|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Prvo pitanje
A) Uzmimo primjer. Imam instrument koji ima vec neki svoj ambience (znaci nije suh) ali npr. mi zelimo neki drugi (ambience, reverb..) i dodamo taj drugi. Zanima me sto se ustvari sad dogada! Kako su se ?zbrojili? svi early reflections, delay, velicina prostora...... Da li sam tim postupkom dobila taj drugi (posljednji) stavljen reverb ili neki treci kao rezultat te kombinacije? Evo, to mi nikad nije bilo jasno i kako koristim instrumente s razlicitih ambiencima uvijek se bojim tog postupka. B) Kako dobiti dojam da je ono sto je close pozicijom mica snimljeno ? zvuci kao da je daleko a da nema toliko odjeka? C) Postoji li kakav postupak za ?otkrivanje? udaljenosti mica vec snimljene trake i ?otkrivanja? velicine prostora u kojem je mix snimljen? Druga grupa pitanja A) Kako se uopce mono ne-kompatibilnost rjesava (ponistavanje ili pojacavanje faza)? B) Molim preporuku odgovarajuceg programcica ili plugina kojem zaista mogu vjerovati. C) Takoder me u vezi toga zanima kako mogu preventirati odnosno znati unaprijed sto bi tu ne-kompatibilnost moglo izazavati. Npr. da li bi problematicne mogle biti iste dionice violina (glasa) svaka rasporedena na suprotnu stranu i koji su drugi primjeri toga? D) Sad trenutno radim na horovima i da to zazvuci kako treba trebam koristiti puno razlicitih samplova rasporedenih svuda naokolo. I onda sam zastala kad sam shvatila da ce tu doci do problema kod mono-slusanja. Kako da sprijecim te probleme a da se rasporedim glasove kako treba bez straha?!! Kako se i kad obrcu faze? E) Sto se radi kad je cijeli mix mono-nekompatibilan, znaci nemamo kontrolu nad svakom trakom zasebno? p.s. Nemojte mi reci da nije vazno da je mono-kompatibilno. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||||
Administrator
|
![]() Quote:
![]() 1)Obrnem fazu jednom kanalu (levom ili desnom) te trake ili 2)Smanjim stereo sliku te trake taman toliko da ne ide u kontra fazu (kompromisno resenje) Quote:
Quote:
takodje, imaj u vidu da zavisi i od samog semplovanog instrumenta (npr. Vintaudio klaviri vernije zvuce kada se prebace u mono u odnosu na ostale)... Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
edit: sve ovo uzmi sa rezervom.....nikad se nisam toliko bavio time :oops: |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Senior Member
|
![]() Quote:
Zatim stavi da je proximity na levom (originalni signal -input) =1 ili 2 inca na primer (blizina mikrofona) a na desnom stavis na primer 26.4 inca... Dobices tako da ti instrument zvuci kao da je snimljen iz daljine... cuces kako manje ima low frekvencija u odnosu na original itd... Quote:
Najblize koliko znam u tom smeru je otisao Prosoniq Rayverb,ali to nije bas to ,jer radi iskljucivo sa impulsima. Quote:
Kombinacijom 2 prostora dobija se upravo to prostor u prostoru... Dakle imas f(x),g(x) i f(x)*g(x)=f(g(x)) a to je jedna malo slozenija prostorija... primer pevacica peva u jednoj sobi,tu imamo early reflections,late reflections i reverb field.Mi to slusamo u drugoj prostoriji i na to sve idu E.R. i L.R. i Rev Field od ove druge prostorije...To je dakle nesto sasvim trece,sto moze da se shvati kao jedna dosta slozenija prostorija u opstem slucaju. I to je cak normalna tehnika da se koriste 2 reverba. Pogledajte kurs Shaping Your signals - Mixing... gde lik stavlja na vokal delay+plate reverb+small hall reverb ... Bravo za pitanja! |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Zaboravih vam zahvaliti na odgovorima!
Thanks! A ima li gdje ovo :roll: za nabaviti? Antares Mic Modeler |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Cao Anita!
Poslao sam ti licnu poruku... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
Ja to radim u CW-u tako sto ga iz cubase-a izbacim mono i postavim ga u pulsarov mixer kao stereo. I onda postavljam efekte bilo u pulsaru ili u ponovnim vracanjem u cubase tj. nuendo ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Kvu u pravu si da je sto se toga tice shit.
Nema sanse da konvertuje recimo Neuman TLM103 u AKG Solid Tube i obrnuto...mozda uspe nekih 20% da priblizi karakter. Medjutim u ovom slucaju Anita ne zeli da menja karakter mikrofona,vec samo da instrument koji je snimljen blizu mikrofona,napravi da zvuci kao da je snimljen iz daljine. Zato sam i rekao da na input i output stavi identican mikrofon,a jedino sto ce da menja je proximity. Slobodno Anita na levom stavi i da je proximity=0 inca a desno sto veci,za maksimalni efekat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Primljeno na znanje decki. Ali tocno, ja sam htjela samo od CLOSE stvoriti FAR.
A recite mi ima li koji plugin u Luni za provjeru mono-kompatibilnosti odnosno poklapanje faza ili kako ga vec zele zvati? Znaci, plugincic koji ce mi pokazati sto ide u kontra-fazu? Jer instrumente iz gs (jos nisam stavila 3) ne mogu provjeravati waves pazom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Super Moderator
|
![]()
Imas u STM 2448 mixeru phase compensation koji ti mislim radi automatski ono sto bi ti trebala raditi rucno, sad ne znam koliko ovo pije vode. A takodje i mono dugme pa poslusas kako ti stvar zvuci u mono formatu
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pitanje za znalce.. help! | Reinhardt | Dizajn i konstrukcija studija | 15 | 30-08-2009 05:33 PM |
Pitanje za znalce(u ovo se ne razumijem najbolje) | Ad Fines | Dizajn i konstrukcija studija | 22 | 15-11-2005 03:18 PM |