|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Kako to funkcionise? Muzika + tekst + aranzman se procijene svaki posebno pa se formira ukupna cijena?
Ja sam iz BiH i zelio bih svoje tekstove i muziku prodati, ali ne znam koliko da naplatim? Koliko je po vama minimum za naplatu, cisto da imam neku orijentaciju?
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
mi iz bih ne mozemo bas da naplatimo koliko uzimaju srbijanci i hrvati... ne daj za male pare, tome se mora vise stati u kraj
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Banned
|
![]() Quote:
Cene poznatih kompozitora se krecu od 2000 do 6000e u Srbiji po numeri.Moj ti je savet da nekom poznatom ako treba uradis dzabe,pa ako krene onda si tata........ ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Nemoj prodavati autorsko pravo. Mo?e? prodati samo pravo na javno izvođenje i snimanje. Nemoj se odricati prava na tantijeme jer postoji mogućnost da od jedne dobre pesme dobija? novac celog ?ivota i jo? 50 godina posle. Tako je bar u tamo nekim divnim kapitalističkim zemljama...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
nekad bilo, sad e spominjalo!! To vise N E M A !!! Pesma treba da bude SVETSKI hit , neverovatnih razmera , da bi mogao da racunas da ce ti pare stizati od toga jedno 5-6 godina (samo). A danas sa rokom trajanja pesme od 6 meseci (max!!) i sa cenom od 0.79$ mrka kapa da ce se nakupiti! OK, glavna lova je od radija i TV emitovanja, ali ko sto rekoh, sve danas traje mnoogo kratko!!! Zato, bolje pare odma u ruke! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Znaci ne prodaje se pjesma nego "pravo na snimanje, objavljivanje i javno izvodjenje pjesme" ?
Da li se takvi poslovi rade "ispod stola" ili ima neki ugovor? Kako funkcionise ako neko drugi zeli da snimi/obradi/objavi tu pjesmu? Znam da ako je kompozitor clan agencije za autorska prava koja pripada u CISAC i ako je pjesma tamo registrovana, dovoljno se obratiti Agenciji i nikakvih problema nebi trebalo biti ukoliko nova verzija pjesme lici orginalu, ma da postoje izuzetci. A ukoliko se radi o remixu, mijenjanju aranzmana/melodija, prevodu texta ili bilo cemu sto radi da pjesma ne lici na orginal potrebna je dozvola kompozitora/publishera. Kako to funkcionise sa "prodatim" pjesmama? Da li se opet moze lova uzeti? Koliko je ta "prodaja" normalna u drugim zemljama? Osim Ex-Yu. Mozda glupa pitanja, al vjerujem da nisam jedini koga ovo interesuje. Kaze se da glupa pitanja ne postoje samo glupi odgovori : ![]() Nadam se da neko moze odgovoriti. Hvala unaprijed. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ja mogu reci da ovdje u HR sve manje i manje ide naplacivanje pjesama. Ogromna je razlika od prije par godina do danas! Dosta autora radi na deal da daju besplatno i onda se naplate od autorskih prava. Ako je pjesma polu-prosjecan hit onda ipak uhvate desetak tisuca kuna ili vise na godinu dana emitiranja uz uvjet da je bio i video spot napravljen. Samo najjaci autori mogu traziti cash za prodaju pjesme. Obicno to ide tako da mrknu lovu od nekog polu-profesionalnog pjevaca, a ovima koji su stvarno poznati daju nize cijene ili nekakav ludi popust. Naime, s njima zele ostati u radnom odnosu i kasnije, a i dignu lovu od autorskih prava.
Sve ide preko ugovora, sve je legalno i dobro regulirano. Nema sanse vise ista raditi "na rijec"!
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
kako prodati pjesmu? | Hepek | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 3 | 06-11-2009 02:22 PM |
pomozite da nadjem pjesmu | balthazaar | Pricaonica | 31 | 02-11-2009 05:25 AM |
Gianfranco, kako ide s novim virusom TI - daj da cujemo malo kako to zvuci ... | clusterchord | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 8 | 26-02-2006 10:26 PM |
Kako je to u svetu a kako kod nas | dr.Ru | Dizajn i konstrukcija studija | 0 | 23-06-2003 08:45 AM |