Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-10-2004, 04:56 PM   #1
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Default Aktivni monitori (300 - 600 ?) - na okupu

Pozdrav svima, cesto se na forumu pojavi post o pojedinim monitorima i njihovim karakteristikama. Dok citam vase opise pojedinog monitora odmah ih pozelim kupiti, a kad se pojavi opis drugog onda bih radije kupio taj drugi (oci uvijek gladne ). Nikako da od drveta sklopim malu sumu i odaberem najoptimalnije rjesenje.

Mene konkretno zanimaju aktivni u cjenovnom rangu od 300 ? (ako takvih ima) do 600 ? za par.
Kad bi neko uhvatio vremena i volje, a znam da znanja na ovom forumu ne fali, da ih pokusa nabrojiti i ukratko da opise po svom znanju/ukusu njihove osnovne prednosti/mane. Vjerujem da bi taj post bio rado citan.
Hvala
Old 18-10-2004, 07:08 PM   #2
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Pa vec je bilo reci u vise navrata bas o monitorima u tom cenovnom rangu,ali ajde ponovo
U cenovnom rangu od 200 do 600 evra i ne postoji neka ozbiljna konkurencija...Ono sto je ovde kod nas ponudjeno su:
Roland (dva modela,prvi oko 200,a drugi oko 300 evra paar) po meni totalno amaterski zvucnici,nesto poput boljeg hi-fi,cak tako i izgleda,kao Aiwa mini linija ;

Tapco (cini mi se oko 250 evra paar) neki ih hvale,kao dobri su za te pare...oni u stvari i jesu dobri za te pare...a ti proceni koliko neki zvucnik moze da bude dobar za 250 evra :roll:

M-audio(nekoliko modela sa cenama od oko 400 do 550 evra) po meni,znaci subjektivno,vrlo losi monitori...daleeeeeko od ozbiljnog.Uglavnom ih uzimaju za tv montaze i takve stvari...a usput su i preskupi s'obzirom kakvi su.

Tannoy (pasivni 280 evra i aktivni 600 evra)-opet subjektivno,meni se svidjaju,mada ce ti svaki prodavac kao u poverenju reci da to nema ni "t" od tannoy zato sto se prave(ne sklapaju nego prave!) u Madjarskoj od Madjarskih delova...Kaze pravi Tannoy je tek od System 600 kutija,mada se meni donekle dopadaju i ovi :roll:

Alesis M1MK2 (Aktivni,postoji i jeftinija pasivna verzija koja je losa...) cena im je 420 evra i po meni jedini zvucnik u tom cenovnom rangu koji "ide" ka ozbiljnom zvuku...i sam sam ih uzeo pre par dana,pa nemam neka veca iskustva sa njima(jos uvek ih "prosviravam") ali ono sto sam cuo je fino...na kraju krajeva imas i recenziju koju je uradio Kvu pod "Recenzije".
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2004, 12:12 PM   #3
Mrav
Member

Mrav's Avatar

Default M1activeMk2

imam M1 active Mk2 vec skoro godinu dana i vrlo sam zadovoljan njima. slusao sam mnoge (genelec, tanoy, yamaha, m-audio...) i mogu reci da je za ove pare (450 e) sasvim dobar zvuk za home studio.
Mrav is offline   Reply With Quote
Old 19-10-2004, 09:37 PM   #4
Nocni
Member

Nocni's Avatar

Hvala na odgovorima. Nekako sam skontao citajuci ovdje da je za nas malu raju, a mozda i druge sasvim ok uzeti:
EMU 1820 bez m,
mikrofon B1,
Alesis aktivne monitore.

Samo jos ne znam da li se moze korektno snimiti vokal na 1820 bez upotrebe vanjskog pretpojacala obzirom da vokal treba kompresiju. Je li se moze prilikom snimanja vokala upotrijebiti neki njen softwerski kompresor da to ispadne ok?
Old 20-10-2004, 05:14 AM   #5
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Zasto predpojacalo za B1?

Quote:
Nekako sam skontao citajuci ovdje da je za nas malu raju, a mozda i druge sasvim ok uzeti:
EMU 1820 bez m,
mikrofon B1,
Alesis aktivne monitore.
uzmi 1820M verziju (sa TF Pro predpojacalima), ako ikako mozes. isplati se jer u takvom 'paket aranzmanu' sa karticom te uvijek kostaju manje. ako zelis da snimci sa B1 uopce lice na nesto i daju se poslije miksati - obavezno trebas predpojacalo. B1 je kondenzatorski mikrofon - treba phantom power 48V za napajanje i daje balansirani XLR izlaz , predvidjen za predpojacalo.

terotski mozes uzeti iz XLR-a samo masu i plus signal i prilemiti ga na obican mini-jack da udjes u 1820. ali tu nastaju problemi. prvo , ionako slab mikorofonski signal si odmah srusio na pola odvajajuci minus. drugo, sada ga nabrijavas velikim pojacanjem na jeftinom nebalansiranom MIC ulazu - tu se dogode svakakve 'lose' promjene feq. karakterisitke, jer taj ulazni sklop nije u stanju proizvesti veliko pojacanje linearno. zato i postoje predpojacala i od 5000 ? - jer mogu dici signal i do 70dB bez velikih (nepozeljnih) promjena u kvaliteti ulaznog zvuka..

i treca stvar kod 1820 tvoj ulazni mikrofonski signal 'pokupi' RF smece iz kompjutera koji se ponasa kao jedna velika antena - rusi S/N ratio i dinamcki raspon signala.

kod pretpojacala - ako signal ostaje balansiran poprilicno je zasticen od toga smeca (common mode noise rejection) a da ne govorim o tome da ulazis na A/D converter sa veoma jakim signalom - bolji S/N i dinamika itd.

realnost jekoliko para, toliko muzike, ali u ovom konretnom slucaju za malo vise para - ogromna razlika performansi i kvalitete.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2004, 02:54 PM   #6
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Cekaj bre pa 1820 ima preampe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1212 nema a i svuda su balansirani ulazi na svim tim karticama.

i 1820 i 1820 m imaju iste oreampe tj TF Pro razlika je u konvertorima u korist M
u pravu si. pomjesao sam 1212 i 1820. :roll:

razlike 1820 i 1820m su u dvije stvari:

Word Cock/MTC/SMPTE plocica - ako imate puno digitalnog outboarda u studiju word clock ima smisla. smpte/mtc za sinhronizaciju analognih magnetofona i betacam-a.. dakle, u praksi, vecini to nije potrebno.

Digidesign HD192 konverteri - istina je da je nabrzinu tesko cuti razliku 'boljeg' i 'losijeg' konvertera, bez duzeg koristenja i testiranja, ali ima jedan nacin koji uvijek pali - kad snimis 32 kanala kroz jedan i 32 kanala kroz drugi ("bolji") i usporedis nakraju miks, razlike su vise nego ocite jer se multipliciraju s brojem kanala. dinamika, frekvencijski raspon, cistoca se prilicno razlikuju..

jaci konverteri su uvijek vrijedni extra para..

clusterchord is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules