Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-02-2011, 08:23 AM   #1
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Kako napraviti hardware na bazi vst-a?

Evo jednog laickog pitanja,posto je moja pretraga po netu o ovoj temi prosla prilicno bezuspesno.Razmisljao sam da li bi bilo izvodljivo(naravno da bi) napraviti hardware varijantu mog omiljenog vst plugina, a koliko zahtevno i kako bi se to moglo odraditi.Svedoci smo obrnutnog procesa pravljenja vst-a na bazi hardwera.Ne znam da li neko razmisljao i istrazivao malo vise o ovome.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 10:31 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Kako napraviti hardware na bazi vst-a?

A zasto ?

Iz kog razloga? Totalno neisplativo i kostalo bi puno i kome (sem tebi) to treba????
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 11:06 AM   #3
kejkz
banned

Generalno, sem Receptora koji vozi vst plagove ili Vmachine ne znam da ima ista sto se moze nazvati hardveskom spravom za vst. Mada i oni samo ucitavaju vec programirane plagove u hardver koji vise podseca na klasicne audio module, nista vise.
Ako zelis napraviti hardver baziran na softveru, mozes krenuti u vise pravca. Mozes ga napraviti na kompletno hardverskom nivou, kada bi softverske funkcije kao sto su filteri, oscilatori i sl pretvarao u hardverske kanalogne komponente. Mogao bi ih reprogramirati za neki DSP cip, recimo, pa samo iskoristiti prednost koju ti daje stabilna struktura DSP-a.
Na kraju bi verovatno dosao do slicno zvuceceg instrumenta za vece pare. Poenta softvera i jeste jeftinoca+visok kvalitet+skalabilnost. A da bi to prebacio u hardverski domen, potrebno bi ti bilo verovatno previse resursa. Mada, ko zna, ako bi se koristilo opet nesto sto samo podseca na hardver, a ustvari tera softver u pozadini, mozda bi i bilo izvodljivo za neku normalnu cenu. I sto kaze DaBear, verovatno odgovaralo samo tebi. A ima toliko dobrih vst instrumenata...
Old 13-02-2011, 11:17 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

za cenu plugina se ne moze ni postena mehanika napraviti da vam iole lici i da se ne polomi od upotrebe.
Ima jakih razloga zasto se sada prelazi na plugine... jeftinije je, materijalni troskovi skoro nikakvi, znaci veca je zarada.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 11:19 AM   #5
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
A zasto ?

Iz kog razloga? Totalno neisplativo i kostalo bi puno i kome (sem tebi) to treba????
1000 zasto,1000 zato.
Radi se o tome da su ljudi napravili jednostavan i efektan vst plugin koji radi fenomenalno,a ja razmisljam kako bi zaobisao komp,latenciju i konvertovanje signala.Radi se o Dammit distorziji koju su napravili ljudi iz mason softwarea.ustvari to nije samo distorzija nego u sebi sadrzi i pojacalo.Ljudi su skinuli u originalu legendarni zvuk gitare sa metallicinog black albuma.Ovaj plug in ima 4 potenciometra,a zvuk je toliko dobar da mu cak nije potrebna dodatna obrada eq i slicno.Napraviti od toga hardware mozda pre samo pojacalo nego distorzju bio bi pun pogodak.Jednostavno,a efikasno.Eto o tome se radi probajte plug pa cete videti o cemu govorim.
Old 13-02-2011, 11:24 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
1000 zasto,1000 zato.
Radi se o tome da su ljudi napravili jednostavan i efektan vst plugin koji radi fenomenalno,a ja razmisljam kako bi zaobisao komp,latenciju i konvertovanje signala.Radi se o Dammit distorziji koju su napravili ljudi iz mason softwarea.ustvari to nije samo distorzija nego u sebi sadrzi i pojacalo.Ljudi su skinuli u originalu legendarni zvuk gitare sa metallicinog black albuma.Ovaj plug in ima 4 potenciometra,a zvuk je toliko dobar da mu cak nije potrebna dodatna obrada eq i slicno.Napraviti od toga hardware mozda pre samo pojacalo nego distorzju bio bi pun pogodak.Jednostavno,a efikasno.Eto o tome se radi probajte plug pa cete videti o cemu govorim.
Nije poenta u pravljenju, nego u prodaji.... ako hoces da kupis jedan, i tvoj drugar... to nije dovoljno..... ali ako si u stanju da kupis/prodas 1000+ onda tvoja ideja ima smisla....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 02:04 PM   #7
kejkz
banned

Za to sto tebi treba, mislim da je vmachine upravo prava stvar. Nema potrebe da rekreiras softversku rekreaciju zvuka... gitara na jednom albumu metalike. . Ucitas, ishtekash, koristis. Nije mnogo love, a radi posao.
Old 13-02-2011, 02:38 PM   #8
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ako bas zelis da se oprobas u tome, ima po netu dosta shema za napraviti. Skini jednu, naoruzaj se strpljenjem i kreni u akciju. To je vise posao za entuzijaste, tj. ljude koji vole da se time bave - kao modelarstvo npr. Sto se distorzija tice - pa mislim da je to jedan od laksih efekata za pravljenje - e sad kako ce zvucati - moras da napravis, pa da vidis. Mislim da ce softver svakako bolje zvucati od DIY naprave, ali ako zelis, probaj...

Pojacala su malo zeznutija i potrebno ti je nesto predhodnog iskustva...

Upravo na ovom forumu su pravili klon kompresora 1176 i SSL i mozes prelistati te teme. Videces sta i kako to otprilike ide.

p.s. Ne znam koliko si se u zivotu bavio pravljenjem PCBova, ali nekad na sajtu daju kompletan layout u PDF formatu, pa sve sto treba jeste da to odneses nekome ko radi stampane ploce, da ti po tome uradi. Kod njih je obicno najmanja kolicina 10 komada. Drugi nacin je da sam nagrizas plocu. To je lep hobi, a na internetu, pa cak i na domacim sajtovima, ima detaljno objasnjen postupak, tako da mozes da se i sam oprobas u tome.

Last edited by psionic; 13-02-2011 at 02:57 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 04:05 PM   #9
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Ja trenutno pravi hardwarski sampler koji ce se zasnivati na STM32 CPU i Burr Brown PCM1791A 24bit DAC.
ovaj sampler ce raditi samo jednu stvar, dakle nece biti multitimbral, vec ce mocu da primi i do 4 gb semplova, ali sa smanjenom polifonijom tek na 6-8 u zavisnosti od portamento time i drugih stvari koje ce se koristiti, ili nece.

Nakon ovoga plan je da se deset ovakvih upakuje u jednu kutiju i da napravim drum modul, ili loop player, gde ce svaka komponenta bubnja imati svoj procesor i DAC, a onda sve to u ANALOGNU sabirnicu, sto ce prevazici u velikoj meri sve uredjaje koji sabiraju 24 bit signal jeftinim softverskim resenjima.

Ovo ne radim sam, imam saradnike iz inostranstva, zajedno radimo zbog troskova i zbog podele znanja i resursa, pa cemo za ovo iskoristiti software koji je vec jedan od saradnika napisao.
Zato, ako ti je zelja da se ovim bavis, dobro se naoruzaj strpljenjem i znanjem, jer je prilicno obimna tematika.
Sa druge strane, ovo sto mi radimo ce se isplatiti na nekom nivou i u nekoj nasoj prici, ali sve ispod 1000 komada nema velikog smisla...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 06:14 PM   #10
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

[quote=psionic;299220]Ako bas zelis da se oprobas u tome, ima po netu dosta shema za napraviti. Skini jednu, naoruzaj se strpljenjem i kreni u akciju. To je vise posao za entuzijaste, tj. ljude koji vole da se time bave - kao modelarstvo npr. Sto se distorzija tice - pa mislim da je to jedan od laksih efekata za pravljenje - e sad kako ce zvucati - moras da napravis, pa da vidis. Mislim da ce softver svakako bolje zvucati od DIY naprave, ali ako zelis, probaj...

Pojacala su malo zeznutija i potrebno ti je nesto predhodnog iskustva...

Upravo na ovom forumu su pravili klon kompresora 1176 i SSL i mozes prelistati te teme. Videces sta i kako to otprilike ide.

p.s. Ne znam koliko si se u zivotu bavio pravljenjem PCBova, ali nekad na sajtu daju kompletan layout u PDF formatu, pa sve sto treba jeste da to odneses nekome ko radi stampane ploce, da ti po tome uradi. Kod njih je obicno najmanja kolicina 10 komada. Drugi nacin je da sam nagrizas plocu. To je lep hobi, a na internetu, pa cak i na domacim sajtovima, ima detaljno objasnjen postupak, tako da mozes da se i sam oprobas u tome.[/
Ja sam ovo nikada ne bi mogao odraditi,imam nekoliko drugara koji se razumeju,moja je samo ideja.Jer mozda je ovaj plug jedna od retkih stvari gde jedan tako naizgled jednostavan softwer zvuci bolje od gimile hardwera za koji znam tu ubrajam gomilu gitarskih distorzija koje su tu negde ali to nije to.Ovaj plug je to i nema potrebe za boljim,bar po meni.
Nisam se uopste bavio pravljenjem PCBova ali bi zeleo da saznam malo vise o tome.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules