|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Koje je va?e mi?ljenje na ovu temu i kakva su iskustva? Da li različiti DAW sistemi imaju razlike u kvaliteti reprodukcije, obrade i snimanja zvuka? Cubase, Pro Tools, Reaper, Reason, FL Studio, Sonar itd.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Uh... Sad će lavina "vs" rasprava...
![]() Evo, ja ću biti kratak, ovo je moje dosadašnje iskustvo: Razlike POSTOJE! Kao i marketinške kampanje! No, nije neko napisao "formulu" jednom davno, pa svi koriste istu. Da je tako, Acid 1.0 bi bio "kraj sveta"! E sad, na tebi je da utvrdiš koji DAW ti najviše odgovara. Neki DAW-ovi NAMENSKI nemaju gotovo nikakav...da ga kolokvijalno nazovemo "karakter", jer se računa da "karakter" zvuka želiš da postigneš svojim alatima, bilo hardverskim u vidu izbora mikrofona, preampa, raznih drugih efekata ili softverskim u vidu plagova ili kombinacije svega toga... Neki DAW-ovi, po mom skromnom ubeđenju, imaju izvestan "karakter", ponajviše "dinamički", ali ne i u smislu nekakvog EQ, izvikanih i prenaglašenih saturacija ili slično... E sad, to može biti posledica gomile stvari, načina "sabiranja" kanala, internog dithera, algoritama, svega i svačega što nije presudno u toj meri da će od loše muzike učiniti dobru... ![]() To nije ni dobro ni loše, to je stvar koju sam treba da utvrdiš (ili ne) i sam proceniš šta tebi najviše odgovara! Ne treba zanemariti ni "radno okruženje", odnosno tzv. "work-flow" koji je nekad važniji nego zvuk (s' obzirom da se radi o zaista malim razlikama), dakle kada "snalaženje" u DAW-u sigurno utiče na rad i raspoloženje korisnika... No, neke verzije nekog poznatiog programa su mnogo korišćenije u odnosu na prethodne, iako GUI izgleda potpuno ISTO!!! Dodate opcije verno prati i konkurencija, pa nema razloga za poseban "trip", vezan za "new look"... Postoje isto tako i oni koji tvrde da razlika u zvuku DAW-ova - nema... Tema koja svakako "opseda" sve krajeve sveta i sve korisnike bez obzira na "domet", od "bed-room" pokušaja do većih produkcija... Poz'
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Yee, lavina!
IMHO, za veeeliku vecinu korisnika i nacina i nivoa upotrebe razlicitih DAW-ova, moze se pre govoriti o tripovanju. Da razlike postoje - postoje, ali treba biti i realan u vezi sa stepenom 'suptilnosti' vlastitih usiju. Jos jedna bitna stvar... Zamisli reziju koja je uradjena po najludjem Boggy-jevom wet dream-u. E sad zamisli neko PMC, pa malo Geneleca, red Adama i naravno NS10 okruzenje... Tu bi se stvarno svasta culo... Koliko nas radi u iole referentnim usluvima za takvo kriticko nijansiranje? Elem, ''bes karakter, ajde da se izborimo sa stabilnoscu pa da se bacimo na posao! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
I ja mislim da razlika koja postoji nije bitna ili je toliko malena da neće napraviti razlike u miksevima i sl. Imao sam prilike čuti par puta u studijima, prilikom snimanja kada se ubaci isti sempl iz Cubase-a u Pro Tools kao:"čuje? kako odmah bolje zvuči". Ja nisam to čuo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Pa kako bi se prodavala oprema kada se od takozvanih razlika ne bi pravili tomovi koje?tarija unaokolo. Marketing je postao ve?a umetnost od same umetnosti.
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Jedini DAW koji u startu daje drugaciji rezultat od ostalih je Harrison MixBus jer po defaultu koristi integrisanu tape saturaciju (te zvuci "toplije").
Kod drugara u studiju smo uradili test Cubase 6, Logic 9, ProTools 10 i Harrisona koristeci identicne stemove Lam of God-a, sabrane kroz fireface 800 i razlike postoje. Neki je "sladji", neki je vise "punchy". Da je suptilno, suptilno je. I svi koji su slusali test (bili audio inzenjeri ili muzicari ili slucajni prolaznici) su te neke razlike manje, vise primetili. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Uočavanje razlika na A/B testovima bilo koje opreme (pa i DAW softvera) je samo vrh ledenog brega. Relativno je lako uočiti razliku, mnogo je te?e odlučiti ?ta da radi? sa tim saznanjem, tj. da donese? ispravan sud da li će ti A ili B bolje poslu?iti u daljem radu. Quote:
______________________________ Q: Hello Mr. Parsons, and thank you for doing this. My gear-related question is: when you're preparing for a new project (not your own), scouting potential studios to work in, etc..., are there any pieces of gear you absolutely insist on having available before you even record the 1st note? Do you bring any of your own? Or do you adapt your workflow to what's there? A: No, No and Yes ________________________ Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Iz mog skromnog iskustva, najveca razlika je u interfejsu DAW-a. Gde sta stoji, koje su alatke na dohvat ruke, kroz koliko menija moras da prodjes da bi dosao do necega.
Dok sam koristio jedan ulaz za snimanje, Fruity Loops(od verzije 6 pa ka novijima) mi je bio neprevazidjen. Plejlista, mikser, vst, sve je bilo na jedan klik daleko. Kad sam poceo da radim sa 8 ulaza, Cubase mi je izgledao logicnije ali svejedno nisam mogao da se naviknem na okruzenje pa cak iako snimam u Cubase-u mix radim u FL. Uvek mi je bilo glupo kad vidim ljude koji iskljucivo rade rap, kako instaliraju programe kod kojih je multitracking akcentovan, a koriste po jedan ulaz, uglavnom mikrofon. To je cist trip po meni. Ali svako ima pravo na svoj trip. Placebo efekat je cudo.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Roland Fantom X - razlike? | akordeonista | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 8 | 03-11-2010 09:00 PM |
Dali postoje razlike u starijim ADAM A7 sa novijim. | Midi | Monitoring | 4 | 15-03-2010 01:42 PM |
Ima li razlike? | quadrifoglio | Audio Software | 0 | 25-10-2009 02:24 PM |
Razlike izmedju HI-FI i studijskih kutija | Klon | Monitoring | 27 | 08-06-2007 05:50 PM |
Razlike izmedju maticne ploce od 80 i 200 eura? | drzox | Computer Hardware | 9 | 11-02-2007 07:57 PM |