Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-10-2008, 09:36 PM   #1
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Default Prelazak na Vistu 64 Home Premium SP1?

Posto sam malo opgradirao edb sa novim processorom, vise rama i 2 HD u raidu, mislio sam da bi bilo ok da instaliram Vistu. E sad, kako se Vista ponasa sa softverima i plug-ins, vst-s? Pretezno mislim na Cubase3, Ableton... Sto se tice moje zvucne izgleda da cu da imam mali problem oko drajvera? Ono na sta sam ja naisao na M-audio linku je samo beta verzija. Da li je Vista uopste dobra za DAW?
Old 29-10-2008, 10:37 AM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Prelazak na Vistu 64 Home Premium SP1?

Ne. Vista nije dobra za DAW. Jednostavno pravi vece latencije. Ima negde kako da se optimizuje, ali mislim da u sustini nije moguce dobiti manje latencije nego na XPu. Mada nije bas nemoguce raditi u njoj.

Cak i da stavis 64bit sistem, nista od tih matorih programa nece raditi bolje. Pokretace se u 32bitnom rezimu i videti max 2GB rama. Morao bi da stavis program tipa Reaper ili Sonar koji imaju mogucnost rada u 64bita.

U pripremi je SP2 za Viste... Ne znam hoce li on doneti poboljsanja - sumnjam da ce se promeniti nesto oko audio podsistema...

M-Audio ima beta drajvere za 64bit... Ako kliknes na M-Audio sajt sa desne strane na neki kao zeleni vumetar, pokazace ti dokle su dogurali drajveri za odredjenu karticu (private beta - public beta ili web release)
Old 29-10-2008, 12:54 PM   #3
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Quote:
Originally Posted by X-Dreamer View Post
Posto sam malo opgradirao edb sa novim processorom, vise rama i 2 HD u raidu, mislio sam da bi bilo ok da instaliram Vistu. E sad, kako se Vista ponasa sa softverima i plug-ins, vst-s? Pretezno mislim na Cubase3, Ableton... Sto se tice moje zvucne izgleda da cu da imam mali problem oko drajvera? Ono na sta sam ja naisao na M-audio linku je samo beta verzija. Da li je Vista uopste dobra za DAW?
Ja imam dual boot sistem XP i Vistu 64. To za latencije je istina. Na latenciji od 10ms ja jedva uspevam da pokrenem tri kanala (koja krce) na kojima je insertovan recimo neki line6 plug in amp simulator, dok na XP-u sa istom latencijom i istim plug in-om pokrecem i preko 10 (bez krcanja). Sto se ostalog tice mogu reci da mi je vista mnogo brza i komfornija za rad od XP-a. Koristim Sonar 7 i neke plugove koji rade u 64 bitnom okruzenju (sonox, sonalksis, kjaerhus, ik multimedia itd, dok wawes-i na zalost ne rade pod 64 bit.) I zaista mogu reci da to sto radi radi sjajno, sem latencije, ali se nadam da ce i to resiti .... valjda .

@psionic
Ajde molim te, ako znas, gde se to optimizuje latencija u Visti da nam kazes, jer mislim da bi to mnogima koristilo .
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2008, 06:37 PM   #4
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Quote:
Originally Posted by shigumicu View Post
Ja imam dual boot sistem XP i Vistu 64. To za latencije je istina. Na latenciji od 10ms ja jedva uspevam da pokrenem tri kanala (koja krce) na kojima je insertovan recimo neki line6 plug in amp simulator, dok na XP-u sa istom latencijom i istim plug in-om pokrecem i preko 10 (bez krcanja). Sto se ostalog tice mogu reci da mi je vista mnogo brza i komfornija za rad od XP-a. Koristim Sonar 7 i neke plugove koji rade u 64 bitnom okruzenju (sonox, sonalksis, kjaerhus, ik multimedia itd, dok wawes-i na zalost ne rade pod 64 bit.) I zaista mogu reci da to sto radi radi sjajno, sem latencije, ali se nadam da ce i to resiti .... valjda .

@psionic
Ajde molim te, ako znas, gde se to optimizuje latencija u Visti da nam kazes, jer mislim da bi to mnogima koristilo .

Ja sam isto probao to sa dualboot-om, ali to kod mene nema sanse da radi? Instalirao sam Vistu na 2 nova harda u raidu. A na starom hardu sam ostavio XP. Ali bilo koji od ova 2 OS-a da pokrenem onaj drugi mi zashtopa? Kako onda stoji stvar sa 32 bit Vistom?
Old 29-10-2008, 06:42 PM   #5
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Na m-audio postoji drajv za Vistu, ali samo kao private realese. Ne kontam kako to da skinem?
Old 29-10-2008, 07:23 PM   #6
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Ja mislim da bi oba operativna sistema trebala da budu na istom hardu i trebalo bi prvo instalirati XP pa onda Vistu da bi imao dual boot. E, sad ja nemam raid pa ne znam kako to sa njim funkcionise .
Ja sam takodje imao problem da instaliram operativne na razlicite diskove.
Sto se tice 32 bit Viste, mislim da nema razloga prelaziti na nju sa XP-a.
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2008, 11:40 PM   #7
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Vista je isto shto je bio nekada Win Milenium
Microsoft je ulozio ogromnu lovu u Vistu i na neki nacin to mora isplatiti, ali takodje je potpuno svestan da ce jos vise izgubiti sa Vistom, pa zbog toga kroz par dana vec krece Vienna (Win 7) u beta-test fazu.
Shto se DAW produkcije tice, ostanite i dalje na XP-u i sacekajte Viennu.Microsoft ce sigurno drasticno promeneiti politiku prema softveskim kucama, pa ce i drajveri biti puno optimizovaniji i stabilniji.Ovo je moje licno misljenje.
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2008, 05:59 AM   #8
X-Dreamer
Stara Rumski Elita 2003.

X-Dreamer's Avatar

Cini mi se da bi najbolje bilo izvaliti nekih 2.000 eura i preci na OSX? Dosta mi je vise Billa Gejtsa i njegovog monopola!
Old 30-10-2008, 08:58 AM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

@X-Dreamer...
Pa ako toliko volis OSX, ima varijanta da se na Intel PCu instalira...Hackintosh. Ne znam kako radi jer nisam probao, ali u principu se koristi isti NEMODIFIKOVANI disk za OSX uz neka predhodna zezanja da bi se privoleo instalaciji. Ne znam puno o ovome - mozda je neko drugi vec probao ?

@shigumicu
Ne znam da postoji neka opcija za smanjenje latencije u visti - to je pre optimizacija celog sistema. Ima ovde na forumu negde (npr, ja sam postovao nesto tipa 'optimizacija DAWa pod Vistom'), a ima i na M-Audio sajtu sta tacno pogasiti od servisa (najvise insistiraju da se power saving namesti sa balanced na aggresive) Slazem se da je rad u visti komforniji, zato je i koristim za sve sem za DAW, imam dual boot.

A to da oba sistema budu na istom HDDu - nece bas ici... Vista prepoznaje da joj je na putu druga instalacija Windowsa i to lepo preimenuje u Windows.old. Dakle ili 2 particije ili 2 HDDa. Dalje, sto se tice dual boota, prvo XP pa zatim Vista, a ako to ne pomogne, moze se u biosu, kao primarni postaviti HDD sa Vistom - kad se zeli vista, i HDD sa XPom - kad se zeli podici XP. Ponasace se kao da imate 2 masine. Jos jedna napomena: Ako ukljucite AHCI opciju za SATA HDD u biosu, narocito POSLE instaliranog XPa koji je bio instaliran dok je bio odabran neki drugi SATA mod, moze se desiti da puca.

Last edited by psionic; 30-10-2008 at 09:01 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2008, 09:04 AM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by 66musicman View Post
...pa zbog toga kroz par dana vec krece Vienna (Win 7) u beta-test fazu.
Shto se DAW produkcije tice, ostanite i dalje na XP-u i sacekajte Viennu.Microsoft ce sigurno drasticno promeneiti politiku prema softveskim kucama, pa ce i drajveri biti puno optimizovaniji i stabilniji.Ovo je moje licno misljenje.
Win 7 je vec u beta test fazi i moze se skinuti neki build sa neta

Evo nekih linkova za optimizovanje:

http://www.audioforums.com/windows-v...timization.php

http://www.blackviper.com/WinVista/servicecfg.htm

Last edited by psionic; 30-10-2008 at 10:42 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules