|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Postoji li neko generalno pravilo oko pode?avanja parametara kompresora pri ozvučavanju bubnja? Za potrebe nastupa u?ivo, da budem precizan.
Imam mikser Yamaha 03D i interesuje me samo kompresor sa nje. Bubanj, koji je potrebno ozvučiti, je Yamaha RC9000. Mikrofoni: AKG D3800 (bass drum), Shure SM57 (snare), Sennheiser MD 441-U (toms,cymbals). Sve ovo me interesuje za live, ne za potrebe studijske produkcije. P.S. Usput, koji je najprikladniji mikrofon za ozvučavanje floor-tom elementa? Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
ništa spektakularno drugačije od studijske kompresije, eventualno za nijasnu blaža. Što se tomova tiče, ok rade AKGove bubice za nj, kao i Sennheisserovi neki clip-on mikrofoni na tu temu. To za live, a za studio moj favorit MD421
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
SuperModerator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Preporuka za live timpane (subjektivno) je Sennheiser e 604. AKG i Shure bubice su mi previse plasticne, beta 56 i slicno su mi nekako tvrde jako, a 604 bogami i od govneta napravi pitu ![]() ![]() ![]() ![]() ne bacaj 441, zlata su vredni ![]() pozzzz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Generalno, sa kompresijom budi pazljiv da ne unistis prirodni atak, sustain i tranzijente. U standardnoj pop-rock live varijanti dobra pocetna tacka je: ratio izmedju 3:1 i 5:1, gain raduction izmedju 5 i 8dB (ovo se prevashodno odnosi na kick i snare). Soft knee opcija (ako postoji) moze dobro doci, ako zelis zvuk sa vise punch-a, stavi malo sporiji attack (otprilike vise od 20ms), brzi attack ti lako moze proizvesti cuveni "blip" zvuk odsecenog dobosa, brzi release dace ti utisak veceg loudness-a, a spori release duzi sustain i vise "tela" u zvuku. Snizavanjem treshold-a i povecanjem ratio parametra mozes zvuku "mlitavog" dobosa dodati ekstra atak. Imaj u vidu da na Kick-u moras postaviti duzi release nego na snare-u zbog "nize pozicije" u frekventnom spektru (niza frekvencija - veca talasna duzina - duzi release). Kod timpana imas manju potrebu za kompresijom, radije pokusaj sa limiterom i gate-om, pocetna tacka za treshold oko -20dB (ovde bi trebalo da su tranzijenti jos uvek "zivi"). Ako u lancu imas i gate i kompresor, neka ti prvi bude gate. Ovo su samo neke od polaznih tacaka, dosta toga zavisi i od instrumenta i od sviraca i njegove dinamike, odnosno tipa zvuka koji se "juri". Malo sam oduzio, ali mozda ti nesto od ovoga pomogne. Pozdrav.
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Ljudi, ala ste se raspisali!
![]() @Bitch Na ovoj mikseti je expander je jedan od preseta kompresora, a gate je fabrički preset u efekt procesoru. Ta dva mogu zajedno i istovremeno po kanalu. Pozdrav svima! Last edited by sasa.ivkovic; 02-09-2008 at 12:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Opet ja sa slicnim pitanjima vezanim za mikser Yamaha 03D i ozvucavanje bubnja.
Juce sam sa kolegom bubnjarem proveo pola dana, poku?avajuci zajedno sa njim da namestim farbu za njegov bubanj. Bili smo u gara?i, ne ba? akusticnoj prostoriji, jer smo smatralli da ako tu namestimo da zvuci kako valja, u nekom akusticnom ambijentu bice laka prica. Do?li smo do pora?avajuceg saznanja da bubanj primetno bolje (konkretnije) zvuci na starom mikseru sa ugradenim pojacalom Dynacord PS2000. Po?to je taj mikser jedno 5 generacija unazad po kvalitetu svega u odnosu na Yamahu 03D, zakljucili smo da ne znamo da namestimo. Ne u smislu rukovanja, nego kako doci do ?eljenog zvuka. Po meni je neprihvatljivo da bilo ?ta zvuci i isto kao na starom mikseru, a kamoli bolje. U pitanju je muka sa 4 X parametrik EQ i Q faktorom. Mislim da nismo bili u stanju da cujemo koja nam je frekvencija potrebna za dalje editovanje (eliminisanje ili forsiranje iste) i kako Q faktor reaguje na svaku situaciju. Da li se radi prvo pode?avanje EQ bez upotrebe dinamickog kompresora ili obrnuto. Zvuk je bio prihvatljiv do trenutka uporedivanja sa starom miksetom. Ja sam mislio da ce biti problema sa vokalnim mikrofonima, ali oni su maltene na prvu zazvucali "masnije" nego pre. Najveca "rupa" u zvuku elemenata ponaosob je bila na bas bubnju. Nikako nisam znao na ?ta da obratim pa?nju. Tra?io sam konkretnu nogu ("tačka"), utegnutu, punu, ne znam kako drugacije da se izrazim. Dobije se punoca na njoj, ali nikako da dodem do one prodornosti (mislim da se u tu svrhu koristi termin punch), a da ne bude tehno kick sa izra?enih 200-300Hz. Imao sam i probleme sa "me?anjem" mikrofona. Namestim, recimo, jedan pustim i ostale mikrofone - nije ista boja. Čak se u nekoliko navrata de?avala i mikrofonija. Ne znam kako i ovo da elimini?em. U pitanju je bubanj Yamaha RC 9000. Mikrofoni:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ozvučenje do 300 E | moka | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 29-05-2007 11:27 PM |