Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-07-2013, 06:14 PM   #1
frag
Member

Default Problem sa pokazivanjem ASIO i Task Manager opterecenja

Znaci, ta razlika izmedju ASIO performance i Task Manager-a (ili drugih aplikacija za merenje iskoriscenosti procesora) jeste zbog toga sto stari C5 32bit ne koristi na najbolji nacin sva dostupna jezgra/thread-ove?

To je jedino sto mi preostaje da zakljucim. Rekao bih da ne gresim.

Nisam imao pojma da su 64-bitni pluginovi toliko efikasniji...

Sad vec imam novi plan za kraj 2016/pocetak 2017 Win8.1 SPx, najnoviji Cubase 64bit i Haswell E 8 core Xtreme. Zamenim sve plugin-ove a narocito VA synth-ove 64-bitnim. Prema mojoj pouzdanoj racunici trebalo bi da dobijem 160-170% brzi ASIO performance. Verovatno i vise. Nije da se ne oseti

Cena... zavisi od "AiR"-a i ostalih upgrade-a. Sad je minimum 1500$.

Secam se kad sam kukao da je sedmica nestabilna, a sad sam zaboravio i sta je restart.
frag is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 06:18 PM   #2
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: CPU i konfiguracije - BENCHMARK

Quote:
Originally Posted by frag View Post
Znaci, ta razlika izmedju ASIO performance i Task Manager-a (ili drugih aplikacija za merenje iskoriscenosti procesora) jeste zbog toga sto stari C5 32bit ne koristi na najbolji nacin sva dostupna jezgra/thread-ove?

To je jedino sto mi preostaje da zakljucim. Rekao bih da ne gresim.

Nisam imao pojma da su 64-bitni pluginovi toliko efikasniji...

Sad vec imam novi plan za kraj 2016/pocetak 2017 Win8.1 SPx, najnoviji Cubase 64bit i Haswell E 8 core Xtreme. Zamenim sve plugin-ove a narocito VA synth-ove 64-bitnim. Prema mojoj pouzdanoj racunici trebalo bi da dobijem 160-170% brzi ASIO performance. Verovatno i vise. Nije da se ne oseti

Cena... zavisi od "AiR"-a i ostalih upgrade-a. Sad je minimum 1500$.

Secam se kad sam kukao da je sedmica nestabilna, a sad sam zaboravio i sta je restart.
Samo ces onda morati pripaziti koje update radis, da ti ne bi stekao i brljavio kao sto je sedmica, pa da ne bude, OOOMG I HAVE 200% ASIO IMPROVEMENT..WTFFF, WHERE IS MY MIXER PANEL
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 06:37 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Meni je prvo jezgro mnogo opterecenije od ostalih merenja na forumu, da je kao i ostala jezgra, i asio metar i task manager bi prikazali manje. Nesto se kod mene cudno desava sa prvim jezgrom... Takodje jedini imam Windows 8

Slede merenja u sedmici, ali to treba prvo ubaciti na rezervni hard disk. Naravno to ce se desiti kad budem imao vremena, volje i snage za tako nesto, mada me sad to malo kopka - da nije glupava osmica opterecenje za CPU

U "leru" ne vidim ikakvo opterecenje...

@frag
Aj - ziv bio - okaci i ti task manager sa cpu iskoriscenjem po jezgrima, da vidimo sta je to kod tebe sa tim ASIO metrom ?
psionic is offline   Reply With Quote
Old 13-07-2013, 11:08 PM   #4
frag
Member

Pa onda bolje s nekim mojim random zezanjem.
Nek' mi neko objasni kakve ovo veze ima s mozgom...
Jedino s psionic-ovim test projektom Task manager je prikazao realniji CPU usage. Inace s tim projektom VST Instruments rack (F11) mi je bio potpuno prazan a Massive ucitan samo na trakama sto mi je isto bilo uvrnuto.
Multi-processing je ukljucen u C5 i vidim ogromnu razliku u odnosu prema starom Q8200 (x3 do x4), ali kako i zasto Win7 ne registruje koriscenje procesora to mi uopste nije jasno. Ovamo 60%, ovamo 10%.
I da je ovih 9% po thread-u - a graph kaze da su ravnomerno iskorisceni thread-ovi - opet se ne slaze jer je 8x9%=72%
Najjace mi je 17 dana bez ijednog reboot-a
Attached Images

Old 14-07-2013, 01:11 AM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ovo je najbizarniji grafik i asio koji sam u zivotu video...
Ne znam sta da ti kazem, jesi li reinstalirao windows ? Ovo blage veze s mozgom nema... Jedino mi je upitno to da li ti je asio setting namesten kako treba, drajver za karticu... Sad mi je jasno zasto stalno pricas o iskoriscenju CPUa i ASIO metru, ovakvo nesto ne bi smelo da bude...

Par napomena... 8x9% nije nikako 72% Svejedno task manager pokazuje OK, ASIO metar je taj koji luduje...

Nemas nista na F11, jer sam takav projekt napravio - stavljao sam instrument tracks, ne midi koji svira insertovane VSTove u rek - to nema veze...

Da ti nije DirectX ASIO odabran ? Ili onaj Generic ASIO ??? Pa cak ni onda ovo ne bi trebalo ovako...
Old 14-07-2013, 01:25 AM   #6
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Quote:
Originally Posted by frag View Post
Pa onda bolje s nekim mojim random zezanjem.
Nek' mi neko objasni kakve ovo veze ima s mozgom...
Jedino s psionic-ovim test projektom Task manager je prikazao realniji CPU usage. Inace s tim projektom VST Instruments rack (F11) mi je bio potpuno prazan a Massive ucitan samo na trakama sto mi je isto bilo uvrnuto.
Multi-processing je ukljucen u C5 i vidim ogromnu razliku u odnosu prema starom Q8200 (x3 do x4), ali kako i zasto Win7 ne registruje koriscenje procesora to mi uopste nije jasno. Ovamo 60%, ovamo 10%.
I da je ovih 9% po thread-u - a graph kaze da su ravnomerno iskorisceni thread-ovi - opet se ne slaze jer je 8x9%=72%
Najjace mi je 17 dana bez ijednog reboot-a
ja ovako nesto jos ne vidjeh u zivotu
Sky Net is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2013, 11:39 AM   #7
frag
Member

hahahhahah pa kazem ja

Ali ne smeta uopste u radu. To je samo neka greska u komunikaciji izmedju C5 32-bit i Win7 64-bit. OS ne prepoznaje aktivnost C5 kako valja. To je citava mudrost. Mozda zbog tih razlicitih bitaza, ko zna sta se tu desava...

Sve je super-stabilno i sljaka M-Audio ASIO driver

Takodje, interesantno je da je s onim test projektom Task manager prikazao 37% kao sto sam postavio. Ni to nije bilo sasvim realno - ali cinjenica je da je OS drugacije reagovao na taj projekat.

Znaci, postoji tamo neki "misteriozni" setting. Da li je do plugin-ova, driver-a, ili neceg osmog, za sad nemam pojma

Edit: moze biti i neka zavrzlama s CPU power management-om u Win7, sad mi je to palo na pamet. Neki "bug". Svejedno, necu nista da cackam jer sve radi odlicno a za CPU su ionako zaduzeni BIOS Q-Fan i NH-D14.

Edit 2: sad sam probao da ucitam VSTi preko Instrument track-a, kao u psionic-ovom projektu. Sviram Lush-101, CS-80 split, a Task manager na 7%. Haha! Kad bi to bilo istina.
Probacu da utvrdim sta je to drugacije podeseno u test projektu pa da Task manager drugacije "percipira" Cubase 5.
Mada, nemam vise ni zivaca za ta podesavanja. Ionako sve lepo svira.

Edit 3: evo par tema sa cubase.net.
http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=126193
Ovaj kaze da mu je ASIO 50% a CPU 20-30%.
http://www.cubase.net/phpbb2/viewtop...4ae86294de1398
Ovde je nesto slicno.

Poenta:

Quote:
The ASIO performance meter is not a CPU usage meter.
It does NOT show you how much of your available CPU capacity is being used.
It simply shows how near it the Aiso buffer got to being filled when cubase is doing one cycle of its processing tasks in relation to the length of the time that could be allocated by the system for Cubase.
The windows task Manager meters show the cpu usage for the whole system
The closer you can get your max but not over ASIO performance to the match max CPU usage, the closer you are to achieving optimal DAW efficiency.
To mi jasno od uvek, samo ne znam kako moze ASIO da bude 70% a CPU 7%. Sto je mnogo, mnogo je.
Moguce da je nesto do M-Audio driver-a na Win7!

Da ne zna neko mozda nesto slicno Task manager-u, znaci da izmeri CPU usage i to mozda nekako "direktno" sta god to znacilo.

Edit 4: evo jednog slucaja koji je veoma slican mom, covek kaze da mu je ASIO blizu maksimuma a CPU na samo 8%.
http://cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?p=862096
I na svakoj temi neki "hippo" prosipa istu pricu...
Quote:
80% cpu reading 100% aiso on a quad core is typical for well set up computer of that type and is a good target to go for IMO.
U principu, sasvim je normalno da CPU bude ispod ASIO performance-a i to znaci da je sistem dobro opimizovan.
Znaci, to je OK. Samo sto nije 80% CPU nego 8%.

Izgleda da sam ga ja bas zesce optimizovao

Last edited by frag; 14-07-2013 at 12:52 PM.
Old 14-07-2013, 11:48 AM   #8
frag
Member

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

Svejedno task manager pokazuje OK, ASIO metar je taj koji luduje...
Pazi, u ovom slucaju je Task manager taj koji gresi, siguran sam 100%.

Ili da nije mozda 3820 petnaest puta brzi od Q8200

Edit: sudeci prema sledecem post-u, driver je u stvari trash i ne koristi resurse ni priblizno koliko bi mogao...
Ne gresi ni ASIO ni Task manager.

Last edited by frag; 14-07-2013 at 01:48 PM.
Old 14-07-2013, 01:34 PM   #9
frag
Member

Izvinjavam se sto flood-ujem forum, ali ovo je bas zanimljivo.

Citam neki FAQ za Lush-101 i otkrijem nesto novo. Izgleda da u ovom procesoru ima mnogo vise moci nego sto sam mislio.
Sve zavisi od plugin-a, driver-a.

Znaci, kad ucitam jedan Lush-101 i CS-80 split @256 samples ASIO je oko 75% a CPU 7%.

Medjutim, kad ucitam DVA x Lush-101 i sviram istovremeno isti split ASIO nije x2 i ne ide u crveno, vec je samo 10% visi, oko 85%! To je zato sto Lush-101 nije multicore, tako da drugi plugin radi na drugom thread-u, a ASIO buffer se samo malo vise opterecuje. CPU je tad oko 14%.

A kad sam napravio MONSTER layer, znaci 2 x Lush-101 CS-80 split i 1 x Spire Digital Drift pad, tek onda su krenuli glitch-evi @256 samples.

Kad stavim najveci buffer, 4096 samples, ASIO ide do 90%. NEMA NIKAKVIH GLITCH-EVA. To je nemoguce za sviranje (sem nekih slow tepiha) ali moze da se koristi za mixing. CPU je tad oko 27%.

Ovo me navodi na zakljucak da bi ova Sabertooth X79 ploca sa i7-3820 OTKINULA sa nekom npr. RME skupom karticom. Audiophile 24/96 PCI je u stvari KRS za ovo ostalo sto imam!!! Stvar je u tome da bih mogao da imam nizi ASIO uz veci CPU usage sa nekom smesnom, minimalnom latencijom. Audiophile driver bas nesto i ne komunicira s 3820. Barem se meni cini da tu zapinje.

Naravno, posto mi je to samo hobi necu sad nista da novo da kupujem, ali kao sto rekoh mozda za nekoliko godina pored potencijalnog Haswell E 8-core dodam i neku opasnu PCIe karticu. Uz kompletni 64-bitni setup.

Wow, znaci 3820 je mnogo bolji nego sto sam mislio... Secam se i na Q8200, u pocetku se ASIO brze puni a posle sve sporije i sporije a to je bas zbog raspodele plugin-ova po thread-ovima. I sve to na dzabe C5 iz davne 2009.

Cool

Last edited by frag; 14-07-2013 at 01:56 PM.
Old 14-07-2013, 04:27 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

OK, premesteno u novi thread hocu da onaj o benchmarku ostane cist koliko-toliko...

Ajde ovako: umesto da filozofiramo sta bi moglo da ne bude u redu, probaj da instaliras ASIO4ALL, da vidimo sta ce se onda desiti.

Jedan LUSH nema sanse da pojede ceo CPU, kakav god da je, tako da pre mislim da je problem u ASIO komunikaciji sa kompjuterom. Dalje, drugi ljudi imaju Audiophile, pa im radi normalno

Moracemo da trazimo kvar sistemom eliminacije, dakle - probaj asio4all, prvo...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules