|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
sad za high-end manijake pitanje.. da li je bolje ditherovati ili raditi recording na manji bit depth.. tipa upalim wavelab i 32bitni floating-point projekat usnimim kao 24bit, ili 16bit.. tu nema klasicnog matematickog odsecanja, te kontam da bi mozda rezultat mogao biti prijatniji?
I sta bi nuendo uradio sa tim 32bit-fp ako bi exportovao na 24bita? odsekao ili nesto mudrije? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
bili bi odsecheni (kolko sam ja nauchen) u oba sluchaja.. a dithering je tu da nanese 'pametan shum' i 'digne' te tihe delove na (-96 db
pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Nije mi bas jasno sta si hteo da kazes pa ako moze pojasni malo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
ja?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
evo ja da pojasnim svoje : ako iz programa (nuendo) u kojem radim projekat u visem bit depthu exportujem u manji (24 u 16), kazu zlobnici da dolazi do kvantizacije i shuma kvantizacije jerbo on samo odsece matematicki tih zadnjih 8 bita iliti 48dB dinamike.
Pitanje prvo - Sta se desava kad iz 32bitnog floating pointa exportujem u 24bita? Pitanje drugo - da li bi zdravije bilo da umesto klasicnog exporta, koji se bavi matematikom, uradim re-recording mixa na konverter sam za sebe - tipa upalim snimanje u wavelabu i pustim da se mix iz nuenda snimi u WL.. Jer ondak, po mom nekom kontanju, nema odsecanja, vec samo prepakovanje zvuka na 24 bita... i da li je ovo bolji metod od ditheringa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
a zasto jednostavno ne uradis sve varijante koje ti padaju na pamet sa istim fajlom i uporedis rezultate, opticki i zvucno ? Ako ne cujes razliku , koga briga a ako je cujes izaberi onu koja ti najbolje zvuci.
To, ako sam dobro razumeo tvoju dilemu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Moderator
|
![]() ![]() ![]() ![]() Quote:
Quote:
Drugo, wavelab, nuendo, ili sta vec, ne rade samo matematiku prilkom exporta, vec sve sto inace rade je (neka) matematika... Ne. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Arthure, oces da ti izditherujem pesmu na Lynx L22 karti, hardverski, a ti sam proceni da li ima znacajnih razlika....
pozdrav bogi
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Imam sledeci problem: U pitnju je protools le 6.7, kada koristim dithering pri konverziji sa 24 na 16 bit-a, u finalnom mix-u(eksportovan wave fajl-44.1kHz/16 bit) cujem ponekad pikove i pucketanja koje u opste nisam cuo u samom sekvenceru!
Da li je proces dithering-a uspeo da pojaca pojedine frekvencije ili je nesto drugo u pitanju? pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
banned
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pitanje za Boggy-a - (dithering) | LACKY | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 17-05-2006 04:23 PM |
dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi) | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 12-12-2005 02:16 AM |