Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-04-2012, 10:11 PM   #1
loscolorados
Member

Default Gregor Zemljič eq tehnike pitanje

Gledao sam predavanje sa SAE-a kako gospodin Gregor, stavlja eq peakove na snare oko fundamentalne frekvencije tako da paše tonalitetu pjesme. Napravi low cut i peak na fundamental:

http://www.youtube.com/watch?v=2JzC0...feature=relmfu

To je za mene bilo revolucionarno, zanima me dali stavlja peakove i na fundamentalne frekvenije ostalih instrumenata i ako da, koji su to?

Kako onda pristupate instrumentima (vokalima) koji mijenjaju tonove ili još gore kada dolazi do promjene skali, modulacije i sli?no?

I dali smatrate da je stavljanje peakova dobra stvar generalno, zato što sam ?itao na gearslutzu da to nije dobro ali šta ja znam ja sam još dje?ak

Puno hvala

Last edited by Bockie; 06-04-2012 at 11:44 PM. Reason: http://dl.dropbox.com/u/2806767/YUcharacters.exe
loscolorados is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 04:44 AM   #2
Matya
Member

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Postoji slicna tema i Gregor se javio

http://www.rumski.com/forum/showthre...662#post325662
Matya is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 04:04 PM   #3
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Gregor Zemljič eq tehnike pitanje

Slicno tome, ja secem sve instrumente i elemente najdublje sto moze i oko fundametalne frekvencije bustujem malo sirim bell-om ako ocu da mi nesto zvuci toplije, ali ovo sa rezonantnim kat offom je super fora, deluje mi lakse. Steta sto Gregor malo vise ne ucestvuje na forumu, ali razumem coveka
Jan is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 05:09 PM   #4
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
Postoji slicna tema i Gregor se javio

http://www.rumski.com/forum/showthre...662#post325662

a ono, to je tema o mastering i miks ?i??enju.

ja pitam o boostanju frekvencija, kad bi tak boosto svaku, a znamo svi da su fundamentali obi?no u low mid rangu, to bi brate bilo puno muljanja.
pa me zanima jel ?ovjek to radi i sli?no

jer ovo sa snarom mi je preodli?na fora!
Old 07-04-2012, 05:11 PM   #5
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Slicno tome, ja secem sve instrumente i elemente najdublje sto moze i oko fundametalne frekvencije bustujem malo sirim bell-om ako ocu da mi nesto zvuci toplije, ali ovo sa rezonantnim kat offom je super fora, deluje mi lakse. Steta sto Gregor malo vise ne ucestvuje na forumu, ali razumem coveka
i kak se onda bori? sa muljanjem? misli? da je dobro svaki tako malo peakovat, ima? nekakav primjer miksa gdje si peakovo sve instrumente tako?

btw. Gospodin Gregor je vjerojatno jako zaposlen, pa vjerojatno nema vremena za noobovska pitanja
Old 07-04-2012, 05:40 PM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
i kak se onda boriš sa muljanjem? misliš da je dobro svaki tako malo peakovat, imaš nekakav primjer miksa gdje si peakovo sve instrumente tako?

btw. Gospodin Gregor je vjerojatno jako zaposlen, pa vjerojatno nema vremena za noobovska pitanja

Pa, gledaj, po meni je taj low cut prvo mnogo bitan, da instrumenti ne bi nosili nepotrebnu energiju u niskima. I ovo što je Gregor pokazao sa snare-om je suština. Bolje da odsečes sve do maltene fundamenta i tu napraviš mali pik nego da boostuješ low shelf ako oćes da ti snare bude deblji, po meni druga varijanta ima znatno više mogućnosti da napravi muljanje nego prva.

Pa ne pikujem baš sve uvek, samo ono za šta osetim da mi treba "toplina" "debljina" šta god... To bi bio vrlo često snare, često vokal, električne gitare itd... Sad ne mogu konkretno da se setim gde sam šta sam radio sa pikom oko fundamenta, ali ako si pažljiv ne mora da znači da ćes da napraviš muljanje. Meni je ova tehinka alternativa low shelfu ako oću da nešto bude basovitije, ako me razumeš, sad ne znam da li ti imaš potrebu da sve u miksu činiš deblje? Ja često imam potrebu i da tanjim, tako da ponekad recimo na vokalu bih dodao a ponekad i oduzeo :S Zavisi od potrebe pesme. Ali high pass odnosno low cut su meni obavezni na svakom instrumentu. Na kraju krajeva, ne mozeš uzeti sve elemente miksa i bustovati im fundametalne frekvencije, na šta će to ličiti :S Sve je u balansu...Ali kod mene tome podleže snare, po nekad vokal (ako je tanak, tanko snimljen itd), gitare itd... Recimo kad uklapam kick i bass, neću da uzmem da bustujem fundamentalnu frekvenciju na basu, nego ću na kicku da cutujem oko fundametalne frekvencije bas-a, to i još drugih odličnih EQ tehnika su lepo objasnili na onim fabfilter tutorijalima na jutjubu.

Inace tu filozofiju sa low cut-om imam i sa high cut-om, dakle low passujem sve što može ali ne drastično, ali tu mahom ne bustujem ništa

Evo na početku ovog tutorijala baš priča o fundamentima na kick-u i bass-u i kako ih lepo izvajati:

Last edited by Jan; 07-04-2012 at 05:58 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 13-04-2012, 11:41 AM   #7
gregor z
Moderator

Hvala na komplimentima.....nisu to neke revolucionarne tehnike nego samo baziraju na muzičkoj teoriji...i danas jih je veoma jednostavno raditi sa alatima koji su nam na raspolaganju...

Quote:
To je za mene bilo revolucionarno, zanima me dali stavlja peakove i na fundamentalne frekvenije ostalih instrumenata i ako da, koji su to?
Radim to na svim instrumentima , a tražim neki prosjek ili osnovne tonove koji su u skali pjesme. ako je u pjesmi modulacija i dodje so večih problema napravim korektivnu ekvalizaciju ponovo...ne dešava se to često..al sam to več radio...

Quote:
I dali smatrate da je stavljanje peakova dobra stvar generalno, zato što sam ?itao na gearslutzu da to nije dobro ali šta ja znam ja sam još dje?ak
Ma....ako zvuči o.k. onda je o.k., ne funkcionira to kod svih stvari...ali nekad fazne anomalije koje prouzrokuje notchanje naprave interesantan karakter...ili je njihova šteta zanemariva u usporedbi "kvaliteta" koji se sa tim dobija.

po meni je obavezna upotreba Hi/Lo pass filtera, eventuelna upotreba resonancije i automatizacija HPF/LPF cutoffa sa obzirom na dio pjesme.

Naprimer... u refrenu je veča "gužva" pa treba napraviti "mesta" , tako da ja prilično često automatiziram HPF/LPF. Trenutačno mi je favorit za to Sound Toys Filter Freak.

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 06:29 PM   #8
bubu
Member

Bio sam na workshopu kojeg je vodio gregor neki dan i mogu re? da je bilo odli?no. Svaka ?ast i hvala na podijeljenom znanju. Zanima me samo jedna stvar, nisam se odmah toga sjetio pa nisam pitao tada. Za?to se re?u sve frekvencije (stime mislim na bas bubanj posebno) ispod osnovne, odnosno za?to ide high pass filter na toj rezonantnoj frekvenciji? Spominjali ste da treba olak?at zvu?nicima posao da lak?e "di?u" u tom dijelu jer je veliko optere?enje ali zar se tako ne ukloni dio frekvencijskog spektra kicka? Jasno je da je npr na gitari nepotreban low end u nekim miksevima, ali zar ne treba kicku taj dio?
bubu is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 07:25 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Bio sam na workshopu kojeg je vodio gregor neki dan i mogu re? da je bilo odli?no. Svaka ?ast i hvala na podijeljenom znanju. Zanima me samo jedna stvar, nisam se odmah toga sjetio pa nisam pitao tada. Zašto se režu sve frekvencije (stime mislim na bas bubanj posebno) ispod osnovne, odnosno zašto ide high pass filter na toj rezonantnoj frekvenciji? Spominjali ste da treba olakšat zvu?nicima posao da lakše "dišu" u tom dijelu jer je veliko optere?enje ali zar se tako ne ukloni dio frekvencijskog spektra kicka? Jasno je da je npr na gitari nepotreban low end u nekim miksevima, ali zar ne treba kicku taj dio?
Ja naravno nisam Gregor, ali dacu neko moje misljenje

elem, nije mi jasan taj highpass filtering po defaultu. Gledam i na Gearslutzu threadove koji se ticu iste tematike. Kao da je neka vrsta trenda u pitanju...

Kao prvo HP filtering, zavisno od eq-a daje ringing u visem delu spektra - sam po sebi i jeste neka vrsta distorzije. Stavljanje HP-a na maltene svakom instrumentu, meni licno, rezultuje prilicno tankim mixom i sa previse nagomilanih artefakata u gornjem midrange-u. Tipican slucaj da se ljudi posle zale na tanki 'ITB mix'. Zato je izbor eq-a za HP filtering jako bitan, mada ne i presudan..

Pored toga i previse filtriranja rezultuje mixom koji po meni zvuci 'diskonektovano', u nedostatku boljeg izraza

Licno preferiram shelving jer mi zvuci prirodnije i sa manje artefakata

I ja sam bio u fazi 'HP by default', a posle toga, kad sam presao na dodavanje low enda, cak i subharmonic procesorima, znaci totalno suprotan pristup, nekako mi je sve zvucalo bolje..bar kad je u pitanju moj licni ukus

pozdrav

Last edited by Everbeatz; 11-06-2012 at 07:27 PM.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 07:40 PM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Meni je ovo bilo super! I sam to vrlo retko koristim i na pojedinim elementima miksa, ali 99% radim live pa je to razumljivo s' obzirom na "uslove" koje live podrazumeva.

Sa druge strane, ja sam pragmatičan po ovom pitanju. Sva muzika koju volim sigurno nije proizvođena ovom tehnikom ili je taj postupak korišćen u daleko primitivnijem obliku i obimu, jer se pre svega mnogo više vodilo računa o postavci mikrofona, kvalitetu mikrofona i uopšte snimanju i pripremama za isto, a o aranžmanima i uvežbanosti i umešnosti muzičara ne vredi ni počinjati...

Imam latentan utisak da će ove stvari pogledati i prihvatiti ljudi sa malo iskustva i mišljenjem da "jebo mikrofon, postavku i snimanje" i sve se to kasnije "sredi kod drugara na kompu"... No to je svakako neminovnost... Ali eto konstatujem...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules