|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Uopce ne znam gdje bi stavila ustvari ovu temu..
Ono sto me zanima, je li tko na forumu probao "programirati" bubnjeve putem elektronicnih bubnjeva znaci odsvirao - snimao midi u komp, koristio neke super samplove i kako je to zvucalo? Jednostavno smatram da bubnjeve mora svirati bubnjar i ako se vec zeli izbjeci snimanje zivog bubnja u studiju... onda mi je mozda zadnja stanica pokusati sa elektroncima radi kvalitetnog dinamickog midi zapisa pa koristiti bfd ili dfh ili nesto tako i vidjeti kako to zvuci? Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon? Sto sa cinjenicom da elektronci nemaju cinele (bar ovi koje namjeravam posuditi za probu)? Da li istovremen udarac po snare-u i rim-shot mogu zajednicki trigerirati ili to ne prepoznaju.. bla, bla... sve cega se sjetite, cijenit cu kao informaciju. Hvala, Anita |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Pro Member
|
![]()
Ja sam imao prilike raditi sa rolandovim VDrum-om u studiju, i to onako, kroz du?i vremenski period. Mogu odsvirati paterne koji mi trebaju na bubnju ali nisam ga nikada upotrebljavao tako ?to odsviram pesmu od početka do kraja, već samo da re?im neke delove. U ovom slučaju mi smo tada koristili njegove zvuke, iz samog modula V-Drum-a, ali u međuvremenu je iza?lo toliko sjajnih biblioteka da mislim da nema smisla koristiti ugra?ene zvuke. Nisu se najsjanije pona?ali u matrici, rezolucija im je bila onako itd. Pretpostavljam da je sad jednostavnije sprovesti ceo midi iz modula do kompjutera i onda vući iz BFD-a DKFH Superior ili neke slične varijante.
Ovaj komplet elektronaca je imao onu ozbiljniju varijantu dobo?a, znači nije običan gumeni pad nego izgleda kao dobo? i osetljiv je na način udarca, timpani su bili obični padovi, činele su bile gumene, na stalcima, i hihat je ono klasika, noga, otvaranje-zatvaranje, i trikovi sa nekoliko prelaznih zvukova da se dobije prirodan osećaj otvaranja i zatvaranja hat-a. ?to se tiče elektronaca u praksi, bili su upotrebljivi kada je trebalo sesti uz neki komad muzike i pronaći neki patern koji se prirodno kreće sa muzikom. Znači vi?e je bio kompozicijsko sredstvo. Doveli smo u par navrata bubnjara da svira, ali se onda ispostavilo da nije sve tako jednostavno. Čovek koji je ok programer a verziraniji je za određeni stil muzike i poznaje ga i bubnjar koji svira onako, generalno nisu za uporediti, ovaj prvi je korisniji. Jedino bi dovođenje bubnjara koji odlično poznaje stil muzike o kome se radi pa samim tim u stvari čovek radi aran?man bubjeva ne?to dalo kvalitativno, ovako se ispostavljalo da je to ?to svira bubnjar malo kao prirodnije ?to se tiče dinamike i gruva, ali zahteva opet mnogo naknadnog editovanja, tako da smo na kraju radije programirali neke stvari kad sam pokapirao kako da dobijem "crtanjem" isti rezultat ?to se tiče dinamike kakav je dao ?iv čovek koji svira. Sve u svemu, ne znam koliko je sada sve to ali tada je to bila investicija od vi?e hiljada maraka, mislim tamo oko 3500-4000 sve zajedno bubanj i "mozak", i nije bila ba? isplativa. U tvom slučaju ako ima? pare da da? i moći će? da radi? sa svojim In-House priručnim bubnjar husband-om ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Eto, ne znam da li ti je od neke pomoći. Bye bye
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Thanks na izvjestaju.
![]() Da odgovorim na neke stvarcice... Sto se modula tice, nekakav modul imaju i ovi sto cemo posuditi. Cinele ne bi kupovali za njega niti bi kupovali elektronce opcenito jer ih Filip stvarno ne podnosi i ovo je prilika samo radi te posudbe. Sto se udarca rim shot/snare tice... Ma ne bojim se pogreske, nego je to zvuk koji obozavam! Istovremeni udarac. Znaci, palica je polozena vodoravno i udarac ide i na snare i sa strane. To nisi nikad cuo? Vinnie Colauta to radi konstantno. ![]() Bubnjevi na kojima si ti radio puno bolji nego ovi sto cemo mi sad posuditi, ali evo cisto da na vrijeme znam koliko od toga mogu ocekivati. Pa ako nista drugo, bar za razvijanje ideje ritma, zasto ne? I to je velika stvar. A Filip je definitivno u glazbi za taj projekt na kojemu radimo, tako da ce to ici izvrsno. Poceo je sad intenzivnije svirati u posljednje vrijeme, pa je opet u svom elementu kao nekad. Ne jos 100%, ali skoro. Uskoro. Kad sam ga dosla cuti kako svira, jednostavno sam shvatila da nema tog "programera" koji moze tako nesto napraviti. Bilo to suptilno ili kompleksno.... toliko dinamike i toliko osjecaja sa toliko uskladena 4 uda..... a mi bi to sa par prstica? Ponovno me odusevio svojim sviranjem i za moje stvari ce ici u studio, a za ovo sto radimo za projekte drugih ljudi cemo pokusati putem ovih elektronoca ako bude islo tako. To sto nema hi-hat u ovom setu je bas sj..... Lako za druge cinele... Ali valjda cemo nesto smisliti i za to. Javim kad krenemo. Vjerojatno slijedeci tjedan kad se on vrati s puta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Thanks na izvjestaju.
![]() Da odgovorim na neke stvarcice... Sto se modula tice, nekakav modul imaju i ovi sto cemo posuditi. Cinele ne bi kupovali za njega niti bi kupovali elektronce opcenito jer ih Filip stvarno ne podnosi i ovo je prilika samo radi te posudbe. Sto se udarca rim shot/snare tice... Ma ne bojim se pogreske, nego je to zvuk koji obozavam! Istovremeni udarac. Znaci, palica je polozena vodoravno i udarac ide i na snare i sa strane. To nisi nikad cuo? Vinnie Colauta to radi konstantno. ![]() Bubnjevi na kojima si ti radio puno bolji nego ovi sto cemo mi sad posuditi, ali evo cisto da na vrijeme znam koliko od toga mogu ocekivati. Pa ako nista drugo, bar za razvijanje ideje ritma, zasto ne? I to je velika stvar. A Filip je definitivno u glazbi za taj projekt na kojemu radimo, tako da ce to ici izvrsno. Poceo je sad intenzivnije svirati u posljednje vrijeme, pa je opet u svom elementu kao nekad. Ne jos 100%, ali skoro. Uskoro. Kad sam ga dosla cuti kako svira, jednostavno sam shvatila da nema tog "programera" koji moze tako nesto napraviti. Bilo to suptilno ili kompleksno.... toliko dinamike i toliko osjecaja sa toliko uskladena 4 uda..... a mi bi to sa par prstica? Ponovno me odusevio svojim sviranjem i za moje stvari ce ici u studio, a za ovo sto radimo za projekte drugih ljudi cemo pokusati putem ovih elektronoca ako bude islo tako. To sto nema hi-hat u ovom setu je bas sj..... Lako za druge cinele... Ali valjda cemo nesto smisliti i za to. Javim kad krenemo. Vjerojatno slijedeci tjedan kad se on vrati s puta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
ja sam preko svog simmons TMI interfacea uspeo da trigerujem battery u cubaseu svirajuci simmons padove, ali nisam konkretno nista snimao.
znajuci da su po prirodi simmonsi tehnicki veoma zastareli u win98/cubase5 sam se susreo sa nesto vecom latencijom i uzasnom dinamikom, dok je na xp/sx sve bilo odlicno. Simmons kit nema cinele oupste pa sam individualno probavao, i za divno cudo kako to obicno biva sa danasnjim modernim kitovima, snar,bas,elementi... odlicno pasuju a cinele ne bas uverljive - ova moja kombinacija je bila potpuno obrnuta, zapravo nikad bolje trigerovane cinele nisam cuo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Da Dule, bojim se da ovo nije tacno... Kao sto Anita rece, mnogo bubnjara bas formira zvuk dobosa da odnosu "obruc- plastika" i u svim sample bankama na tonu "E" imas uglavnom po jedan takav sample. Evo, otvori BFD, pa odsviraj snare na tonu "D", tu je normalan, na tonu "Cis" je rim uglavnom, na tonu "Dis" je virbl, a na tonu "E" je nesto sto ti zvuci kao tanji snare, ali je u stvari sample sa obrucem i plastikom istovremeno. Za DFH Superior ne znam mapu napamet, ali ima i tamo.
![]() |
![]() |
#7 | |||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
jebo sve ako cinele ne zvuce kako treba ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
MAO
|
![]()
Upravo se spremam uci u studijo za jedan projekat gde cemo kombinovati elektronac (Bass drum, mozda i Snare) sa ostatkom zivog bubnja.. Generalno, nemam nista protiv elektronaca, ali pritom iz price iskljucujem jeftinije modele, vec samo ove, sa "kozom" i ozbiljnim dinamikama.. Evo ti jos jedan predlog za ubuduce, probaj snimiti obicnim mikrofonom celu svirku bubnjara (znaci samo kao demo) pa nadji nekog ko je voljan da ti to valjano prekuca. ja imam prijatelja koji radi to za neke pare (mislim da je ranije uzimao 35e za "skidanje" cele pesme u midi), pa kad pomnozis to sa 10 pesama, cini mi se da se isplati, narocito ovo preporucujem mladjim bendovima koji nemaju valjanog bubnjara niti dovoljno novca za studijsko vreme. Ali jako je bitno da to neko verno isprogramira, da se potrudi da skine svaki prelaz i dinamiku. Meni je pomoglo vise puta..
@zvincic heh.. kad bi znao koliko su "kucane" cinele cesta pojava u modernoj produkciji... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|