Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-11-2012, 08:00 PM   #1
Vocalist
Junior Member

Default Mini vocal booth za stan - pomoc

Pozdrav, bavim se pevanjem i posto zivim u stanu, od komsija ne mogu bas da pustim glas onako kako bih hteo . E sad, na koji nacin bih mogao da se resim problema zvucne izolacije, da me komsije ne cuju, a da pritom ne ogluvim celu sobu, koja je prilicno velika. Pa sam stoga razmisljao o pravljenju manjeg vocal booth-a velicine 1,10mx1,10mx2,10. Nailazio sam na gomilu materijala (Azmafon, azmafon ploce, kamena vuna, trouglasti sundjeri, itd...) Mene takodje zanima prilikom izgradnje sta od ovoga da postavim, sta je najbolje za taj suzbijeni prostor i redosled same postavke. (Ne poznajem akustiku bas najbolje).

Unapred hvala!
Vocalist is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2012, 08:38 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Mini vocal booth za stan - pomoc

Quote:
Originally Posted by Vocalist View Post
razmisljao o pravljenju manjeg vocal booth-a velicine 1,10mx1,10mx2,10.
Jesi li razmišljao o tome da u vocal boothu treba da ima i ponešto zdravog vazduha za disanje?

Pozdrav,

Vasa
Old 07-11-2012, 09:02 PM   #3
Vocalist
Junior Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Jesi li razmi?ljao o tome da u vocal boothu treba da ima i pone?to zdravog vazduha za disanje?

Pozdrav,

Vasa

Naravno, postoji mogucnost ugradnje ventilacije..
Old 07-11-2012, 09:42 PM   #4
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Vokal če ti u tako malom prostoru biti grozan a za zagluvljivanje neče? imati ne?to jako prostora te če biti u najbolji vjeri "boomy.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2012, 12:17 AM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

U vreme krize se potpuno po?ten studio za usnimavanje vokala mo?e iznajmiti po danu za par desetina evra, a dobije? odličnu opremu i uslove, ?to je sigurno isplativije od 2-3 puta godi?njeg snimanja nekavih "kao" ozbiljnih vokala u kućnim uslovima....

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2012, 10:34 AM   #6
Vocalist
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
U vreme krize se potpuno po?ten studio za usnimavanje vokala mo?e iznajmiti po danu za par desetina evra, a dobije? odličnu opremu i uslove, ?to je sigurno isplativije od 2-3 puta godi?njeg snimanja nekavih "kao" ozbiljnih vokala u kućnim uslovima....

Ne planiram da snimam vokale 2-3 puta godisnje, veoma dobru opremu imam na raspolaganju, samo sto mi je problem buka, zbog komsija, ukratko, kako da resim to?
Old 08-11-2012, 11:06 AM   #7
NLP
Moderator

NLP's Avatar

cca. metar na metar je premalo, te ako ima? nekoliko vi?e mjesta na raspolaganju i koliko para misli? ulo?iti.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2012, 11:28 AM   #8
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Vokal če ti u tako malom prostoru biti grozan a za zagluvljivanje neče? imati ne?to jako prostora te če biti u najbolji vjeri "boomy.
Ja sam davno, davno, napravio mali booth, sa slicnom idejom. Sto se izrade i materijala tice, sve je potpuno o.k. i bilo bi odlicno... da su dimenzije makar 3x3m!!!

Kao sto NLP kaze, ovako mala prostorija je pogibeljna za zvuk, artifakti koji nastaju su grozni, a snimak iz takvog bureta eventualno moze za neki TV-of, ali ni za sta drugo. Dzaba rada, zivaca, vremena i materijala.

I minimalno tretirana rezija sa nekim vicoustic polukrugom oko mikrofona, (ili savijenim jorganom) bolje je resenje.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2012, 11:43 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

S obzirom da sam stekao utisak da ces ti u toj sobi najvise vezbati pevanje... onda mislim da je bolje tretirati celu sobu neutralno, gipsom i kamenom vunom, i samim tim ne menjati funkciju sobe a ostvariti nesto bolju izolaciju. Vocal booth neke pristojne velicine bi zauzeo i vise mesta u tom slucaju. Ako je samo glas u pitanju i komsiluk, duple gipsane ploce sa kamenom vunom od 5-10cm, po svim zidovima u sobi i plafonu, mogle da obezbedi neku dodatnu izolaciju, a da se pri tom ne "zagluvi".
Nisam pristalica vocal booth nacina "izolacije" ponajpre zbog uzasnog snimka koji se tamo pravi, a drugo zbog ogranicene kolicine vazduha, mada sam svestan da je to trenutno "hit" na internetu, i da ce trebati godine i godine, da ljudi PRIhvate da je pristup potpuno pogresan...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2012, 02:54 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nisam pristalica vocal booth nacina "izolacije" ponajpre zbog uzasnog snimka koji se tamo pravi, a drugo zbog ogranicene kolicine vazduha, mada sam svestan da je to trenutno "hit" na internetu, i da ce trebati godine i godine, da ljudi PRIhvate da je pristup potpuno pogresan...
Ljudi prečesto zanemaruju da je vazduh va?an za pevanje isto koliko i glas i sluh.

@Vocalist: Ventilacija ne mo?e da re?i problem boravka u boothu tokom pevanja, ?to je osnovni problem. Em pravi galamu, em uzburkava čestice pra?ine koje nisu ba? po?eljne za nekoga ko udi?e dublje nego inače. Dakle, morao bi da peva? bez uključene ventilacije i da pravi? pauze svakih pet minuta. Na stranu to ?to (čak i kad je isključena) ventilacija nije jednostavna da se izvede a da pritom ne naru?i zvučnu izolaciju bootha (u oba smera).

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules