Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2005, 04:21 PM   #1
milosjeftic
Banned

Default Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX

Da li je moguce obradjivati samo levi ili samo desni kanal u audio stereo fajlu ? Ako jeste , kako ?
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2005, 04:34 PM   #2
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Default Re: Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX

Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Da li je moguce obradjivati samo levi ili samo desni kanal u audio stereo fajlu ? Ako jeste , kako ?
he, he... to i mene muci a ne mogu integrirat wavelab. u kojemu je to moguce, ko vanjski wave editor.
ma bas me zanima odgovor na ovo pitanje, jer i ja zbog toga ludim.
Old 12-03-2005, 04:56 PM   #3
milosjeftic
Banned

Usput , imam i jedno " glupo " pitanje ( na prvi pogled ) : da li je moguce integrisati Cubase VST 32 u Cubase SX 2 ili SX 3 . Zasto ? Zato sto su unistili neke sjajne editore ( ne znam zasto ) , prvenstveno Logical editor ( i ne samo njega ) kojeg ne zelim da se odreknem bez borbe .

Da li je moguce integrisati u Cubase program u kome je moguce nezavisno obadjivati levi i desni kanal ?
SadRob , imam improvizovano resenje ( to nije to ) , a sa kojim sam bio odusevljen ( do pre tri dana ) :
Preko senda ( sa ili bez preregulatora ) posaljem levi i desni kanal na 2 fx kanala od kojih jedan stavim L100 , drugi R100 ; ali ponavljam to nije to ( mada lici ) .
P.S.
Obrisa li fantomsku traku u Nuendu ?
Old 12-03-2005, 05:08 PM   #4
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Pada mi na pamet jedino da se stereo audio wave razbije na dva mono i okupira dva audio track-a u Cubase....ne vidim drugi nacin.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2005, 05:11 PM   #5
cipela
Banned

cipela's Avatar

Default Re: Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
he, he... to i mene muci a ne mogu integrirat wavelab. u kojemu je to moguce, ko vanjski wave editor.
ma bas me zanima odgovor na ovo pitanje, jer i ja zbog toga ludim.
Nije mi jasno zasto su ljudi ukinuli onu finu opciju koja je bila u petici : mogao si pozvati eksterni wave lab : npr Sound Forge. Ali je zato poboljsan njegov obradjivac wave trakova i samom SX-u.
Kada zelim obraditi posebno L i posebno D, onda sam prisiljen to exportovati u SF koji dozvoljava posebnu obradu a onda vratiti u SX. Ali, to je sugav posao jer nemas kontrolu sta to znaci u samom mixu a upravo je cilj odvojene kontrole nad stereo kanalima da se ocisti prostor u miksu za smjestaj slicne frekvencije.
Ostaje, onoliko koliko ja znam, da se u SX uradi stereo sa onom opcijom exporta kada se prave odvojena dva traka koja cine stereo. to se moze uraditi u SX bez izlaska u drugi program. Zatim se jedan ili oba obrade po zelji - moze totalno razlicito, (dok to radis imas kontrolu uradjenog u mixu i mozes koristiti undo - redo opcije ako ti se uradak svidja ili ne), a onda se ponovo slijepe u jedan stereo trak. Ako nisam dovoljno jasan, pokrenucu SX i popisati radnje sa originalnim rutama.
p.s. @ milosjeftic
Ne mozes integrisati peticu u SX. Nije moglo ni prije. Jedino mozes u SX importovati peticin song ili arr. To sam cesto koristio dok sam imao Sound Blaster Live 5.
cipela is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2005, 05:26 PM   #6
milosjeftic
Banned

Sasvim je jasno to sto kazes , znam za stereo split . Teoretski to je tako , u praksi ne funkcionise . Uradi se sve tako kao sto kazes , ali se ne dobije to sto treba da

se dobije . Znam da je moguce kopirati audio i staviti jedan fajl levo , drugi desno - isti rezultat .
P. S .
Ko prati ovu temu neka prati i temu " Pitanje dobrim poznavaocima programa Sond Forge "
Old 12-03-2005, 05:29 PM   #7
cipela
Banned

cipela's Avatar

Quote:
P. S .
Ko prati ovu temu neka prati i temu " Pitanje dobrim poznavaocima programa Sond Forge "
Pratim.
cipela is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2005, 06:42 PM   #8
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Usput , imam i jedno " glupo " pitanje ( na prvi pogled ) : da li je moguce integrisati Cubase VST 32 u Cubase SX 2 ili SX 3 . Zasto ? Zato sto su unistili neke sjajne editore ( ne znam zasto ) , prvenstveno Logical editor ( i ne samo njega ) kojeg ne zelim da se odreknem bez borbe .
ovaj novi je unlogical editor.
jebate kad se samo sjetin kako je logical lipo radi jos u onon atarijevon verziji.... ma skroz je sx sjeban u odnosu na vst32, samo mi nije jasno zasto.
Old 13-03-2005, 04:46 AM   #9
Shady
Banned

Shady's Avatar

Prosto mi je nevjerovatno da se u SX-u ne mo?e pozvati externi audio editor (Wavelav, S.Forge...).

U Sonaru, kliknem na neku audio traku pa u meniju "tools" izaberem integrirani editor. Selektovana traka se tada otvara u externom editoru i spremna je za editovanje. Obi?no to radim u S.Forge jer ga bolje poznajem od drugih. Kada editujem audio fajl, vratim se nazad u Sonar i u?itam promjene. Zar je stvarno mogu?e da ne ide tako i u SXu? :roll:
Shady is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2005, 09:03 AM   #10
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shady
Prosto mi je nevjerovatno da se u SX-u ne mo?e pozvati externi audio editor (Wavelav, S.Forge...).

U Sonaru, kliknem na neku audio traku pa u meniju "tools" izaberem integrirani editor. Selektovana traka se tada otvara u externom editoru i spremna je za editovanje. Obi?no to radim u S.Forge jer ga bolje poznajem od drugih. Kada editujem audio fajl, vratim se nazad u Sonar i u?itam promjene. Zar je stvarno mogu?e da ne ide tako i u SXu? :roll:
tako je bilo u vst32, onda su to ukinuli jer sx ima odlican audio editor, ali jebiga, koliko god da je odlican, pun je rupa ko i cili sx.
u cubase vst32 nije trebalo nista posebno ucitavat. samo se je u cubaseu ukjucivala opcija 'release in background' (ili tako nekako) i external editor se 100% integrira u sequncer. jebiga, sad toga nema, jer su mislili da nece trebat.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules