Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-02-2012, 09:55 AM   #1
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re-preamping

Ima li ovo smisla: izlaz iz zvučne karte spojim sa lampa?kim pretpojačalom, onda iz pretpojačala u line in zvučne karte i radim re-preamping trekova?
Da li je neko to probao?
Old 15-02-2012, 10:34 AM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Re-preamping

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Ima li ovo smisla: izlaz iz zvučne karte spojim sa lampa?kim pretpojačalom, onda iz pretpojačala u line in zvučne karte i radim re-preamping trekova?
Da li je neko to probao?
Evo, Arthur je to radio pre neku godinu:

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
http://arthur.blokovi.net/reamp.rar

evo malog experimenta na temu reampinga. Snimio sam prvo drugara direktno iz gitare u JCM900, jedan određeni rif. Zatim sam izbo kabl iz pojačala, i ubo ga u HI-z input na FF800, i snimio drugi tejk tog istog riffa, bez ampa.
Tako snimljen signal, poslao sam direktno na linijski izlaz iz FF pa odatle gitarskim kablom u ulaz pojačala, ostavljenog na istom gain-volume settingu kao ?to je bilo kada je drugar svirao sa gitarom. Ostavio sam output level na FF na unitiju (0dB), a kanal iz nuenda koji je slat na taj izlaz, sti?ao do kraja. Zatim sam ga polako pojačavao, dok nisam dobio veoma sličnu farbu drive-a kao ?to je originalno i snimljena. Rezultate mo?ete čuti u fajlu. Ponovio sam isti proces i sa nekom clean farbom, i dobio jo? sličniji rezultat. Napominjem da sam snimao na 88.2khz samplerateu, koristio sm57 preko preampa od FF800.

E sad,
drugar mi se malo kasnije po?alio da sada na clean kanalu čuje blagi drajv i sa ni?im gain settingom nego inače. I to smo zajedno slu?ali, nije ni?ta zvučalo kao neispravnost, nego onako, lep blagi drive , lampa?kog tipa. Pitanje je da li sam ja ovim experimentom mogao eventualno o?tetiti njegov input na pojačalu? Ono ?to ja znam o tome je da inputi ili rade ili ne, ne da menjaju gain strukturu usled kvara. Takođe, napominjem da kada sam snimao clean, nikakav drive se nije čuo prilikom reampovanja.
Reko sam drugaru da mi javi dal mu se stanje na pojačalu menja.
Obrati pa?nju na poslednji pasus. Ako hoće? da bude? zaista bezbedan (tj. da ti pojačalo bude bezbedno) treba ti reamp box ili neka sprava koja ima linijski ulaz i Hi-Z izlaz.

Pozdrav,

Vasa
Old 15-02-2012, 10:47 AM   #3
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Obrati pažnju na poslednji pasus. Ako hoćeš da budeš zaista bezbedan (tj. da ti pojačalo bude bezbedno) treba ti reamp box ili neka sprava koja ima linijski ulaz i Hi-Z izlaz.
U stanu imam jedan Behringer Mic200 koji koristim ako nešto houću da nasnimim kad nisam u studiju, kroz SB Live karticu. Dakle ovde ne bi bio u pitanju reamping već re-preamping. Ne verujem da izlaz iz SB Live može da ošteti Mic200 (i ako ga uništi nije velika šteta, kupim drugi), mada ne bih voleo da napravim neki kurcšlus. To bi išlo ovako: kabl iz izlaza SB Live u input Mic200, drugi kabl iz Mic200 outputa u SB Live line in, pustim jedan trek da svira i snimam to na drugi trek. Valjda neću nešto upropastiti?

Last edited by Znak; 15-02-2012 at 10:50 AM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2012, 11:46 AM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Dakle ovde ne bi bio u pitanju reamping već re-preamping. Ne verujem da izlaz iz SB Live mo?e da o?teti Mic200 (i ako ga uni?ti nije velika ?teta, kupim drugi), mada ne bih voleo da napravim neki kurc?lus. Dakle to bi i?lo ovako: kabl iz izlaza SB Live u input Mic200, drugi kabl iz Mic200 outputa u SB Live line in, pustim jedan trek da svira i snimam to na drugi trek. Valjda neću ne?to upropastiti?
Ma, nema kurc?lusa, a mo?da ni spravi neće ni?ta da se desi. Ja se u struju razumem otprilike koliko i ti, pa onako prvo zazirem od nje i na kraju za?murim i pove?em bilo ?ta sa bilo čim (pod uslovom da je moje), pa ?ta bude. Obično se ne desi ni?ta lo?e

Pozdrav,

Vasa
Old 15-02-2012, 12:17 PM   #5
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
U stanu imam jedan Behringer Mic200 koji koristim ako nešto houću da nasnimim kad nisam u studiju, kroz SB Live karticu. Dakle ovde ne bi bio u pitanju reamping već re-preamping. Ne verujem da izlaz iz SB Live može da ošteti Mic200 (i ako ga uništi nije velika šteta, kupim drugi), mada ne bih voleo da napravim neki kurcšlus. To bi išlo ovako: kabl iz izlaza SB Live u input Mic200, drugi kabl iz Mic200 outputa u SB Live line in, pustim jedan trek da svira i snimam to na drugi trek. Valjda neću nešto upropastiti?
potpuno je bezbedno, ako mic200 ima regulaciju izlaza smanji ga da imas dobru boju a da ne klipuje na ulazu kartice..
edit. smanji izlaz na sb da nebi prikucavao mic200, ukljuci -20db ako je potrebno da bi imao odgovarajucu saturaciju...

Last edited by nikolaivanic; 15-02-2012 at 01:03 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2012, 12:20 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ma, nema kurcšlusa, a možda ni spravi neće ništa da se desi. Ja se u struju razumem otprilike koliko i ti, pa onako prvo zazirem od nje i na kraju zažmurim i povežem bilo šta sa bilo čim (pod uslovom da je moje), pa šta bude. Obično se ne desi ništa loše

Pozdrav,

Vasa
Ups, sad tek obratio pažnju na činjenicu da se radi o SB Live! Kad radiš routing dobro pazi na to koji kanal šalješ napolje, a koji snimaš. I jako pazi na nivoe da slučajno ne bi uleteo u feedback zbog crosstalka između kanala. Prošlo je mnogo vremena otkad sam imao tu karticu i možda se ne sećam dobro, ali mi se čini da su se ti kanali međusobno preslušavali. Možda lupetam, ali svakako budi obazriv i pipav...

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kako ćeš da slušaš celu tu akciju?

Last edited by awacs; 15-02-2012 at 12:22 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2012, 12:43 PM   #7
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Da li je neko to probao?
Radio sam to neko vrijeme sa par kvalitetnih preampa, ideja je bila warming up kanala koji su bili sterilniji;jedan po jedan...
ali odustao sam, jer je objektivnu sliku ?to trebam time dobiti te?ko odr?ati u smislu konteksta ostalih trackova.
nekakav print stemova je cool, ali kanali jedan po jedan..hm
Old 15-02-2012, 01:02 PM   #8
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
A kako će? da slu?a? celu tu akciju?
Posle snimanja preslu?am ?ta sam dobio. Verovatno neće biti ni?ta bolje nego bilo koji tube warmer plugin, ali ajde da probam.

Quote:
Originally Posted by Reinhardt
nekakav print stemova je cool
Da, mo?da stemove VST trekova i sl...
Old 15-02-2012, 01:11 PM   #9
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Posle snimanja preslu?am ?ta sam dobio. Verovatno neće biti ni?ta bolje nego bilo koji tube warmer plugin, ali ajde da probam.
Da, mo?da stemove VST trekova i sl...
dobro rece vasa, slusanje?
bez veze je da radis napamet, sustina je u finom nalazenju tona na sluh..
signal mozes uzeti razvodnikom. sa mic200 saljes u monitorsko pojacalo i nazad u karticu... zezanje al radi
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2012, 01:16 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Posle snimanja preslušam šta sam dobio. Verovatno neće biti ništa bolje nego bilo koji tube warmer plugin, ali ajde da probam.
Sve vredi probati!

Hint:

panuj celu matricu (pa i kanal na koji vraćaš/snimaš izlaz iz preampa) desno, samo onaj kanal koji izlazi ka Behringeru panuj levo. Pa onda levi output kanal ide u Behringera, a desni output u monitor. Izlaz iz Behringera vratiš u desni input. I naravno u DAW programu izabereš RIGHT INPUT kao source. Naravno ako je sve to moguće uraditi sa Live!-om... Moraš da slušaš dok nameštaš preamp, a obaška bi valjalo da slušaš u kontekstu, što kaše Reinhardt...

Ako ti je samo do "topline" zbilja je jednostavnije da se snađeš pluginovima, ali ko zna, možda istripuješ nešto sasvim ludo i "pogrešno" pa ti se dopadne Samo pazi na nivoe i feedback. I naravno stišaj zvučnik na granicu slušljivosti dok sve ne povežeš kako treba.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 15-02-2012 at 01:23 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules