|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Dosta pesama malo te?e rock muzike koje sam slu?ao obično stavljaju jednu gitaru skroz levo a drugu skroz desno tako da se dobije ba? prava snaga u zvuku(gitare sa distorzijom). Ja sam poku?ao da snimljenu gitaru sa distorzijom iskopiram u Cubase SX2 u drugi kanal, jednu bacim skroz levo a drugu skroz desno i ne dobijam razdvojene gitare već opet gitaru u centru. Jasno mi je zbog čega se to de?ava, ali me interesuje kako da bez ponovnog snimanja druge gitare iskoristim ovu istu ali da se čuju razdvojeno na posebnim kanalima?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Najbrze resenje:
U cubase-u.. podosta zumiras... i gitaru na jednom kanalu pomeris da malo kasni u odnosu na drugu... Ali ne da preteras sa kasnjenjem, nego tek samo malo da svira kasnije od druge... da bi ipak ostala u ritmu sa ostatkom matrice... Da ne lupim sad, ali reda velicine... 10~20 ms pomeranje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Da li to znači da mogu da iskoristim i delay od par milisekundi i da ga bacim na sasvim suprotnu stranu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Ako radis to moras da slusas u mono, i da stalno provjeravas kako ce da zvuci. U jednom momentu ce da ti zazvuci kutijasto, nazalno...To ne smije. Imaj u vidu da ce pomjeranja od 1ms da drasticno uticu na zvuk, tako da moras bas lagano da radis.
Mozes da probas i da jedan kanal ostavis takav kakav jeste, a da drugi pustis kroz neki Guitar Rig ili Amplitube, da radis kao da je snimljen na drugom pojacalo. Isto, provjeravaj mono, vazno je zbog faze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Aha.
A da li bi vredelo da drugi kanal malo obradim sa EQ tek toliko da se razlikuju. Da li bi ih čuo odvojeno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Probaj sa "2-tap delay" pluginom od Wavesa ne sjecam se tocno preseta, podesi rucno, uglavnom neki vrlo kratki do 30 ms, (stereo) sa jednim "repeatom" i sa dosta efekta (wet). Probaj jos dodati i lagani detuner ili blagi stereo chorus.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Naravno, jos je jedan od trikova da nakon dileja i chorusa svaki kanal gitare razlicito ekvaliziras. Lijevi moze biti lagano u obliku "smile
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
THANKS LJUDI!
Ovde covek moze svasta korisno da nauci! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Ono sto ti rece Vuckovic + to da dva kanala mogu da se razdvajaju od 1 do 3 ms, ali opet uz stalnu proveru da ti se ne "pojedu" kanali. Nekad to moze biti i 3 ms, a nekad se posle par frameova desi potpouna propast.
Najbezbolnije i najbolje resenje (ako si svirac) je da odsviras dva puta isto i kraj price. Neki snimaju i po vise puta ![]()
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
i jedan trik - ukoliko je svirano prema kliku, mozes 4 takta te jedne gitare koja je recimo levo, duplirati na drugu stranu, ali na drugom mestu, tako da ti na obe strane svira po jedna gitara al za nijansu razlicito. Ovo mi je vise puta dosta pomoglo, posto mi stvarno nijedna od gorepomenutih varijanti nikad nije uradila posao, sve manje vise zvuci kontrafazno i cudno. U principu, najbolje je snimiti vise puta istu deonicu pa ih rasporediti. Imaj u vidu da sto vise gitara istovremeno svira, to je manje bitno koliko su precizno odsvirane, jer prave fini prirodni chorus..
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Stereo vs Mono | Max | Audio Produkcija - Tehnike | 19 | 22-03-2006 07:25 PM |
Mono = Stereo | marianna | Audio Produkcija - Tehnike | 2 | 21-03-2006 08:20 PM |
Stereo kompresor ? Stereo reverb ? MS tehnika u masteringu ? | milosjeftic | Audio Software | 10 | 26-03-2005 03:41 PM |