Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-02-2011, 09:00 PM   #1
magnum
Senior Member

Default Tc level-pilot

Kupio sam pre neki dan tc electronic-level pilot. Miksujem i snimam na hard disk recorderu Boss br-1600 koji ima chinch na izlazima. Kad mikser povezem direktno na monitore (chinch-kenon), napravim neki mix i preslusavam, sve je ok. E sad kad mikser povezem sa tc-level pilotom, pa iz njega idem u monitore i preslusavam isti mix, zvuk mi je 'tanak' pogotovo u basovima, nema onu dubinu, cuje se razlika za 30-40 %. Da li je to zbog kablova ili je nesto drugo u pitanju ? Koristim kablove; dva chinch-kenon, dva kenon-kenon (balansirani). Znaci ceo lanac je; mikser-chinch-kenon-level pilot-kenon- kenon (balanced)-monitori. Da li je mozda nesto drugo u pitanju i sta moze biti ? Mozda... kabl... chinch-kenon jebem li ga sta.... da nije ovaj kontroler u pitanju ?
magnum is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2011, 09:41 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Tc level-pilot

Quote:
Originally Posted by magnum View Post
Kupio sam pre neki dan tc electronic-level pilot. Miksujem i snimam na hard disk recorderu Boss br-1600 koji ima chinch na izlazima. Kad mikser povezem direktno na monitore (chinch-kenon), napravim neki mix i preslusavam, sve je ok. E sad kad mikser povezem sa tc-level pilotom, pa iz njega idem u monitore i preslusavam isti mix, zvuk mi je 'tanak' pogotovo u basovima, nema onu dubinu, cuje se razlika za 30-40 %. Da li je to zbog kablova ili je nesto drugo u pitanju ? Koristim kablove; dva chinch-kenon, dva kenon-kenon (balansirani). Znaci ceo lanac je; mikser-chinch-kenon-level pilot-kenon- kenon (balanced)-monitori. Da li je mozda nesto drugo u pitanju i sta moze biti ? Mozda... kabl... chinch-kenon jebem li ga sta.... da nije ovaj kontroler u pitanju ?
TC Level Pilot je pasivni atenuator, prakticno potenciometar izmedju ulaza i izlaza, bez aktivnog baferskog pojacavaca. Svaka nedoslednost u izlazu prethodnog stepena i ulazu sledeceg stepena (neadekvatna i frekventno neravna impedansa), moze, pored kablova, uticati na potpunu promenu slike koju imas sa i bez njega u lancu. Skrati kablove na najmanju mogucu meru, po mogucstvu koristi samo njegove kablove i eventualno samo neutrikove adaptere (skupi su ali sta da mu radimo...), te ces nepovoljan uticaj smanjiti... na zalost samo to... smanjiti.

To moze biti problem sa svim pasivnim atenuatorima (i onim jeftinim), i prica po netu da oni ZATO ne "kolorisu" zvuk jer su pasivni je cista izmisljotina. Svaki iole iskusan elektronicar i dizajner zna da duzina kablova na potenciometru za regulaciju gaina igra veliku ulogu u frekventnom odzivu ukupnog lanca,... no... nekom to smeta... nekome ne.

ALI potraznja postoji, bajka da to ne kolorise zvuk je lansirana, postoji isto kao i stotinu drugih bajki, te je i TC to ponudio.... njegov barem lepo izgleda, ako te to teshi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 16-02-2011 at 10:01 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2011, 10:23 PM   #3
magnum
Senior Member

njegov barem lepo izgleda, ako te to teshi.

pozdrav

bogi[/quote]

Hahahahaha, majku im trgovacku. Evo jos jedan primer kako je bacen novac, uglavnom kupujem kvalitetne stvari (ne bas uvek, ali kad je nesto od znacaja). Ovo je bila preporuka drugara koji mi je rekao u fazonu 'ma uzmi bre ovo i da te bog vidi', ja ga pitam jer menja zvuk, a on "ma jok bre" i naravno zeznuo se. Eto sad moram da razmisljam o drugom kontroleru a za ovo sam bacio 60e bez veze, narod nije bezveze izmislio "nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari". U svakom slucaju hvala bogy na odgovoru, pokusacu da povezem direktno kao sto si rekao, ali ako ce samo malo poboljsati zvuk onda nema pojma, mora da radi identicno.
Old 16-02-2011, 11:10 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....... pokusacu da povezem direktno kao sto si rekao, ali ako ce samo malo poboljsati zvuk onda nema pojma, mora da radi identicno.
PROBAJ!
Regulacija gaina nije trivijalna procedura na monitoringu i tu svako dobro resenje kosta... od kvalitetnog pota, preko relejnog atenuatora i dalje...

Kad visoku impedansu stavis na kabal (pot od 10-20kohm), i "muva ce da mu smeta" .... zamisli da gitarski pot stavis na "produzni gajtan"... nije bas takav slucaj, izlaz je ovde aktivan, ovo je balansirano i tako to... ali bi na gitari bila "drasticna razlika" ... ali karikirano mislim da je dobra analogija.

Crosstalk bi trebalo izmeriti ... "preslusavanje" levog i desnog kanala.

Probaj iz drugog izvora da udjes u level pilot... neceg drugog... balansiranog... pa preslusaj sa i bez.

pozdrav

bogi

p.s. inace nemoguce je napraviti gain regulaciju koja BAREM na neki nacin ne degradira signal... ima samo onih koji to cine u vecoj i manjoj meri... s tim sto su ovi drugi drasticno skuplji....

p.p.s. imaj u vidu da ulazis iz nebalansiranog izlaza u level pilot... e to je vrlo blisko "gitari sa potom na "produzni gajtan""

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 16-02-2011 at 11:35 PM.
Old 17-02-2011, 01:14 AM   #5
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
njegov barem lepo izgleda, ako te to teshi.

pozdrav

bogi

Hahahahaha, majku im trgovacku. Evo jos jedan primer kako je bacen novac, uglavnom kupujem kvalitetne stvari (ne bas uvek, ali kad je nesto od znacaja). Ovo je bila preporuka drugara koji mi je rekao u fazonu 'ma uzmi bre ovo i da te bog vidi', ja ga pitam jer menja zvuk, a on "ma jok bre" i naravno zeznuo se. Eto sad moram da razmisljam o drugom kontroleru a za ovo sam bacio 60e bez veze, narod nije bezveze izmislio "nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari". U svakom slucaju hvala bogy na odgovoru, pokusacu da povezem direktno kao sto si rekao, ali ako ce samo malo poboljsati zvuk onda nema pojma, mora da radi identicno.[/QUOTE]

Jako si brz na izjavi sa si bacio pare a da su oni trgovci a da pre togs nisi proverio da nesto nije kod tebe u lancu pogresno.
Koristim TC LEVEL PILOT od kada se pojavio, nesto manje od 2 godine i nikada nisam imao ni jednu zamerku ... tc ocekuje balansirani signal a ne nebalansirani chinch . Prvo to promeni pa onda jadikuj.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2011, 10:13 AM   #6
magnum
Senior Member

Dobro dobro, danas imam probu sa bendom pa cu otici do studia i probati sve to sto ste mi preporucili, hvala. Ja samo neznam kako da naprvim balansirani kabl chinch-kenon, da li je to uopste moguce i kako ? Na mikseti imam i sub-mix banana, da li bi to nesto pomoglo kad bih isao iz njega ?

PS:Moritz, ja sam trazio pomoc, u sustini ovaj forum izmedju ostalog za to i sluzi, zar ne, na osnovu dobijenog odgovora rekao sam sta sam rekao, ne jadikujem koga sisa zivot je lep , ali ja taj problem moram da resim. Ako je nesto lose, a ja vidim i uverim se u to ja cu reci da je lose pa iako je moje, ne kazem da je ovde tc los, ali videcemo sta je. Verovatno je kao sto kazete nebalansirani kabl chinch-kenon, a ja imam na izlazu samo chinch. Hvala i na tvojoj pomoci nadam se i za dalje. Poz....!!!
Old 17-02-2011, 10:17 AM   #7
magnum
Senior Member

Ok Bogy lepo si mi rekao (ako si mu rekao ) razumeo sam te, probacu to, hvala.
Old 17-02-2011, 11:14 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ok Bogy lepo si mi rekao (ako si mu rekao ) razumeo sam te, probacu to, hvala.
nikako ne idi sa cincheva... ako imas balansirane "stereo" banana izlaze, onda koristi njih.

pozdrav

bogi

Old 17-02-2011, 12:53 PM   #9
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ljudi, nemojte praviti mistifikacije gde ih nema..... 40% ....?
3 behringera da zakachis jedan iza drugog ne moze da toliko promeni zvuk.... TC level pilot imam odavno (2 komada).... nisu previse izdrzljivi (pocnu posle godinu dana da shushte), tu se slazem sa Bogijem oko cene/kvaliteta.... ali sto se zvuka tice, ja nisam primetio da mismeta u normalnom radu... mozda u nekom super laboratorijskom testu bi bilo razlike... ali je sasvim normalna sprava za ozbiljan rad
Old 17-02-2011, 01:53 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Ljudi, nemojte praviti mistifikacije gde ih nema..... 40% ....?..........
Ne branim nikom da koristi sta god pozeli, nemas bas nikakvih razloga da me optuzujes za mistifikacije, samo zato sto pricam po svom iskustvu koje se ne slaze sa tvojim. Tebi nesto radi posao za nevelike novce, ok, nemam problem sa tim, ali ne mora da znaci da ce svakom da radi, mislim da mi je obaveza da upozorim, da moze biti problema (kao sto ih ima), a sad ako ti smatras da je to mistifikacija, ok... smatraj... ja cu i dalje da pricam po svom iskustvu...

Pri tom je Nano Patch jos i jeftiniji ... sustinske razlike nema (da.. ruzniji je) ...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules