskustva..

kada kazem da neko nema sluha, to stvarno znachi to. sluh = 0. probali smo sa raspevavanjem i ono je zvuchalo kao mix klanja koale i silovanja kamile. stvarno ne znam shta da radim, lomim se vec nedeljama...

Last edited by HeatMan; 17-12-2009 at 06:11 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 06:17 PM   #2
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Default Re: Kako raditi sa nekim ko nema sluha?

daj mu ga po melodajnu moze da se sredi sigurno samo ritmicki da ubode.
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 06:36 PM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ne moze veruj mi.. ne moze da zvuchi prirodno nikako.. skratio sam mu note maksimalno, da peva shto prostije da se ne bi osetilo cheprkanje po melodyneu.. ali ne... ono tako neprirodno zvuchi da je to nenormalno.. ima neki tremolo/vibrato efekat urodjen na glasu jbt.. a toliko zeli da bude pop zvezda hahah...
Old 17-12-2009, 06:43 PM   #4
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

1 - uzmi pare nemoj da se potpises
2 - uzmi pare nemoj da se potpises - bedak X2
3 - nemoj uzeti pare nemoj d se potpises - uradi iz zezanja - bedak ali ne mora da bude
4 - edituj vokal u recimo abletonu 17 dana i 18 notci - potpisi se uzmi pare
5 - uradi instrumental
6 - snimi ga iz prve nemoj neditovati nista i uzmi pare ko pravi srbski jazkuza - bedak X1
7 - ubij ga!

eto moje neke hobistcke idee

ja lichno bi digo ruke il editovao 17 dana da svi budu zadovoljni, ako je dobar fee naravno...

nadam se da sam odmogao

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 06:50 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by InsaneEyes View Post
3 - nemoj uzeti pare nemoj d se potpises - uradi iz zezanja - bedak ali ne mora da bude
5 - uradi instrumental
6 - snimi ga iz prve nemoj neditovati nista i uzmi pare ko pravi srbski jazkuza - bedak X1
7 - ubij ga!

ja lichno bi digo ruke il editovao 17 dana da svi budu zadovoljni, ako je dobar fee naravno...

nadam se da sam odmogao
+1
Old 17-12-2009, 06:51 PM   #6
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ne moze veruj mi.. ne moze da zvuchi prirodno nikako.. skratio sam mu note maksimalno, da peva shto prostije da se ne bi osetilo cheprkanje po melodyneu.. ali ne... ono tako neprirodno zvuchi da je to nenormalno.. ima neki tremolo/vibrato efekat urodjen na glasu jbt.. a toliko zeli da bude pop zvezda hahah...

sve moze da se edituje, zvuk prdeza i povratcanja patzova, veruj mi razumi, tebrax znaj!

honda - the power of dreams!!!!

Last edited by InsaneEyes; 17-12-2009 at 06:56 PM.
InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 07:13 PM   #7
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

T-pain?
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 08:06 PM   #8
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Ma bre Sale ostavi ga u falshu yovi neke curice da otprashe vrhunske bekove i bice do jaja....

Shto malo ima likova koji nemogu dve da ubodu pa se vrte po jutjubu.

E sad ako oce da bude ozbiljan pevach ida tu nema ni trunke zaebancije onda neka zove nekog da odpeva umesto njega...

Daj baci neki delic vokala da cujemo jel to tolko nepopravljivo?
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2009, 10:56 PM   #9
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
sve moze da se edituje, zvuk prdeza i povratcanja patzova, veruj mi razumi, tebrax znaj!
da al ne moze da zvuchi sve kako treba.. :/

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
T-pain?
nije u tom fazonu..

Quote:
5 - uradi instrumental
7 - ubij ga!

nadam se da sam odmogao
problem je shto razmishljam o svemu tome.. meni je dodushe malo lakshe da editujem poshto mi je "melodyne integrisan u sx5".. nije isto kao melodyne ali skracuje posao maksimalno..

al opet kad sam editovao njoj je to zvuchalo kao da je u falshu.. i kao ne ne daj opet..

eto sad znate kog je roda hahaha..

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
Ma bre Sale ostavi ga u falshu yovi neke curice da otprashe vrhunske bekove i bice do jaja....
vrlo rado.. i imam odlichne pevachice koje taj posao rade savrsheno, i svaka saradnja sa njima mi je bila uzitak.. samo slushati ih kako pevaju.. ali pre bih njima dao da odrade pesmu nego da mi ova unishti potencijalno dobar i hitichni popic.. :/

Quote:
Shto malo ima likova koji nemogu dve da ubodu pa se vrte po jutjubu.
to i ja razmishljam.. kinta je 300 ojra po pesmi.. ne znam da li vredi cimati se oko toga.. da je veca lova sve bih uradio da to zazvuchi kako treba.. a ovako.. da, treba mi kinta, ali mislim da je premala da bih se ja toliko cimao oko toga..

Quote:
E sad ako oce da bude ozbiljan pevach ida tu nema ni trunke zaebancije onda neka zove nekog da odpeva umesto njega...

Daj baci neki delic vokala da cujemo jel to tolko nepopravljivo?
ne mogu da bacim delic vokala jer nisam ni prebacio to sebi da se ne bih nervirao.. imam samo matricu (prvu skicu) koja je po meni odlichna.. ali ne i vokal.. chak i taj vokal do pola je snimio kolega koji se zadesio tu (da bi ona po tome pevala) poshto u tu cenu ulazi i pisanje teksta za nju i uopshte pravljenje njenog imidza i svega.. mislim.. ne znam.. u potpunom sam bedaku.. jer shta god u poslednje vreme da mi naleti je falichno.. ljudi koji ne znaju da pevaju imaju pare (nije jedina), narodnjaci su mi takodje neki uleteli ali su loshi likovi jbt.. bash mi je napor da radim sa takvim nadobunim ljudima i nekako ljigavim.. lazu gde stignu, ali opet i oni imaju lovu.. nemam pojma, mozda ja previshe ochekujem.. ali znam da gubim bilo kakvu kreativnost kada radim sa loshim ljudima.. :/

eto mogu delic matrice da vam okachim chisto da vidite koliko sam se potrudio hahaha..

edit: plus riba ima uzasnu boju vokala..

Last edited by HeatMan; 17-12-2009 at 11:16 PM.
Old 18-12-2009, 12:23 AM   #10
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja sam relativno nedavno imao jednu jako jako slucnu situaciju!
Zenska dosla snimiti album. Nema apsolutno nista sluha i uz to nema osjecaja za ritam. Ali album se mora napraviti. Nije bitno o kome se radi i zasto se taj album radio...

Procedura je bila sljedeca:
Prvo bi dosla profesionalna backvokalica i otpjevala sve lead dionice umjesto nje.
Onda bi "pjevacica" dobila snimke da doma vjezba.
Onda bi dosla u studio - tvrdi da je uvjezbala ali nije jer ne moze - i isla snimiti svoj lead
Snimali smo frazu po frazu
Onda bi ja prvo odabrao "dobar" take od svake fraze
Pa to korigirao rucno ili s VocAlignom da ritmicki bude tocno onako kao sto je prava pjevacica iz info snimke otpjevala
Zatim bi konsolidirao jedan take iz svih odabranih fraza
Pa bi uvalio u melodyne
Jer MELODYNE MOZE SVE! - kunem ti se! Samo je stvarno zajebano nauciti neke ekspert fore u njemu. Al kad to savladas, onda stvarno moze sve popraviti.
Kad bi imao ritmicki i tonalno dobru snimku onda bi opet dosla profesionalna pjevacica i otpjevala opet po njoj novi lead, ali tako da kopira ono sto je ova otpjevala, samo tocno
(naime, ova "pjevacica" usput ima i problem da ne zna izgovoriti slovo R)
U miksu bi stavljao omjer "pjevacica" i pro-backvokal negdje 80:20, tek toliko da pro vokal da malo karaktera u sve to ali da se ne izgubi osnovna boja ove "pjevacice" jer ima vrlo prepoznatljvu boju, cak i dok prica, i to ljudi znaju
I na to bi naravno napucali brdo backvokalnih harmonija koje bi profi vokalica otpjevala...
I to je to...

Ovo je takav posao. Moras biti u stanju napraviti SVE ako je lova u pitanju.
Ne moram ni spominjat da ja oko svega ovoga ne bi prst mrdnuo da nije stvarno bila dobra cifra...

E usput - poceo sam cijeli posao u Melodyne pluginu. Tek sam kasnije shvatio da mi Melodyne standalone verzija bolje radi posao. Neke stvari taj plugin ipak ne moze dobro odradit...
I naravno, backvokal s kojom smo radili ima suludo precizan vokal i interpretaciju, ali joj je glas toliko beskarakteran da nikada nije uspjela solo karijeru. Ima taj tip glasa koji se nikako ne istice. A upravo je to pomoglo da se dobro blenda ispod ove nase "pjevacice"!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules