|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Ivan Lekic
|
![]()
http://www.azma.co.yu/akusticki_izol..._materijal.htm
Ima li neko iskustava .. U pitanju je domaca fabrika sa svojim prozivodima sa sedistem u Kragujevcu .. Izgleda da cu reziju sa ovim srediti :roll: ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ne izgleda lose.. Aj kad se raspitas daj nam malo vise detalja (cena i sl)
hvala. poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
dok sam bauljao po netu nadjoh i ja isto to...nislim da bi ga trebalo probati...moze da ispadne dobro
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Postoji Azmafon od 2cm i 1cm.Cena debljeg je 234din po tabli a tanjeg 144din.Dimenzija table je 1090x920mm.Kod nas necete naci jeftiniji i kvalitetniji materijal za apsorpciju zvuka.Radio sam u dva studija koja su izolovana Azmafonom i mogu vam reci da u svojoj nameni funkcionise odlicno.Ja sam reziju vec izolovao Azmafonom a posto sam resio da napravim i gluvu sobu,i nju cu da izolujem istim.Juce sam bio u prodajnom mestu pored fabrike tako da su i cene tacne.Cuo sam da je i Emir Kusturica izolovao svoj studio sa ovim materijalom.Nezgodno je samo sto je ruzan kada se zakaci na zid.Ja sam preko stavio obicno tanko platno a ova dvojica su stavljali tanak itison.Gluvu sobu pravim od rigipsa oblozenog sa obe stane Azmafonom(i unutra i spolja) samo ne znam da li je bolje da unutar zida izmedju Azmafona stavim sundjer ili presovanu mineralnu vunu debljine 5cm?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Azmafon (by AZMA KG) je odlican apsorpcioni, ali ne i izolacioni materijal. Ima slican koeficijent apsorpcije kao mnogo deblji slojevi mineralne vune , sto znaci da je jako efikasan u zoni srednjih i visokih frekv. , a prilicno je jeftin.
Posto vidim da dosta vas mesa izolaciju i apsorpciju, moram da objasnim par stvari. Za izolaciju (zvucnu), jedinu ulogu ima MASA pregrade, a zbog prenosenja vibracija, pozeljan je diskontinuitet sredine. Apsorpcija je totalno druga prica, i kod nje je cilj dobijanje zeljene reverberacije i prvih refleksija( u kombinaciji sa difuzorima). Znaci za izolaciju- beton, cigla, puni blokovi, eventualno gips....ZABORAVITE STIROPOR( osim kao toplotni izolator) u studiu, kao i kartone od jaja. Za apsorpciju je duza prica ali je glavni princip TALASNA DUZINA ZVUKA KOJI ZELITE DA BUDE APSORBOVAN MORA BITI REDA VELICINE PREPREKE NA KOJU ON NAILAZI. Amin! Znaci za visoke-porozni materijali, tkanine, zavese , azmafon..., za basove - rezonantne ploce , za srednje- akusticki apsorberi( shupljikaste kutije ispunjene recimo azmafonom) . Ovo je malo duza prica , pa pitajte ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Pitanje za OFF-a:gore sam vec napisao da planiram da napravim gluvu sobu.Koliko je dobro to sto pravim pregradni zid od rigipsa koji cu sa obe strane da oblozim azmafonom i ostaje mi jos 7-8cm praznog prostora u samom zidu.Da li da taj prostor ostavim prazan ili da ga napunim mineralnom vunom ili sundjerom?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ako ne mozes da zidas ciglu zbog tezine, rigips je ok.Diskontinuitet pregrada je jako bitan(vazduh je takoje nova pregrada-i najjeftinija
![]() Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Ja sam planirao ovako posto je kabina u reziji: azma-rigips-azma-vazduh-azma-rigips-azma.Znaci da obe strane rigipsa oblozim azmom.Da li se time nesto dobija?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Jedna fabrika iz Cacka je pravila zvucno zasticene komandne kabine za industriju sa azmafonom i imao sam priliku ucestvovati u koristenju nekoliko njih. Ta konstrukcija je dobro rjesavala visoke i srednje frekvencije, ali niske ne. Moj prijedlog : itison-azma-rigips obostrano na drvenom rostilju ispunjenom azmom-azma sa druge strane-itison. Treba paziti na rjesavanje zvucne izolacije poda, a strop izvesti od iste kombinacije kao i zid. Kako rjesavate ventilaciju u tim prostorima? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
azmafon u beogradu | yoloko | Dizajn i konstrukcija studija | 30 | 08-04-2010 12:09 PM |
Azmafon ili??? | akordeonista | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 21-09-2009 06:33 PM |
Azmafon - Novi sad | MHz | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 05-06-2009 08:05 PM |
Azmafon? | kok | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 15-11-2006 09:22 PM |