Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-05-2011, 01:41 AM   #1
starhunter
Junior Member

Question Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Postovani forumasi, strucnjaci, pocetnici i ostali

Relativni sam pocetnik u produkciji zvuka, radim u kucnim uslovima, koristim Acid Pro 7 za mix, Wave lab za mastering.

U svom radu sam naisao na jedan problem- zvuk koji dobijem u projektnom fajlu ima odredjenu snagu, medjutim kada ga renderujem u novi .wav fajl i pustim u plejeru, izgubi snagu i punch, groove koje je imao u projektnoj fazi. E sad, poznato mi je da na kanalima kao ni na masteru ne sme da ima peak-a, to je sve regulisano. Takodje, i koriscenje kompresora (Sony Track Compressor) je svedeno na nivo preseta koji su ponudjeni u programu (obicno koristim od -9db pa na gore). Sve sam pokusavao da ukombinujem bass, bubnjeve, ritam gitaru i lead gitaru i sve lepo izmiksujem, medjutim kao finalni proizvod dobijam .wav koji je slabiji i bez puncha.

Pritom, mozda je bitno, prilikom renderovanja biram opcije 44,100hz i 16bit. Zvucna kartica mi je integrisana, koji maksimum mogu da izvucem iz nje? Zeleo bih takodje da znam da li bi ovaj problem nestao ukoliko bih nabavio bolju zvucnu karticu, kao i koji bi to model bio, u ,,best buy" varijanti za stadijum u kojem se trenutno nalazim?

Verujem da ce odgovori i dalja diskusija ovog topic-a zainteresovati mnoge kolege.
Unapred zahvalan!
starhunter is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2011, 02:14 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Quote:
Originally Posted by starhunter View Post

Relativni sam pocetnik u produkciji zvuka, radim u kucnim uslovima, koristim Acid Pro 7 za mix, Wave lab za mastering.

U svom radu sam naisao na jedan problem- zvuk koji dobijem u projektnom fajlu ima odredjenu snagu, medjutim kada ga renderujem u novi .wav fajl i pustim u plejeru, izgubi snagu i punch, groove koje je imao u projektnoj fazi. E sad, poznato mi je da na kanalima kao ni na masteru ne sme da ima peak-a, to je sve regulisano. Takodje, i koriscenje kompresora (Sony Track Compressor) je svedeno na nivo preseta koji su ponudjeni u programu (obicno koristim od -9db pa na gore). Sve sam pokusavao da ukombinujem bass, bubnjeve, ritam gitaru i lead gitaru i sve lepo izmiksujem, medjutim kao finalni proizvod dobijam .wav koji je slabiji i bez puncha.

Pritom, mozda je bitno, prilikom renderovanja biram opcije 44,100hz i 16bit. Zvucna kartica mi je integrisana, koji maksimum mogu da izvucem iz nje? Zeleo bih takodje da znam da li bi ovaj problem nestao ukoliko bih nabavio bolju zvucnu karticu, kao i koji bi to model bio, u ,,best buy" varijanti za stadijum u kojem se trenutno nalazim?

Verujem da ce odgovori i dalja diskusija ovog topic-a zainteresovati mnoge kolege.
Unapred zahvalan!

Maksimum iz integrisane je ako prikljucis moguci broj izlaza i oni - eto rade...

Dakle mora se kupiti neka kartica za pocetak.

Sve zavisi kakve imas potebe. Moze se birati nesto sa mikrofonskim preampima ako snimas, ili samo line in/out, ako uglavnom koristis software instrumente.

U principu zvuk "pocinje" sa kartom klase Maudio 24/96... (savetujem koriscenje oglasne sekcije, polovna se moze naci i za 50~60 €) Ona nema mic preamp ,ima line in/out, pa je dobar izbor ako nemas potrebe za snimanjem ili vec imas neki miksercic/preamp etc... Ako ipak hoces da snimas, predlazem neku od povoljnijih usb karti sa mic preampom (Tipa ESI, M~audio, Line~6 ili slicno...) . Opet proveravaj oglasnu sekciju.

Au, davno bese Acid, prestao da ga koristim sam sa verzijom 4... Savetujem prelazak na Cubase ili Pro Tools (za koji (osim poslednje verzije) treba i hardware AVID grupe (m-audio,digidesign)) ne zbog Acida, nego, prosto savetujem...
Ako nista, sigurno je bolji "output", Acid je (bar u vreme kad sam ga jos koristio) dosta lose "sabirao" kanale u master i sve je nekako kartonski zvucalo, to i cinjenice da mnogo vise ljudi moze da pomogne ako se koristi wide~spread software...ali to je samo moje misljenje...

(moguce da postoji neka opcija "include/exclude master effects" ili slicno, proveri to,ili negde u "preferences" ili "options" isto to...)

Hah, isto tako proveri sam player iz kog pustas, mozda je on drugacije setovan...

Pravila (moranja) nema, ali kada renderujes (sa 24) u 16 bit-a, koristi dither... (ima plug-ova koji to rade)

Gomilu audio izraza (audio dithering, bit depth, audio sample rate, etc) koji ti mozda nisu potpuno poznati (a i ako jesu nije lose procitati) ces naci sa detaljnim objasnjenjem na Wikipediji.

Poz'

Last edited by Bockie; 21-05-2011 at 02:21 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-05-2011, 08:52 AM   #3
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:

Unapred zahvalan!

Prvo, provjeri da li tvoj miks zvuči isto u Acidu kad renderira?.
Jer ako zvuči isto onda je stvar u playeru.

Ne znam da li postoji opcija u Acidu da snimi? miks live na dva kanala ili da renderira? u real time-u.
Tu se zna čuti razlika.
Probaj to pa usporedi.
Nije ba? jasno da li renderira? na 44,1/16 bit u Acidu ili Wavelabu.

?to se tiče tvoje zvučne kartice ona nema nikakav utjecaj na renderiranje tako da je nebitna i tvoj problem ne bi nestao.
Old 22-05-2011, 11:28 AM   #4
starhunter
Junior Member

Kao prvo, hvala na iscrpnom odgovoru!

@Big Bockie

Kakva poboljsanja cu dobiti sa Maudio 24/96, u smislu snimanja konkretno ili celokupnog poboljsanja audio performanse (kvalitet snimanog zvuka itd.) ? U principu, bubanj mi je softverski, ali gitare usnimavam, kao i naravno vokale (ukljucujuci i back vokale). Posto vec radim u Acidu, da li bi mozda za dobijanje puncha bilo bolje da razdvojim komponente bubnja u posebne trake? Do sada sam miksovao bubanj kompletno, pa me zanima da li to moze da bude uzrok gubitka jacine? Help!

Koji Cubase predlazes za pocetak, vec duze vreme se razmisljam da predjem na taj program, ali sam skeptican oko mog poznavanja istog (poznato mi je da postoje manuali-knjige, medjutim posto non-stop pravim muziku slabo imam vremena za studiozno izucavanje). Drugim recima, koji Cubase je najvise ,,user friendly"?

Inace, renderovani .wav file pustam preko Windows Media Player-a, ili preko Winampa, gde su podesavanja pretpostavljam tako namestena da bi svaki muzicki fajl mogao da se pusti, onako univerzalno. I upravo tu se manifestuje i lepo cuje koliko je tisi nego projektni. A i svakako ne zelim da svi namestaju plejere samo zbog jedne pesme, ili albuma (?!)

Termini koje si mi naveo su mi poznati, ali svakako da cu posvetiti vreme nesto detaljnijom analizom istih, hvala na preporuci!

@Surfer

Kao sto napisah, player ima svoja podesavanja koja su generalna, univerzalna, uostalom ostale trake pusta bez ikakvih zvucnih smetnji.

Nije mi najjasniji ovaj deo oko render-a u Real time-u? Sta bi to trebalo da znaci? Da se prave dve zasebne master trake pa da se kompariraju ili...? (nesto sasvim drugo)

,,Nije baš jasno da li renderiraš na 44,1/16 bit u Acidu ili Wavelabu."

U Acidu su mi takva podesavanja, u medjuvremenu sam preko Wavelab-ove opcije Puncher nesto pojacao signal mastera i dobio na gruvu, medjutim, cuje se neko pucketanje, jako tiho i iritantno... Da li je to manifest zvucne kartice? Ako renderovanje definitivno nije ?
starhunter is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2011, 12:45 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Kao prvo, hvala na iscrpnom odgovoru!

@Big Bockie

Kakva poboljsanja cu dobiti sa Maudio 24/96, u smislu snimanja konkretno ili celokupnog poboljsanja audio performanse (kvalitet snimanog zvuka itd.) ? U principu, bubanj mi je softverski, ali gitare usnimavam, kao i naravno vokale (ukljucujuci i back vokale). Posto vec radim u Acidu, da li bi mozda za dobijanje puncha bilo bolje da razdvojim komponente bubnja u posebne trake? Do sada sam miksovao bubanj kompletno, pa me zanima da li to moze da bude uzrok gubitka jacine? Help!
Ponavljam da audiophile 24/96 nema mic preampe, dakle morao bi da koristis ili neku mixeticu ili neki preamp.... Prednost je pre svega kvalitetnija konverzija i veci dinamicki raspon usnimka,mnogo manje suma itd,itd,...Dakle, mnogo bolji sound...

Mislim da treba da se "razdvoji" bubanj i zatim posebno tretira po kanalima plug-ovima po izboru.
Panch?
Dolazimo do stadiuma gde ja iznosim svoje misljenje o VSTi bubnjevima koji svi od reda za mene jednostavno nemaju dovoljno "ziv" zvuk, zvuce tanko i plasticno i nikada mi "ne rade" kao pravi bubanj koji se usnimi. No, to je samo moj stav, gomila ljudi koristi takve alate, pa i ja sam ponekad, ali eto, kazem , meni je to poprilicno truba i nema taj "panch"!

Ali odredjenim tehnikama kompresije i ekvalizacije se moze dobiti "cvrsci" zvuk, pa predlazem da se sam poigras sa kompresijom i ekvalizacijom na svakom elementu bubnja a zatim i na celom bubnju i sam dodjes do nekih zakljucaka. Ne zelim da svoje iskustvo predstavim kao pravilo, pa zato kazem da je najbolje da se sam igras, jer tako najbolje naucis...
Obrati paznju i na ostale delove aranzmana da "ne zadave" bubanj, odnosno da se ostavi frekventno prostora za bubanj. Dakle vodi racuna "gde" je bass gitara u odnosu na kick (ako je telo kicka na npr 50Hz da ne panjis i bas u istom delu) i tako dalje redom...

Quote:
Koji Cubase predlazes za pocetak, vec duze vreme se razmisljam da predjem na taj program, ali sam skeptican oko mog poznavanja istog (poznato mi je da postoje manuali-knjige, medjutim posto non-stop pravim muziku slabo imam vremena za studiozno izucavanje). Drugim recima, koji Cubase je najvise ,,user friendly"?
Cubase mozda na prvi pogled izgleda kompleksno, ali nije. Jednom kada udjes u stos, kada skapiras filozofiju, bice ti veoma lako i brzo za rad. Predlazem sto noviju verziju... Dakle cubase 5 pa na vise...

Quote:
Inace, renderovani .wav file pustam preko Windows Media Player-a, ili preko Winampa, gde su podesavanja pretpostavljam tako namestena da bi svaki muzicki fajl mogao da se pusti, onako univerzalno. I upravo tu se manifestuje i lepo cuje koliko je tisi nego projektni. A i svakako ne zelim da svi namestaju plejere samo zbog jedne pesme, ili albuma (?!)

Termini koje si mi naveo su mi poznati, ali svakako da cu posvetiti vreme nesto detaljnijom analizom istih, hvala na preporuci!

Shefe, sad ovako na pamet, ne znam da pogodim sta bi moglo biti, dakle ako sve ostalo zvuci normalno na WMPlayeru i Winampu, a samo tvoji renderi zvuce tiho, znaci da je problem negde u Acidu i tamo moras to zvirnuti, sta se desava...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2011, 04:32 PM   #6
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:

Inace, renderovani .wav file pustam preko Windows Media Player-a, ili preko Winampa, gde su podesavanja pretpostavljam tako namestena da bi svaki muzicki fajl mogao da se pusti, onako univerzalno. I upravo tu se manifestuje i lepo cuje koliko je tisi nego projektni.
E, čekaj, sad si rekao da je TIŠI nego projektni što nisi prije rekao ali sam ja pretpostavio da bi to mogao biti razlog.
Da li je tiši ili je nešto drugo, pitanje je sad.
Ali ajde prvo probaj ovo.
Dakle u Acidu pusti svoj projekt, dakle pjesmu koju imaš i zajedno sa projektom pusti renderirani file da sviraju zajedno.
Na renderiranom fileu okreni fazu i ako dobiješ tišinu dok sviraju zajedno onda ti je render iz Acida u redu i problem je definitivno negdje drugdje.
Pa ćemo onda dalje.

Quote:
@Surfer

Kao sto napisah, player ima svoja podesavanja koja su generalna, univerzalna, uostalom ostale trake pusta bez ikakvih zvucnih smetnji.

Nije mi najjasniji ovaj deo oko render-a u Real time-u? Sta bi to trebalo da znaci? Da se prave dve zasebne master trake pa da se kompariraju ili...? (nesto sasvim drugo)
Render u real timeu je kad je render u real timeu
Dakle, koliko traje pjesma toliko traje i renderiranje .
Ali zaboravi sad to.

Quote:
,,Nije baš jasno da li renderiraš na 44,1/16 bit u Acidu ili Wavelabu."

U Acidu su mi takva podesavanja, u medjuvremenu sam preko Wavelab-ove opcije Puncher nesto pojacao signal mastera i dobio na gruvu, medjutim, cuje se neko pucketanje, jako tiho i iritantno... Da li je to manifest zvucne kartice? Ako renderovanje definitivno nije ?

Da li u Acidu radiš na 44.1/16bit u projektu?
Ako je odgovor da, onda napravi ono što sam ti prvo rekao da vidimo da li je sve u redu sa renderom.
Ako je odgovor ne, i radiš na nekom drugom sampling rateu, onda ćeš morati i render napraviti na istom da usporedimo.

Nadam se da nemaš nikakav procesing na masteru jer to će biti komplikacija.
Old 23-05-2011, 01:34 PM   #7
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Lightbulb Re: Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Sad videh tvoj post, procitah/preleteh prethodne postove. Posto sam jos uvek rob Acid-u kada se radi sa loop-ovima.

Probaj da (uzimanje ozbiljnije zvucne karte se, sto rece Boki, podrzumeva) kada odradis projekat extract-uj sve trake ponaosob u neki folder pa radi mastering u Cubase-u (kvalitet Sony-evih plug-inova odn. plug-ova koje nudi Sound Forge je mnogo losiji od VST varijacija raznih software proizvodjaca). Ovim ces postici malo veci kvalitet sound-a, vise punoce (pravilno koristeci ekvalizere i kompresore na odredjenim kanalima pocev od bass-a i ritam kanala), snimak ce biti "zivlji", "topliji", jedan kolega je tom metodom (Acid-Cubase) i kvalitetnim semplovima sa velikim uspehom izdao 4-5 techno stvari za strance.

Svaki kanal u Acid-u nazovi imenom koje tebi odgovara da bi se lakse snasao u Cubase-u da ne bi posle extract-ovanja imao nazive track 1, tracks 2, track 3, pogubices se . Sam taj pocetak je dobar i za upoznavanje sa Cubase-om, mada...ako je elektronska muzika u pitanju razmisli o Ableton-u, skoro svi (95%) VST instrumenata, plug-inova, ce ti raditi isto kao u Cubase-u, a sam GUI u Ableton-u je vise user-frendly za elektronicare .

Ovo za glasnost renderovanog signala, vidi prvo master regler na mikseru da li je dovoljno "na gore" .

Uzmi, probaj, neku mp3 numeru neciju ubaci je u Acid pa izrenderuj u wma recimo i vidi da li je tisa od originala da bi video da li je do neke opcije u programu.

Mozda je i do integrisane zvucne, znaju biti bagovite sa raznim programima, zavisi koji je chip.

Pozz

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.

Last edited by Filip_; 23-05-2011 at 01:43 PM.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 10:07 AM   #8
nikolaivanic
Senior Member

@starhunter
Pogledao sam postove..
Treba uzeti u obzir da sve slusas sa ISTE kartice. To znaci da renderovani fajl ne bi smeo biti bitno losiji od project u slusanju ako programi koje koristis rade dobro kao i os.
pretpostavljam da negde gresis ili da neki od programa koje koristis nije dobro legao. meni se desava da na jednom od instalisanih sistema imam MNOGO losiji zvuk sa istim hardverom nego na drugoj instalaciji ( drugi hd). pri tome je u pitanju delta rack 1010 koja radi superrr!
Pokusaj da pregledas renderovani fajl u sound forgeu.
Takodje preporucujem da remixujes u sam program, stereo (vracas se linkom u novi stereo kanal pa samo taj mix exportujes, i onda iz njega mastering pa render. Koristi dihter posle ako si bio na 24bita...
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2011, 06:46 PM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Sama kartica nema mnogo veze sa renderovanim projektom koji je tisi. Ono sto ima veze jeste:

Ako ti na master kanalu zvuk pikuje iznad 0 DBFS, ne znam kako se to gleda u ACIDu - predpostavljam da ce otici u crveno - ti ces to u njemu cuti kao jaci audio signal - bez cujnih izoblicenja. To je zbog toga sto svi ti programi rade interno 32bitno (24bit za zvuk i 8 bita za tzv mantisu) U njemu prakticno ne moze da dodje do klipa ako stvarno ne preteras. Ali kada sve to eksportujes u 16bit 44100 KHz, zvuk ce se jednostavno sabiti na tu kolicinu bitova i desice se ili kliping ili vec kako je program interno resio da sabije to u 16bita - konvertuje. Isto je u Cubaseu, Nuendu, Sonaru...

Dakle za pocetak, gledaj da ti skala nikako ne predje 0 na masteru. Koristi limiter na izlazu (koji ne mora mnogo da stiska zvuk, samo da ne dozvoli pikovima iznad 0DB da se pojave) obicno limiteri imaju na izlazu 16bit dither i jos neke alatke za konverziju u 16 bita. Mnogo je bolje tako raditi nego prepustiti kontrolu programu u kome radis, jer konverzija svakako mora da se desi. Naravno master podesi da pikovi samo malo pipkaju iznad 0...

Ako se i dalje pojavljuje problem sa jacinom zvuka, moguce je da ne koristis isti drajver za slusanje u ACIDu i u Winampu. Mozda u ACIDu koristis Asio4All ili mozda koristis Wave Output. Pokusaj da nadjes karticu koja ima ASIO interno u sebi - za pocetak ti je cak i onaj AUDIGY dovoljan koga si pominjao, podesi da ga ACID koristi, i to je to. Cisto zbog postojanja ASIO drajvera... Poenta je da razni drajver modovi iste kartice mogu da zvuce razlicito glasno - zavisi od kartice. Zato stavi i ACID i WINAMP da koriste npr ASIO ili DirectSound... pa tek ces onda, ako si i ono gore odradio shvatiti o cemu se radi...

Ako kupis npr MOTU TRAVELER MK3 koji kosta 600-700e opet ces mozda imati isti problem! ASIO ce u ACIDU raditi na jednoj jacini, dok WINAMP u DIRECTSOUND modu u drugoj...

Jos nesto: Ako koristis sa integrisane neke efekte kao sto su stereo separacija ili surround(u njenom control panelu proveris) a winamp (koji po defaultu koristi DSound) pusta preko toga, i to moze da napravi problem. Dakle poiskljucuj sve efekte sa kartice ili koristi Wave Out u preslusavanju.

Najsigurnije je importuj, kako su vec rekli, pesmu u novi ACID projekt, pa je pustaj iz ACIDa.

Last edited by psionic; 23-07-2011 at 06:53 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 15-08-2011, 06:10 PM   #10
nikolaivanic
Senior Member

kartica M audio audiophile 2496 ima skoro sve... osim mic ulaza. odlican ton, mali sum.. 60e ili tako nesto polovna
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules