Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-11-2012, 04:40 AM   #1
Zvučko
Junior Member

Default Zvučna izolacija staklene stijene

Dakle imam prostor koji je odlično zvučno izoliran izuzev?i staklenu stijenu veličine 4 x 2.5 metra
Naime nemogu ga fiksno izolirati pa tra?im najbolje rije?enje npr. zavjesa, pomicni paneli, ili neko trece rje?enje, da ne kompliciramo znam da su zidovi i fiksni izolatori najbolji ali staklo po danu treba biti otvoreno, a po noci zatvoreno i jednostavno za micanje.
Sto kupiti i gdje kupiti
Hvala unaprijed
Zvučko is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2012, 07:15 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Zvučna izolacija staklene stijene

Quote:
Originally Posted by Zvučko View Post
Dakle imam prostor koji je odlično zvučno izoliran izuzevši staklenu stijenu veličine 4 x 2.5 metra
Naime nemogu ga fiksno izolirati pa tražim najbolje riješenje npr. zavjesa, pomicni paneli, ili neko trece rješenje, da ne kompliciramo znam da su zidovi i fiksni izolatori najbolji ali staklo po danu treba biti otvoreno, a po noci zatvoreno i jednostavno za micanje.
Sto kupiti i gdje kupiti
Hvala unaprijed
Cini mi se da mesas termine zvucne izolacije i akustickog tretmana prostorije.
Staklo je po prirodi stvari odlican zvucni izolator zbog svoje specificne tezine, te ako treba da se sto god izoluje, samo ga treba ojacati (povecati debljinu i/ili dodati jos stakla preko postojeceg). Dodavanjem montaznih pokrivaca od kamene vune ili cega god drugog neces znacajno povecati izolaciju, jer ostaju procepi koji nisu zaptiveni, i kuda moze prolaziti vazduh.
Ako ti smetaju refleksije od stakla unutar prostorije, teza pozorisna zavesa moze malo zaleciti taj problem na visokim frekvencijama... i to je akusticki tretman prostorije, ali ona ne obezbedjuje dodatnu zvucnu izolaciju... itd

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules