Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-03-2011, 02:35 PM   #1
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Razlicit samplerate u istoj pesmi

Treba da krenem da spustam u nuendo jednu pesmu koja se najvise zasniva na matrici sa klavijature. Kako bih dobio najbolji kvalitet zvuka i izbegao shum na analognim izlazima klavijature, odlucio sam da stvar usnimim putem spdif-a. E sad, maksimalna rezolucija koju klavijatira daje je 24bit, 44.1, sto znaci da i projekat moram da podesim na isti samplerate i bitdepth. Problem je u tome sto bih vokal i gitare hteo da snimim na 88.2.. Da li je to nekako izvodljivo? Hvala.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2011, 03:15 PM   #2
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Razlicit samplerate u istoj pesmi

Pa jednostavno je!
Samo otvori novi projekt u nuendu i postavi da je samplerate 88.2
Onda importiraj te fajlove iz klavijature, i on će sam shvatit da su oni na drugačijem samplerate-u. Pitat će te da li da konvertira fajlove u 88.2, ti mu reci OK i to je to.
Nastaviš dalje raditi na 88.2...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2011, 05:29 PM   #3
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

mojih 5 centi:

neke klavijature zvuce mnogo mrsavije kada ih snimas digitalno. Iako je to po teoriji "najbolji zvuk", na nekim klavijaturama je to tako, a na nekima nije, jer poseban sound klavijature cine njihov DA konvertor na izlazu. Evo brzinski - Motifi zvuce super na digitaliji, dok Korg Triton ima osetno drugaciju farbu kad bocnes digitalno. Po meni - koristi sound koji ti se najvise svidja, bio on analogni ili digitalni.

pozZ
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2011, 07:31 PM   #4
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Btich, potpuno si u pravu. Ja sam negde razvio praksu da bas, i drum deonice spustam analogno jer zvuce nekako masnije i vazdushastije (naravno, opet u zavisnosti od sinta). Ja motifa koristim, i on ima neki svoj shum na D/A koji je dosta mali ali kad se spusti 20+ kanala onda to ume da se cuje na tihim delovima pesme.

Shot, da li ce promena samplerate-a na tim fajlovima uticati nekako na zvuk? Na bolje sigurno nece jer su fajlovi izvorno u 44.1. Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?

Last edited by VladaNS; 31-03-2011 at 07:35 PM.
Old 31-03-2011, 08:44 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
.........Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?
Pa... ni ne menjas Bog zna sta... pri tom primeti da u 88.2kHz S/R imas dva sempla na mestu jednog u 44.1kHz S/R, a posto ces ih zasigurno mnoziti gainom reglera i na kraju sabirati medjusobno, nadam se da ti je jasno da oba sempla u 88.2kHz moras sabrati sa necim da bi digitalna obrada radila, te ako ne zelis (ni slucajno) da "konvertujes" 44.1kHz u 88.2kHz ... ne preostaje ti nista drugo nego da uradis konverziju 88.2kHz u 44.1kHz , sto si (cini mi se) vec napomenuo da ti ne odgovara. Jer drugacije sabiranje i mnozenje nece raditi...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 12:13 AM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Problem je u tome sto bih vokal i gitare hteo da snimim na 88.2.. Da li je to nekako izvodljivo? Hvala.
Pa evo u prvom postu si rekao da hoče? snimati na 88.2khz... ne razumijem sad!

Quote:
Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?
I onda ipak ne bi snimao na 88.2 khz... Hm...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 07:36 PM   #7
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Shot, moja je greska, nisam najbolje procitao tvoj post

Last edited by VladaNS; 01-04-2011 at 07:38 PM.
Old 01-04-2011, 07:38 PM   #8
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Shot, moja je greska, nisam najbolje procitao tvoj post
Old 05-05-2011, 07:04 PM   #9
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Hteo bih jos jedno pitanje da postavim nevezano za ovo, pa cu ga postaviti ovde da ne otvaram novi post...

Kad usnimavam sint na linijskim ulazima ff400, u cubase sample editoru zvucni talasi deluju kao da su "osisani" u limiteru. Recimo, dam prejak signal iz klavijature i u ff mikseru se lepo vidi da zvuk odlazi u crveno. Isto prikazuje i cubase mixer. Ali u sample editoru waveform je potpuno ravan- bukvano limitovan na recimo -6 dbfs tako da nista ne prelazi preko. Ima li neko ideju zasto se ovo desava?

Problem sam jedino uspeo da prevazidjem tako sto na prednjim line/instrument ulazima otkacio inst 3 i inst 4. Tek tada je cubase zabelezio clipping.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules