![]() |
Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX
Da li je moguce obradjivati samo levi ili samo desni kanal u audio stereo fajlu ? Ako jeste , kako ?
|
Re: Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX
Quote:
ma bas me zanima odgovor na ovo pitanje, jer i ja zbog toga ludim. :taz: |
Usput , imam i jedno " glupo " pitanje ( na prvi pogled ) : da li je moguce integrisati Cubase VST 32 u Cubase SX 2 ili SX 3 . Zasto ? Zato sto su unistili neke sjajne editore ( ne znam zasto ) , prvenstveno Logical editor ( i ne samo njega ) kojeg ne zelim da se odreknem bez borbe .
Da li je moguce integrisati u Cubase program u kome je moguce nezavisno obadjivati levi i desni kanal ? SadRob , imam improvizovano resenje ( to nije to ) , a sa kojim sam bio odusevljen ( do pre tri dana ) : Preko senda ( sa ili bez preregulatora ) posaljem levi i desni kanal na 2 fx kanala od kojih jedan stavim L100 , drugi R100 ; ali ponavljam to nije to ( mada lici ) . P.S. Obrisa li fantomsku traku u Nuendu ? |
Pada mi na pamet jedino da se stereo audio wave razbije na dva mono i okupira dva audio track-a u Cubase....ne vidim drugi nacin.
|
Re: Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX
Quote:
Kada zelim obraditi posebno L i posebno D, onda sam prisiljen to exportovati u SF koji dozvoljava posebnu obradu a onda vratiti u SX. Ali, to je sugav posao jer nemas kontrolu sta to znaci u samom mixu a upravo je cilj odvojene kontrole nad stereo kanalima da se ocisti prostor u miksu za smjestaj slicne frekvencije. Ostaje, onoliko koliko ja znam, da se u SX uradi stereo sa onom opcijom exporta kada se prave odvojena dva traka koja cine stereo. to se moze uraditi u SX bez izlaska u drugi program. Zatim se jedan ili oba obrade po zelji - moze totalno razlicito, (dok to radis imas kontrolu uradjenog u mixu i mozes koristiti undo - redo opcije ako ti se uradak svidja ili ne), a onda se ponovo slijepe u jedan stereo trak. Ako nisam dovoljno jasan, pokrenucu SX i popisati radnje sa originalnim rutama. :D p.s. @ milosjeftic Ne mozes integrisati peticu u SX. Nije moglo ni prije. Jedino mozes u SX importovati peticin song ili arr. To sam cesto koristio dok sam imao Sound Blaster Live 5. |
Sasvim je jasno to sto kazes , znam za stereo split . Teoretski to je tako , u praksi ne funkcionise . Uradi se sve tako kao sto kazes , ali se ne dobije to sto treba da
se dobije . Znam da je moguce kopirati audio i staviti jedan fajl levo , drugi desno - isti rezultat . P. S . Ko prati ovu temu neka prati i temu " Pitanje dobrim poznavaocima programa Sond Forge " |
Quote:
|
Quote:
jebate kad se samo sjetin kako je logical lipo radi jos u onon atarijevon verziji.... ma skroz je sx sjeban u odnosu na vst32, samo mi nije jasno zasto. :? |
Prosto mi je nevjerovatno da se u SX-u ne mo?e pozvati externi audio editor (Wavelav, S.Forge...).
U Sonaru, kliknem na neku audio traku pa u meniju "tools" izaberem integrirani editor. Selektovana traka se tada otvara u externom editoru i spremna je za editovanje. Obi?no to radim u S.Forge jer ga bolje poznajem od drugih. Kada editujem audio fajl, vratim se nazad u Sonar i u?itam promjene. Zar je stvarno mogu?e da ne ide tako i u SXu? :roll: |
Quote:
u cubase vst32 nije trebalo nista posebno ucitavat. samo se je u cubaseu ukjucivala opcija 'release in background' (ili tako nekako) i external editor se 100% integrira u sequncer. jebiga, sad toga nema, jer su mislili da nece trebat. :? |
All times are GMT +1. The time now is 05:16 PM. |