|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Oprosti ali imash loshu perspektivu. Sjetimo se da je muzika postojala davno prije prve tehnologije a nastala je iz puke potrebe ljudi unutar zajednice da zajedno stvaraju ritam i harmoniju kako bi i njihovi zhivoti imali uskladjen ritam i harmoniju. Sve shto radimo funkcionira najbolje ako se pri tome i zabavljamo i ugodno osjechamo. Upravo to je definiralo razvoj "tehnike" za uskladjivanje ritma i harmonije koegzistiranja. Zato nas danas glazba zabavlja. Davnih dana su ljudi otkrili nachin za istovremeno uskladjivanje, neverbalnu komunikaciju, izrazhavanje i zabavu. Bubnjanje po shupljim deblima, shushkanje, zveckanje, stupanje po tlu i pjevanje harmonichnih napjeva oko vatre su obiljezhili DESETKE TISUCHA godina ljudske povijesti. Dakle glazbeni elitizam za kojeg smatrash da je izvorni koncept zapravo datira od pred nepunih 50 godina. Tochnije to je jedna od daljnjih posljedica industrijske revolucije jer je ista doshla do faze kada i "mali pojedinac" ima dostupnu tehnologiju. No glazba NIKAD nie bila privilegija elite. Privilegija te elite je financijskog karaktera. Samo "elita" mozhe zaradjivati na glazbi uz pomoch tehnologije, ali glazba je ODUVIJEK bila iskljuchivo besplatna puchka zabava. Namjerno naglashavam besplatna jer besplatna i jeftina nie isto. Ima muzichara koi se skupo prodaju a (kao po pravilu) glazba im je obrnuto proporcionalna cijeni, tj. jeftina. Dakle elitizam u glazbi je zapravo "glazbena industrijska revolucija", a cilj industrijske revolucije je bio da povecha profit pojedinca i smanji profit globalne populacije. Neshto shto vi proizvodite ruchno i od toga zhivite ja pochnem proizvodit industrijski. Napravim vishe komada u manjem periodu i s manjim brojem radnika. Sirovinu kupujem na veliko i konachan proizvod mogu prodati za pola vashe cijene i pri tome josh uvijek zaraditi vishe od vas, a bez da sam ishta zapravo radio. Jasno, zaposlim jednog od vas da sve to radi za mene a ostali iz te struke ostanu bez posla i zarade. Zbog te chinjenice jedan od vas che josh biti i sretan shto sam mu dao posao i plachu jer ostatak ljudi vishe nema ni to. To se desilo i s glazbom. Glazba je vishe od 10.000 godina imala neku sasvim drugachiju namjenu i sluzhila je svakom pojedincu. Sada vishe nema izvornu svrhu (kolektivno uskladjivanje ritma, neverbalna komunikacija, izrazhavanje i zabava) vech sluzhi pojedinima kao izvor zarade. Zbog chinjenice da smo u gradove preselili kako bismo mogli raditi u tvornicama vishe nemamo obichaj glazbu stvarati svoim tjelom oko vatre vech "civilizirano" i "elegantno" tapkamo nogom po mramornom podu diskoteke u kojoj uglavnom svira losha glazba i umjesto da posljedica kolektivnog stvaranja i slushanja glazbe bude harmonichan suzhivot u diskotekama i na koncertima su tuchnjave daleko uchestalija pojava. Zbog toga sve vishe ljudi slusha glazbu kad su sami i time se gubi i posljednja izvorna funkcija glazbe... druzhenje. Ta pojava nam odlichno opisuje koliko se promjenio izvorni koncept glazbe kada smo u njega dodali profit, individualizam (slava) i tehnoloshku revoluciju. Jedan od najboljih i besplatnih ljudskih alata postao je kontra-produktivan i skupo ga plachamo. Unatoch tome doshli smo do bizarnog trenutka kad taj gubitak nazivamo razvoj ili napredak civilizacije. Mozhda bash u ovome i lezhi izvor apatije pod nazivom "gdje si bio i shto si radio" u momentu kad shvatish da je samo mjesto na groblju neizvjesno nakon svih tih godina. Jer kad malo razmislish apatija (pored ostalih posljedica koje variraju od ljutnje ili apatije do zhivchanih slomova i mentalnih bolesti) je savrsheno normalna pojava u momentu kad spoznash da si chitav zhivot bio kontra-produktivan prema sebi samome i cjelim putem vjerovao u suprotno. Dobro je ako u tom momentu shvatish da si zapravo tek sad normalan i da su svi oko tebe ludi. Jer vjerovanje je jedini nachin za ignoriranje chinjenica. Jednako je i sa religijskim i znanstvenim uvjerenjima, a ona postaju temelj za nasha zhivotna uvjerenja. U skladu s time zhivimo chitav zhivot pa je jako opasno imati uvjerenja a josh opasnije zaboraviti da su uvjerenja neshto shto nikad nie isprobano. Kad probash onda znash. Dok vjerujesh znash da ne znash. Uvjerenja su takodjer "proizvod" industrijalizacije. Kad "industrijalizirash" duhovnost kolektiva i od toga napravish profit za elitu - dobijesh religiju. Nadam se da mi nechesh zamjeriti na otvorenosti, a ako si i ti otvoren onda nisam uludo potroshio vrijeme za pisanje ovog posta. Obzirom da si trazhio mishljenja postoi velika vjerojatnost da si zhelio i chuti odgovor na pitanje iako mnogi pitaju i pitanja na koje ne zhele chuti odgovor.
![]() |
![]() |
#2 |
Mason
|
![]()
Shiva... nisi primetio na pijacama DVD diskove sa nekoliko stotina pesama? Ne primecujes vreme trajanja danasnjih hitova? Verujes da ljudi koji redjaju mpr3 diskove zaista to i ozbiljno preslusavaju i analiziraju neciji rad? Mozda... 0,001 %, ali... obicno nije tako... najcesce ljudi kupe za 200 dinara decenije rada vise autora na jednom disku i to i ne preslusaju...
Ako kazes "otpevao sam", to podrazumeva da si uzeo mikrofon i otpevao, ne moze da bude nista trece... Ako kazes "komponovao sam", podrazumeva da je kompozicija tvoja... Eeee... ako kazes "ARANZMAN JE MOJ", a sastavio si ga od Virtual gitarista, nekoliko loopova iz Stylusa, par ovakvih i onakvih loopova... ja to ne bih nazvao aranziranjem, vec sklapanjem gotovih delova. Pod aranziranjem podrazumevam pisanje novih i linija... za neku pesmu... do duse, uvek nesto podseca na nesto, ali, drugo je to, drugo je ubacivanje tudjih gotovih delova, sto je danas praksa... Sta to povlachi??? Inicira, izmedju ostalog, mnozenje aranzera koji ne znaju ni jedan instrument, niti znaju kako izgleda svirati... aranzmani koji se rade "montazom" su jeftini (sto i nebi bili? ne trebaju ti instrumenti, imas sve na diskovima... sve se to da sklopiti...) i cena u Srbiji je za takve "aranzmane" 100-200 eu po pesmi, a sto je dzaba i babi je drago. Pa posle... "skupa oprema, nema se para"... Ako je! I treba da bude, kada se tako radi! Pojedinci mixaju i snimaju pesme za po 30-50 eu, a zna se koliko kosta jedan preamp, monitorske kutije, DSP karta, rack, a o stolovima i da ne pricham... Upalis TV i cujes u vise pesama jedan isti loop, prepoznajes loopove sa diskova... aha... ovo bese iz "Simphony of Voices", ovo je iz "New Your Drum Work", ovo je iz "Virtual Gitarist"... itd... Jel' se muzikom bave muzichari, ili montazeri??? Ne smatram grehom uvodjenje nekog loop-a u pesmu... ja sam rado koristim loopove za dairu i shaker ![]() Nemam nista protiv da postoji i tako nesto... postoje muzicki pravci koji to zahtevaju i postujem to... ali, sve raditi po principu "mali arhitekta" i "lego kockice" ![]() ![]() Nemam nista protiv i da se klinci igraju kod kuce i na taj nacin uche... ali, ako neko sakati muziku, obara cene, obezvredjuje rad i ucenje na takav nacin, onda IMAM PROTIV!!! Dakle ne radi se o boljim kompresorima usled novije tehnologije ![]() ![]() Na osnovu tvog izlaganja, Shiva, cini mi se da muzika nije tvoje osnovno zanimanje?
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 23-04-2007 at 05:38 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Ti pitash zapravo tko na tome zaradjuje. Jer slaganje loopova nie bavljenje glazbom, ali je chinjenica da se i tako mogu zaraditi novci. Svak tko se bavi glazbom tochno zna tko je glazbenik a ko slazhe lego kockice. Dakle muzikom se bave muzichari a novce zaradjuju oni koi slazhu lego kockice. No chinjenica da ti zhelish zaraditi novce sugerira da tvoj izvorni motiv nie glazba nego novac, a glazba je samo strategija kojom pokushavash ostvariti zaradu. Ja se bavim glazbom i apsolutno mi ne smeta shto netko prodaje loop-ove pod autorski rad. Ne smeta me ni to shto globalna populacija smatra da je prodaja loop-ova autorski rad niti shto to plachaju. Nije da volim shto je tako ali znam zashto je tako. Vechinom ljudi sebe smatraju uspjeshnima a da zapravo nisu nishta postigli. Jednak takav kriterij imaju i prema drugima jer bi u protivnom mogli vidjeti svoju realnu "vrijednost". Obichno slaganje loop-ova je za njih iznadprosjechno i vrijedno divljenja. Zapravo zhalim takve ljude a posebno one nadprosjechne koi zhive na rachun toga znajuchi da zapravo prodaju "muda za bubrege". Sve dok si ljubomoran na njih... zapravo samo zhalish shto nisi medju njima.
![]() |
![]() |
#4 | |||
Mason
|
![]() Quote:
Mislis li da je pristojno baviti se necijom "analizom licnosti", bes da to neko trazi od tebe? Ne pitam se, jer mnoge od njih i poznajem. Quote:
![]() Otkud Shiva zna zasto se ja bavim muzikom??? Zasto bi muzika trebala da bude manje vrednije zanimanje od recimo molera, ili stolara, pa da bude manje placena? Da li lekari svoj, inace humani posao, naplate, ili zive od socijalne pomoci??? Jel' ti onima koji naplacuju struju, telefon, grejanje i sl. na vratima kazes da si muzichar pa oni kazu "Izvinite, pogresili smo?" Treba li da dokazujemo da volimo svoj posao tako sto cemo da se preselimo u pecine i zivimo kao praistorijski ljudi???... A ne trebamo ni da se venchavamo, dobijamo decu i sl., jer i to kosta, a mi ne volimo svoj posao i ne radimo ga iz "uzvisenih" razloga, ukoliko ga naplatimo, a pogotovu ako ga naplatimo onoliko koliko vredi i drugi intelektualni posao... Quote:
![]() Odakle ti ideja da sam na nekoga ljubomoran? Biti ljubomoran je nesto drugo... ja ipak ne bih zeleo da redjam loopove i to predstavljam kao svoj rad ![]() Ne mixam za 30 eu, ne aranziram za 100 eu... ne zato sto mi je taj novac visak, ne ni zato sto mi je princip da svoj posao ne naplatim, da bih Shivu ubedio kako sam ustvari pogodjen kosmickim strelicama talenta i kako je svha mog postojanja prenosenje Bozijih poruka ljubavi, vec zato sto sam realan covek, sa obe noge na zemlji i svestan sam sledecih stvari: -Ako nesto zelis da radis kako treba, moras da odvojis vreme, a ako to vreme odvojis, nemas onda vremena da radis i u npr. bolnici i primas platu, a "mlad si covek, hoces da jedes, jeb*s, a to kosta" ![]() -Ako npr. mix naplatis 30 eu, onda on toliko vredi. Sam si vrednovao sebe, svoj rad, svoje znanje... Ako neko misli da jedan aranzer, kompozitor, producent, instrumentalista... vredi isto koliko i nadnichar na pijaci, nekvalifikovani radnik... njegov problem... neka radi tako. -Ako radis dzaba (izuzev u specificnim slucajevima), onda to sto radis ne vredi nista... opet si sam vrednovao... Koliko te plati, toliko te i postuje... Ako tvoje znanje i tvoj rad ne vredi ni prebijene pare... onda o.k... Kad bude dosao komunizam, kad ne budem placao cigarete, hranu, troskove za stan... radicu dzaba... ![]() Shiva, ja se povlacim iz ove diskusije, posto ne zelim da gubim vreme u kucanju odgovarajuci na prazna filozofiranja koja od realnosti i zivota dele svetlosne godine... Ipak... odoh malo da vezbam bass... ne mogu bas da odsviram sve fraze kao Steinberg Virtual Bassist, ima tamo super linija, ali... meni se tako svidja, znam zbog cega sam i gde stavio koji ton, jasno mi je zasto je linija bas takva kakvom sam je napravio, a i... MOJA JE... ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 23-04-2007 at 07:03 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Ajde malo skratite postove jer me ovako mrzi citati(a i ostale clanove foruma)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tebi Shiva zelim da uradis neki album u rangu Shponglea ![]() Tebi Deki da lepo vezbas taj bass ![]() ![]() ![]() ![]() Ljudi,opustite se ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Psiho
|
![]() Quote:
Ako ne zhelish da te se procjenjuje uputno je ne pisati svoja razmishljanja na javne forume i apsolutno ne procjenjivati druge ako vech pishesh na "javnom" mjestu. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ja recimo najvishe poshtujem one ljude koi su bilo pored mene sve ove godine i pomagali kad je trebalo i prihvatili pomoch kada je trebalo. U sve ove godine nitko nie nikome nishta naplachivao. Kad te platim ne moram te poshtovat... platio sam te i nisam ti nishta vishe "duzhan". Ako ti novac smatrash znakom poshtovanja onda je problem daleko vechi. Jer poshtovanje se ne zaradjuje tokom radnog vremena. Za to se dobije novac. Poshtovanje se zasluzhi vlastitim ponashanjem i odnosom prema okolini, a to nema veze s naplachivanjem usluga niti se kroz to ochituje. Slobodno. Svi imamo pravo na svoja uvjerenja i pravo da ih zashtitimo od tudjih uvjerenja. O realnostima bolje da ne prichamo jer nitko josh nie uspio definirati shto je realno. "Realnost" je takodjer individualno uvjerenje pa konstatacija da moja uvjerenja nemaju veze s tvoim uvjerenjima i nie toliko spektakularna kao shto bi se na prvi pogled moglo zakljuchiti.
![]() |
![]() |
#7 |
Mason
|
![]()
Vrati se i procitaj ponovo!!! Recenice zavrsene znakom pitanja imaju karakter pitanja, a ne konstatacije!!!
Prekini sa uvredama!!! Krajnje je vreme!!!
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Povodom ove rasprave odozgo citirao bih reci velikog mislioca 20/21 veka Mitra Mirica koji kaze:''Opasnice spusti loptu pa zaigraj na dobrotu, divlja macko kandze skrati u jagnje se preobrati''
P.S. Vidim da nam buducnost audio tehnike nije svetla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
@SHIVA
radis li ti nesto u svom zivotu osim filozofiranja? ![]() Samo nemoj da mi odgovoris u tvom stilu, nego real life odgovor...radim to i to ili ne radim nista! Zasto svaka tema koje se dotaknes mora da ode u tri lepe? Zasto ne mozes da jednom u svom zivotu das jednostavan i empirijski odgovor? ( neces me ubediti da sva ta skribomanije jeste tvoj empirijski dozivljaj...mada imam neki neodoljiv osecaj da ces mi dati nezaboravan odgovor na ovo pitanje) Kako pored svog tog silnog znanja ne mozes da znas kada je dosta i kada treba da prekines?...vrlo je moguce da te tvoja "velicina" sprecava u tome. Dosta vise mudroserije, ili se vrati na odlicnu temu ili nemoj vise smarati. Konstruktivna misljenja su dobrodosla uvek- palamudjenje NE.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hitno potrebno!!! | Boki_R | Razno | 11 | 01-03-2008 05:50 PM |
Sta je potrebno? | Milanche_show | Audio Software | 5 | 11-01-2008 12:52 AM |
..kako se svojom muzikom probiti na zapad?.. | lesha | Razno | 13 | 08-05-2006 01:25 PM |