Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2014, 10:58 AM   #1
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Default problem sa tihom pesmom..

Ehej cao srecna nova imam jedan mali problem pa reshih da ga podelim sa vama.napravio sam pesmu u cu basu ali je pretiha,oko -12db.sta mi vi predlazete da uradim kojim smerom da krenem lanac ja bih sve samo bez jake kompresije,pesma nije komercijala vec experiment.,tako da nije sad.da je hitno.pokushacu u toku dana da je.okacim..nikad mi se nije desilo da omanem bash toliko inace pesma je spori techno sa gitarama i ponekom trubom..probao sam da podignem volum oxfordovim inflatorom(bash malo.po sluhu,do -9db. Bez izoblicenja ali kako dalje aj dajte.neki savet ...e logic je sranje..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 11:03 AM   #2
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: problem sa tihom pesmom..

dodas gain....limiter...
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 12:45 PM   #3
Khan
Moderator

Khan's Avatar

...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 01:11 PM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.
...Limiter, ili šta god da si imao "za na kraj" na masteru samo prebaciš na insert 7 ili 8...i digneš regler. Imaš +6db "lufta"...

Inserti 7 i 8 na masteru su poslednje instance u Cubendo. Dakle, oni su "posle" mastera...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 01:23 PM   #5
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Ne zaboravi da će ti drastična promjena ukupne energije (a to kod tebe jeste) neminovno dovesti do promjene sounda.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 06:37 PM   #6
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

A da stavis sonalksis free g na insert master kanala?
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 08:18 AM   #7
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Probao i doshao do zakljuchka da je ipak.bolje da udjem u projekat i da smixam ponovo celu stvar...jbg..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 10:23 AM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ima različitih pristupa glasnjoći u mixanju.

Jedan dosta uop?ten pristup, svojstven live ili pop-rok muzici, kog se rado dr?im i danas je da u postavci mixa ritam sekcija bude na (priča se o pikovima) oko -10db. Pre svega se misli na kick i snare. Dakle ovo je orijentaciono, u praksi to varira.

Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...

Old 05-01-2014, 10:27 AM   #9
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim ?to sam jednom poku?ao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govori? i dalje o miksu? O do?minkavanju miksa? Zar ne?
alfom is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 10:44 AM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim što sam jednom pokušao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govoriš i dalje o miksu? O došminkavanju miksa? Zar ne?
Da. Tokom mixa više ne paziš toliko da li pikuje u crveno (jer je max na +6), pa kad vratiš na 0 sve "legne" kako treba i ostaje "prostor za dotezanje" limiterima.

Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima nešto prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lošije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, uz uslov da se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...

Nekad i ostane master na +6...kao u poslednjem slučaju, onoj mojoj pesmici što sam okačio. Mada je ponegde to čak bio i trend, ne volim kada se čuje "žvakanje" celog snimka, u želji da RMS bude na -5db......

Sasvim je dovoljno i -15... Nakon te granice se zaista značajnije gubi dinamika, a ona je za moje shvatanje jedna lepa figura, izraz u muzici kao i akord...ili nota...ili bilo koji drugi element u muzici.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules