Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2008, 03:40 AM   #1
sasa.ivkovic
Member

sasa.ivkovic's Avatar

Default Ozvučavanje bubnja-compressor

Postoji li neko generalno pravilo oko pode?avanja parametara kompresora pri ozvučavanju bubnja? Za potrebe nastupa u?ivo, da budem precizan.
Imam mikser Yamaha 03D i interesuje me samo kompresor sa nje.
Bubanj, koji je potrebno ozvučiti, je Yamaha RC9000.
Mikrofoni:
AKG D3800 (bass drum), Shure SM57 (snare), Sennheiser MD 441-U (toms,cymbals).

Sve ovo me interesuje za live, ne za potrebe studijske produkcije.

P.S.
Usput, koji je najprikladniji mikrofon za ozvučavanje floor-tom elementa?
Hvala!
sasa.ivkovic is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 09:35 AM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Ozvučavanje bubnja-compressor

ništa spektakularno drugačije od studijske kompresije, eventualno za nijasnu blaža. Što se tomova tiče, ok rade AKGove bubice za nj, kao i Sennheisserovi neki clip-on mikrofoni na tu temu. To za live, a za studio moj favorit MD421
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 10:47 AM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ni?ta spektakularno drugačije od studijske kompresije, eventualno za nijasnu bla?a. ?to se tomova tiče, ok rade AKGove bubice za nj, kao i Sennheisserovi neki clip-on mikrofoni na tu temu. To za live, a za studio moj favorit MD421
MD 421 favorit za sve tomove, ali izgleda da čovek ne raspola?e njime, dočim stavlja 441 . Mislim, u nu?di mo?e 441 i na FT, jbg, stavlja? ?ta ima?...
Old 01-09-2008, 07:00 PM   #4
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by sasa.ivkovic View Post
Postoji li neko generalno pravilo oko podešavanja parametara kompresora pri ozvučavanju bubnja? Za potrebe nastupa uživo, da budem precizan.
Imam mikser Yamaha 03D i interesuje me samo kompresor sa nje.
Bubanj, koji je potrebno ozvučiti, je Yamaha RC9000.
Mikrofoni:
AKG D3800 (bass drum), Shure SM57 (snare), Sennheiser MD 441-U (toms,cymbals).

Sve ovo me interesuje za live, ne za potrebe studijske produkcije.

P.S.
Usput, koji je najprikladniji mikrofon za ozvučavanje floor-tom elementa?
Hvala!
imas srecu sto imas digitalnu yamahu koja je jako zahvalna za bubanj uzivo! Ne moras mnogo da brines oko setovanja kompresora znas i sam da imas tastere za EQ, COMP.... i svakim pritiskom na njega ulazis u zaseban mod. Ako jos jednom stistnes isto dugme dobijas library sa presetima - i izvoli posluzi se namestis farbu za kick koja ti se svidja (ili probas njegovu po opet dva put stisnes EQ i imas presete....) i odradi preset iz library-ja koji kaze kick drum. Ponovi sve to za ostale elemente bubnja i to je to. Naravno da ne moze optimalno da zvuci, ali ima odlican i brz starting point! samo popravi treshold i to je to. ne znam da li na toj starijoj Yamahi imas gate i expander posebno u DSP ili moras da biras ili to ili compressor... ako imas oba na konju si - mada mozes i bez - na timpanima ti ne treba kompresor, samo gate, i to je to.
Preporuka za live timpane (subjektivno) je Sennheiser e 604. AKG i Shure bubice su mi previse plasticne, beta 56 i slicno su mi nekako tvrde jako, a 604 bogami i od govneta napravi pitu md421 odlican ali ne bas praktican za live. Em kamermanima smeta kad snimaju bubnjara (... ) em cas posla spadne sa holdera i razvali o pod samo pazljivo....
ne bacaj 441, zlata su vredni
pozzzz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 03:06 AM   #5
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Preporuka za live timpane (subjektivno) je Sennheiser e 604. AKG i Shure bubice su mi previse plasticne, beta 56 i slicno su mi nekako tvrde jako, a 604 bogami i od govneta napravi pitu md421 odlican ali ne bas praktican za live. Em kamermanima smeta kad snimaju bubnjara (... ) em cas posla spadne sa holdera i razvali o pod samo pazljivo....
ne bacaj 441, zlata su vredni
pozzzz
e604 vise nego dobro zavrsavaju posao, a ja bi (takodje subjektivno) dodao i njihove prethodnike BF504, koji mi, cak, rade i za nijansu bolje...
Generalno, sa kompresijom budi pazljiv da ne unistis prirodni atak, sustain i tranzijente. U standardnoj pop-rock live varijanti dobra pocetna tacka je: ratio izmedju 3:1 i 5:1, gain raduction izmedju 5 i 8dB (ovo se prevashodno odnosi na kick i snare). Soft knee opcija (ako postoji) moze dobro doci, ako zelis zvuk sa vise punch-a, stavi malo sporiji attack (otprilike vise od 20ms), brzi attack ti lako moze proizvesti cuveni "blip" zvuk odsecenog dobosa, brzi release dace ti utisak veceg loudness-a, a spori release duzi sustain i vise "tela" u zvuku. Snizavanjem treshold-a i povecanjem ratio parametra mozes zvuku "mlitavog" dobosa dodati ekstra atak. Imaj u vidu da na Kick-u moras postaviti duzi release nego na snare-u zbog "nize pozicije" u frekventnom spektru (niza frekvencija - veca talasna duzina - duzi release).
Kod timpana imas manju potrebu za kompresijom, radije pokusaj sa limiterom i gate-om, pocetna tacka za treshold oko -20dB (ovde bi trebalo da su tranzijenti jos uvek "zivi"). Ako u lancu imas i gate i kompresor, neka ti prvi bude gate. Ovo su samo neke od polaznih tacaka, dosta toga zavisi i od instrumenta i od sviraca i njegove dinamike, odnosno tipa zvuka koji se "juri".
Malo sam oduzio, ali mozda ti nesto od ovoga pomogne. Pozdrav.
Old 02-09-2008, 12:20 PM   #6
sasa.ivkovic
Member

sasa.ivkovic's Avatar

Ljudi, ala ste se raspisali! Baš vam hvala! Imam mnogo više od neke polazne osnove. Greh je ne iskoristiti taj kompresor i za bubanj, kad ga već ima. I radi više nego korektno.

@Bitch
Na ovoj mikseti je expander je jedan od preseta kompresora, a gate je fabrički preset u efekt procesoru. Ta dva mogu zajedno i istovremeno po kanalu.

Pozdrav svima!

Last edited by sasa.ivkovic; 02-09-2008 at 12:26 PM.
Old 02-09-2008, 07:59 PM   #7
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
MD 421 favorit za sve tomove, ali izgleda da čovek ne raspola?e njime, dočim stavlja 441 . Mislim, u nu?di mo?e 441 i na FT, jbg, stavlja? ?ta ima?...

Ono sto sam ja cuo 441 zvuci drasticno bolje od 421 ..... i na timpanima

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2008, 05:43 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ono sto sam ja cuo 441 zvuci drasticno bolje od 421 ..... i na timpanima
Pa skuplji je, mora da bude drastično bolji . ?to jednom napisa neki tekstopisac: "neko voli ono, neko voli ovo". U svakom slučaju, ti mikrofoni zvuče drugačije, i ne bih se zakleo da znam ?ta znači "bolje". Stvar ukusa. Meni se vi?e dopada ovaj jeftiniji, ali ja ionako imam nakaradan ukus.
Old 05-09-2008, 06:12 PM   #9
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa skuplji je, mora da bude drastično bolji . ?to jednom napisa neki tekstopisac: "neko voli ono, neko voli ovo". U svakom slučaju, ti mikrofoni zvuče drugačije, i ne bih se zakleo da znam ?ta znači "bolje". Stvar ukusa. Meni se vi?e dopada ovaj jeftiniji, ali ja ionako imam nakaradan ukus.
Nisam ulazio u " skuplje jeftinije " . Posedujem oba mikrofona i probao sam ih na timpanima i kazem da po mom ukusu 441 zvuci drasticno bolje .

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 14-10-2008, 11:27 AM   #10
sasa.ivkovic
Member

sasa.ivkovic's Avatar

Question Re: Ozvučavanje bubnja-compressor

Opet ja sa slicnim pitanjima vezanim za mikser Yamaha 03D i ozvucavanje bubnja.
Juce sam sa kolegom bubnjarem proveo pola dana, poku?avajuci zajedno sa njim da namestim farbu za njegov bubanj. Bili smo u gara?i, ne ba? akusticnoj prostoriji, jer smo smatralli da ako tu namestimo da zvuci kako valja, u nekom akusticnom ambijentu bice laka prica.
Do?li smo do pora?avajuceg saznanja da bubanj primetno bolje (konkretnije) zvuci na starom mikseru sa ugradenim pojacalom Dynacord PS2000. Po?to je taj mikser jedno 5 generacija unazad po kvalitetu svega u odnosu na Yamahu 03D, zakljucili smo da ne znamo da namestimo. Ne u smislu rukovanja, nego kako doci do ?eljenog zvuka. Po meni je neprihvatljivo da bilo ?ta zvuci i isto kao na starom mikseru, a kamoli bolje.
U pitanju je muka sa 4 X parametrik EQ i Q faktorom. Mislim da nismo bili u stanju da cujemo koja nam je frekvencija potrebna za dalje editovanje (eliminisanje ili forsiranje iste) i kako Q faktor reaguje na svaku situaciju.
Da li se radi prvo pode?avanje EQ bez upotrebe dinamickog kompresora ili obrnuto.
Zvuk je bio prihvatljiv do trenutka uporedivanja sa starom miksetom. Ja sam mislio da ce biti problema sa vokalnim mikrofonima, ali oni su maltene na prvu zazvucali "masnije" nego pre.
Najveca "rupa" u zvuku elemenata ponaosob je bila na bas bubnju. Nikako nisam znao na ?ta da obratim pa?nju. Tra?io sam konkretnu nogu ("tačka"), utegnutu, punu, ne znam kako drugacije da se izrazim. Dobije se punoca na njoj, ali nikako da dodem do one prodornosti (mislim da se u tu svrhu koristi termin punch), a da ne bude tehno kick sa izra?enih 200-300Hz.
Imao sam i probleme sa "me?anjem" mikrofona. Namestim, recimo, jedan pustim i ostale mikrofone - nije ista boja. Čak se u nekoliko navrata de?avala i mikrofonija. Ne znam kako i ovo da elimini?em.
U pitanju je bubanj Yamaha RC 9000.
Mikrofoni:
  1. AKG D3800 (bas)
  2. Shure SM57 (dobo?)
  3. Sennheiser U441 (tomovi)
Unapred se, jo? jednom, zahvaljujem na korisnim savetima! Verujem da će ih biti. Mo?da neki od njih bude i "kupi drugi mikser, jer ovaj nikad neće? savladati...".
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules