|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Po?tovani,
imam trenutno u igri dve neke prostorije koje bih mogao da iskoristim i konačno iz topline svog doma pomerim studio negde drugde na čemu će mi ukućani a ni?ta manje devojka i prijatelji biti zahvalni... Svakodnevno "tarlahanje" kroz kuću mi je malo preselo... No avaj... Prva opcija je skicirana i uz thread dobijate i sliku, za drugu ćete pričekati koj dan. Obratio sam se boggy-ju u naslovu jer se pokazao kao neko ko uvek uskače u ovakve teme sa odličnim re?enjima, ali time nisam ni slučajno nikoga hteo da isključim, tako da, konstruktivni predlozi - pucajte! Dakle, zanima me bukvalno celo re?enje, koji materijalni, koja debljina čega, kakav raspored, i to i za gluvu sobu i re?iju u nekom "prihvatljivom" cenovnom opsegu... Dakle ako je za pregradni izmedju gluve i re?ije knauf, ?ta između, koliko azmafona, koliko drugih materijala, da li koristiti drvo, eventualno neki do it ur self difuzeri i sl... Help help help! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
evo, dok boggy ne odgovori da ja dam jednu primjedbu.
ovakvom pregradom ces u reziji imati 4 paralelna zida identicnih dimenzija...jos ako kazes da je plafon visok 3 m imas kocku, ilitiga najgori moguci oblik sobe sto se akustike tice. bojim se da su ti dimenzije prostorije ipak premalene da bi ih dijelio na dva dijela i dobio prihvatljiv akusticki rezultat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Apsolutno je bespotrebno da me imenujete u subjectu, jer ionako pokusavam da odgovorim na svako pitanje (ako je iz oblasti koju barem malo poznajem) koliko god znam i umem, i koliko mi vreme dozvoljava... Takodje mislim da na Forumu postoji dosta iskusnih i dovitljivih akusticara "naivaca" (bez uvrede, mislim, kao naivno slikarstvo) te svakako ne treba njih zapostavljati. Cak i da kazu nesto sto mozda nije najefikasnije,... neko ce se vec javiti i to ce se prodiskutovati... Statisticki, na duze staze, ovde se mogu slagati raznorazna iskustva, smanjivati verovatnoca ponavljanja gresaka itd. Znaci... napredak! ![]() Ideja je da svi naucimo nesto novo. Zato Forum sluzi. Akustika Studija je vec poseban problem, gde sto vise neko ulazi u teoriju i sto vise to pokusava da primeni u praksi, pocinje da shvata da je teren mnogo "klizaviji" nego sto na prvi pogled izgleda, ne zato sto teorija ili praksa imaju neslaganje, nego sto vrlo cesto nisu uopste iz "iste price"... Akustika studija je u globalu, akustika malih prostorija... a time se malo ko bavio u istoriji... verovatno zato sto je zaguljeno, i sto je u startu mali prostor hendikep, i gomila postojecih zakonitosti u stvari proizilazi iz akustika velikih prostora (katedrale, bioskopi, koncertne dvorane,...) gde se mnoge stvari mogu zanemariti... ma druga je prica potpuno. Zbog svih ovih stvari... treba pricati i diskutovati o akustici malih prostorija, zato sto to bas i nema odakle da se nauci. Da postoji mogucnost da se svaki prostor moze srediti da bude pristojan za rad, u to sam siguran. Isto tako sam siguran da ce u nastupajucem poduzem periodu Home Studio, i DAW Studio, biti najmasovniji vid studijskog rada, ma vec jeste... i to svi primecuju. Da li je to dobro, potpuno je nebitno... posto se to upravo DESAVA! U tom smislu, posto je cela prica sa Home Studio najcesce entuzijazam, onda je najpametnije da se to proucava... te je najjeftinije diskutovati na Forumu ovakovog tipa u cilju ucenja. Ne razmenjivati iskustva oko ove tematike direktno vodi ka greskama... karta u jednom pravcu. Ajd' sad da vidim da neko ponovo spomene stiropor ![]() ![]() ![]() Sto rece DEMONIO Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Cak mi pada na pamet da se odradi zvucna izolacija PC-a i jos kojecega u nekom ormaru... svega sto buku pravi,... a da se snima tu gde se i miksa. Videh negde da se snimanje obavlja u prostoriji gde se nalazi mikser, cak i u (pre)velikim studijima... Mozda sam previse radikalan, ali mislim da su svi postojeci "sabloni" istroseni, i da treba biti malo "hrabriji"... Koliko li je samo vokala snimljeno u malenim "kabinama"... tamo cesto ni ventilacije nema... uzas. Ajmo dalje sa kritikama i komentarima ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Ja bih se vratio na prvobitno pitanje .......
Boggy je u pravu i treba zamisliti koja je prvenstvena namena studija , ako ce uglavnom biti VST instrumenti i po koji vokal ili gitara , onda svakako ne treba pregradjivati prostor , nego napraviti jedan pokretni paravani izolovati kompjuter . Imao sam dosta snimanja gde je bio jedan prostor i cesti je slucaj da bleed iz slusalica daleko nadglasa sum kompjutera . Ali to nikad nije zasmetalo kvaliteti mixa . Sa druge strane super je imati mali prostor jer neki instrumenti se bolje tu usnimavaju , ali bi pokretni paravan koji bi mogao biti sklopiv sa jednom mekanom i jednom tvrdom stranom ( kakvih ima u VG studiju na primer ) bio najbolje resenje po meni , pa onda experimentisati sa usnimcima A u slucaju da je potrebna veca prostorija , paravan bi se uklonio .... A da se prostorija 3 x 5 m ( sto uopste nisu lose dimenzije ) jednostavno akusticki " sredi " a ja mislim da se za nekih 100 injak ili malo vise evra PC da vrlo uspesno utisati ..... Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
evo mode calculator pa se moze provjeriti: http://bobgolds.com/Mode/RoomModes.htm inace, moja buduca prostorija ima 460x335x265 cm a sto se utisavanja pc-a tice....pala mi je na pamet jedna zvrkava ideja koju cu probati da realiziram. naime, prije par mjeseci je riknuo kucni zamrzivac...Gorenje, vertikalni tip (nije skrinja)...pa cu probati da ga konvertiram u iso kabinet. Doduse, sacekat ce zavrsetak nekih drugih projekata al kod mene se zna...kad nesto zacrtam to obicno i odradim ![]() mogao bi to biti interesantan projekt |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() tako da planiram da ga malo skratim...a na visku cu prvo isprobavati "raskupusavanje". ako mi i uspije kupusarski posao, tek me ceka dizajn airflow sistema... brtvljenje je vec rijeseno onom gumom oko vrata samo sto cu morati neke kopce da stavim jer necu vise imati "vakuum" efekt frizidera. sve skupa, kako rekoh....mogao bi to bit zanimljiv projekt, ali otom potom, u ovom threadu sam vec OT ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako nije problem, pokusaj da slikas faze raskupusavanja, kako se budu desavale,... posle se od toga moze sloziti foto-strip... Naravno, na kraju zamrzivac ofarbaj u neku tamno sivu boju, i stavi mu nalepnicu Solid State Logic ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Pogledaj po sekciji "Dizajn i konstrukcija studija".... videces dosta diskusija na temu materijala... i posle tog citanja ces steci bolji uvid u problematiku. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Srecan Rodjendan Boggy ! | Bitch | Pricaonica | 48 | 06-03-2012 09:33 PM |
Izolacija prostora ? | stefan123 | Dizajn i konstrukcija studija | 7 | 20-03-2008 11:58 AM |
boggy, pomoc! | Reinhardt | Monitoring | 12 | 24-02-2008 03:28 PM |
TV i efekat 'prostora' | Nocni | Razno | 6 | 21-09-2004 09:04 PM |