Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-02-2005, 02:26 PM   #1
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Kompresor pri masteringu...

Ako se koristi neki kompresor koji nije multiband, kako podesavate njegov trashold i koliku kompresiju stavljate?

Ja stavljam kompresiju na otprilike 2,5:1, a trsh odredjujem zavisno od pikova, tj. trudim se da kompresor radi samo na pikovima... Neznam... tako mi se otprilike najlepse cuje...

He, he...Max : Verujem da imas da kazes nesto...
Pretvorio sam se u uvo...
Old 07-02-2005, 02:44 PM   #2
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

mislim da je taj ratio prevelik ali zavisi sve od mixa do mixa, ja ga stavljam na 2.0:1, taj mi je nekako najoptimalniji. Tresh naravno isto zavisi od mixa do mixa ali su samo peakovi sto kazes najbitniji za skidanje.
Old 07-02-2005, 02:44 PM   #3
Max
Pro Member

Zavis od zanra muzike .....ako imas RMS koji je jak u samom miksu onda se slazem ali ako ne onda treba imati drugi pristup .....cak od zanra zavisi i izbor kompresora ....takodje je sad jako popularna Vari Mu kompresija koju moze nekako da izimitira Elemental Audio kompresor ...ovo je prilicno agresivna stvar ali ujedno i mocna .....

Moj pristup kompresije u postu ima vise ulogu da zalepi miks...... i da ga ucini pesmom a ne gomilom kanala ....sto je glavni problemu kompjuterskom miksu .....

posle njega volim ....mada treba biti jaaaakkkooo oprezan da stavim neki od post reverba sa lex 960 ( mogu implusi ) .... ako poslusate samo njih videcete da tu ima svetlih , tamnih , koji dodaju svetla miksu , koji imaj dosta donjih frekvencija u sebi .....oni u principu i prosire miks....ali sto je najvaznije izmuljaju ga u pesmu ..... samo treba biti pazljiv posto oni oduzimaj punch u pesmi ......treba ih dodati samo onoliko koliko koriste .... a ne da pocnu da oduzimaju u miksu ....

Posle toga EQ .....hocet karakter jer vam je miks sterilan ...? neki Pultec ....PSP Master EQ ..... miks vam se dopada....neki potpuno cist ....UAD mastering EQ ...Voxengo .... Vidite koje vam se freq skupljaj ....skinite ih malo ....vidite da livam se sve dopada ...

i onda limiter ......sto vise pojacavate .....menjce vam se slika .....zto je ispravljajte sa eq .....i to dojk ne dobijete snagu koja je neophodna .....ne preterujte ....-11 je u skkoro svim slucajevima ...... sasvim dovoljno ....uzmite referentne snimke i proverite koliki im je RMS .....ali uzmite sto noviju produkciju jer se RMS menja......Pazite na srednje ....tu je skupoca....postoje snimci koji na -12 zvuce mnogo jace od nekih koji su na -10 .yo je zbog puncha ......Basevi nose mnogo snage a do 35 Hz se skoro ne cuju ....zato secite donje dok god mozete ..a da ne zasmeta zvuku i da vam ne tanji miks .......dobicete na snazi .,....tj ...moci cete jos da dignete pesmu a da je ne upropastite ....

Nikad ne radite post u jednom danu .....uradite ga ..pa ga slusajte sutra ili jos bolje za tri dana ....na raznim uredjajima.......

Uhhhh ..umorio sam se ....ajde pitajte ...pa cu da nastavim ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2005, 02:48 PM   #4
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

mene zanima malo oko ovog reverba,

kako ga stavljas na citav mix, ili posle u zavisnosti od eq-a ide i reverb?

Malo bi to voleo podrobnije objasnjeno
Old 07-02-2005, 03:18 PM   #5
Max
Pro Member

Kako ti bolje legne ....kroz moje iskustvo stavim ga pre EQ zato sto menja sliku a ocu nesto kvalitetno da imam na kraju lanca .....

Ti reverbi su prilicno krakti ..... ako ih koristis preko sira ....pustis dry signal na 100 ..... a sa ovim se zezas i dodajes ...10 ...20 ....osetices da pocinje da siri sliku i osetices manju razliku izmedju instrumenata ..... bice malo vise kao jedna pesma ......a onda kako dodajes poceces da gubis punch i prezentnost.... onda vracaj nazad ...prezentnost je nesto sto ne zelis da diras .... nadji dozu koja koristi a ne steti ....eksperimentisi sa raznim post rev .......

Dobri lex 960 impulsi ...potrazi na Noisevault . com

Pozdrav
Old 07-02-2005, 03:40 PM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

hvala ti
Old 07-02-2005, 03:56 PM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ovaj covek je rekorder sa kvalitetom postova...

Kako vam se cini kombinacija:

-Sonalksis V315 kompresor
-Voxengo Gliss EQ
-TimeworksMasteringKompresor (limiter)?
Old 07-02-2005, 04:18 PM   #8
Max
Pro Member

nije lose....... poigraj se sa Sir om ...... i sa Voxengo sonyformer ...... ako je gitarski fazon ili nesto agresivnije ..... onda mozda i Voxengo Analog flux ..... pa onda Limiter

Pozdrav
Old 07-02-2005, 05:51 PM   #9
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Nekada sam koristio kompresor na taj nacin... vise ne!
Naucio sam da postignem da mi peakovi vec deluju kompresovano multi-band kompresijom i multi-band limitiranjem...
Preciznije na svakom bandu imam kompresor i limiter.
Postoje sledece varijante:
1.Ne koristim ni jedno ni drugo.
2.Koristim samo kompresor.
3.Koristim i kompresor i limiter.
4.Koristim kompresor sa extremno blagim Ratio-m,a limiter koji je ustvari kompresor (samo podesen da radi kao limiter) mogu da koristim ili kao limiter ili kao kompresor sa vecim ratiom ,bas da radi samo na peak-ovima tog band-a.
5.Koristim samo limiter.
Sve ukupno od 4 ili 5 band-ova koje koristim,nema pravila koliko cu da ih upotrebim i koju mogucnost cu da primenim.

Pravilnom upotrebom moze da se dobije ujednacen,vizuelno kompaktan wave,spreman za maximizer.

Sto se reverba tice,nije los da se koristi ako u samom mix-u nije dovoljno koriscen,te je mix previse "suv"...
Narocito ga ne preporucujem za dance,house,trance,R'n'B...gde je mnogo bolje u samom mix-u srediti stvari.
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2005, 07:32 PM   #10
Max
Pro Member

ajde jos jednom ...pa onda vise necu imati zivaca .....

Multiband kompresija je vise kompresija koji zahvataju razlicite frekventne opsege .....u hardverskom pogledu ima smisla s obzirom da podelite frekvencije i onda upotrebljavate razlicite kompresore na razlicitim frekventnim opsezima ....slicno vazi i za EQ..... na primer stavite ....fetso i pultec na bas frekvencije ......

Ako softwerki delujete kompresijom u razlicitom frekventnom opsequ vi zapravo dadajete ili oduzimate snagu nekom frekventnom opsegu .....to se moze mnogo kvalitetnije uraditi u miksu ...ili sa dobrim EQ pa onda u kvalitetan kompresor.......

VELIKA kompresija je narocito pozeljna u house i ostalim elektronskim muzikama.........

Reverb nije pozeljan u postu ......koja glupost......

UJEDNACEN VIZUELNO KOMPAKTAN WAVE ....... super to cu koristiti jednog dana kad budem GLEDAO muziku .....za sad cu ostati pri slusanju iste ........

Naravno da me neko ne bi pogresno shvatio .....Multiband je vrhunska stvar i nezamenjiv alat ..... ja ga upotrebljavam svakodnevno ....kad masterujem tudji materijal ...ili materijal gde vise nema ulaska u studio .....zamislite da nemamo multiband....pa onda seci frekvencije pa onda kompresor sve izoblici .....lose u jos gore .....strasno ......

Mozete i probati dinamicki EQ to je slican mada malo sofisticiraniji pristup ....

To je to od mene.....

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules