Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-08-2014, 10:07 AM   #1
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Problem u mono preslu?avanju

Po?tovane kolege, imam problem sa mono kompatibilno?ću jednog miksa. Aranzman pesme je takav da imam vokal i gomilu nekih orkestracija (violine, tepihe, klavirske pasaze itd). Po?to tih kanala ima zaista mnogo, bio sam prinudjen da radim dosta eq-inga i posebno panoramiranja kako bi sve leglo u stereo slici. I na kraju je super zazvučalo na svim stereo sistemima na kojima sam proverio. Međutim miks se raspadne u mono preslu?avanju jer se po prirodi stvari instrumenti koji su panovani levo i desto sti?aju kad se saberu u centru, tako da vokal (koji je jedino skroz na centru i ostaje iste glasnoće) postaje mnogo glasniji u odnosu na ostale instrumente. Kako vi re?avate ovaj problem kod aranzmana koji se toliko oslanjaju na stereo sliku? Napominjem da ovaj problem nemam kod većine numera gde imam dosta stvari na centru kao ?to su bas, bubnjevi itd. Primećujem da ima ovakvih problema i u skupim svetskim produkcijama. Recimo, poslu?ajte Milow - ayo technology i videcete kako gitara koja je na početku pesme ra?irena duz stereo slike nestaje ispod vokala u mono preslu?avanju. Ili da li jednostavno da zaboravim na mono kompatibilnost i ostavim snimak da dobro zvuči stereo?
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 06:47 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Problem u mono preslu?avanju

Dok radim mix, obavezno je na masteru upaljen phase scope tako da svako malo, ili ako posumnjam, pogledam šta on kaže, pa ako baš jako beži ka centru ipak nekako presložim stvari, eq-om, planovima, panom ili reglerom, ili čak obrtanjem faze nečeg drugog što smeta i tako...poigram se time, ali ne do mere da ću razvaljivati mix zbog toga...mada, ruku na srce nisam imao nekih većih problema do sada...

Pregledaj malo po grupama šta se sa čime eventualno "kolje", pa probaj malo da reorganizuješ...

No, ako toliko dobro svira u stereu, ne bih se puno patio oko toga... Ili ako je takav zahtev klijenta...napravi odvojeni mono mix...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2014, 08:12 PM   #3
milance
Member

milance's Avatar

Ili slusaj mix u mono dok ga radis,s vremena na vreme baci uvo kako ti radi u mono.. Pogotovo stvari koje su skroz levo desno u stereo slici a i reverbi,naravno..
milance is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 05:04 PM   #4
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

A i postoje sintovi (farbe) koji su toliko siroki da im nema pomoci, pod uslovom da ostanu slicni.
Old 05-08-2014, 12:56 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mono je mrtav, živeo stereo. zaboga miloga, 2014ta je
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2014, 07:54 AM   #6
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

To je malo diskutabilno... Radio stanice se ?altaju na mono kad je domet slab, gomila klubova pu?taju mono ili dual mono itd. Ali pre svega je korisna alatka kod miksa zbog proveravanja maskiranja i faznih problema. ?to reče jedan producent "You cant hide behind panning" tj. kada se sve trake saberu u centru tačno se vidi koliko si dobro radio eq.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2014, 09:15 PM   #7
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Eh da su srecna vremena(a kad su bila)pa kupiti phase scope..eh zivote
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2014, 11:03 PM   #8
nikolaivanic
Senior Member

malo off ali slicna muka Ja sam imao dubiozu kod miksanja benda snimanog (vokali, gitare) sa 5 mikrofona u manjem prostoru. Uticaj dizanja jednog mikrofona, direktno je utisavao druga dva.. vreme harddisc snimanja kada nisam mogao lako pomerati wave na compu (nisam ga ni imao )
Za ovo, konkretno pregledati svaku traku kako funkcionise u mono.. ukoliko je neka vazna a lose se cuje u mono, uzeti bolji kanal(l/r) ili mono mix pa ga obraditi posebno efektima.. solo instrumenti mi daju bolji rezultat kada ih snimim mono, lakse lezu u mix...

Last edited by nikolaivanic; 12-08-2014 at 11:07 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2014, 07:04 PM   #9
Darsus
Member

Vidim da je tema stara, ali mozda mogu da pomognem.

Radim elektroniku, pretezno drum n bass, tako da ne snimam i retko panujem bilo sta, samim tim i nisam imao slicnih problema, ali mi je jako bitno da dobro zvuci kada je mono. Arthur je rekao (a i puno veca imena, tipa Dave Pensado zagovara to) da je mono mrtav, sto je daleko od istine. Sve sto cujes u klubovima, marketima, stanicama, na telefonima itd uglavnom je mono ozvucenje, tako da je jako, jako bitno.

Prvi savet, kao sto je Rhino rekao, proveri sintove solo da li su vec out of phase. Kada je sirenje sintova u pitanju, klasican ping pong delay ne stvara puno phase cancellation-a, a najbolje se pokazao u mom slucaju Waves PS22 Spread Stereo, drugaciji, ali po meni i bolji od S1. Malkice utice na zvuk, ali ne menja mono.

Drugi, ovaj trik koriste mnogi, pokusaj da uradis mix od nule u mono-u, i tek kada dodjes do odredjene tacke prebaci u stereo i dodatno tweak-uj sta treba.

Ovaj plug in sam video odavno, procitao sam dosta lepih reci, nikada nisam koristio, ali verujem da moze da pomogne.

Waves InPhase

"The ultimate phase correction plugin for phase shift treatment, phase alignment and complex phase manipulation tasks, InPhase is the tool for all phasing issues."

http://www.waves.com/plugins/inphase...-using-inphase

Last edited by Darsus; 28-10-2014 at 07:08 PM.
Darsus is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2014, 08:10 PM   #10
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Kako to mislis dejv pezos vece ime od Arthura?
darkstar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules