Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike

Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-01-2010, 10:22 PM   #1
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Default Da li mislite da Hip Hop muziku ceka svetla buducnost kod nas ??

Prosto i jednostavno pitanje . . naravno ne ocekuju se prosti odgovori

Obrazlozite uz svoj stav zasto i zbog cega . .

Pozdrav
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 12:13 AM   #2
Lag
Moderator

Lag's Avatar

Default Re: Da li mislite da Hip Hop muziku ceka svetla buducnost kod nas ??

meni je sve od VIP-a pa na ovamo ceo srpski hop "na silu"
svaki zhanr da bi cvetao i bio zdrav mora da ima za osnovu jedam temelj u obliku kulturnog pokreta. kulturni pokret podrazumeva to da postoje priche unutar te scene, da se masa unutar te scene zna, da postoje ostale stvari vezane za sam zhanr (droga, zatim likovna umetnost u vidu grafita/ dizajna i sl, jako vazhno - stil oblachenja tj jasno definisana estetika koja oseti u svemu navedenom), zatim svoj zhargon itd.
srpski hop to odavno nema poshto (srbima je to u krvi) svi su neshto posvadjani jer su svi jedni drugima ko zna shta iza ledja i tako to.
i onda pesme prave entuzijasti za koje niko ne zna jer nisu "u prichi", a jedinom "prichom" koja postoji dominiraju wiggaz, iliti likovi iz bogatih porodica koji prodaju vutru "jer nemaju kesha" i svi prave matrice koje zvuche kao 50 centovi filleri a tekst je o tome kako im je teshko u zhivotu ili kako imaju previshe para i bicharke ih vole.
slichno se dogodilo sa hardkorom, tehnom, trensom... ljudi jednostavno prestanu da se onda zanimaju zhanrom, a entuzijasti polako gube entuzijazam i usmeravaju ga na neki zhivlji i aktuelniji zhanr
trenutno od tih kultura u srbiji, koliko mi se chini, zhive samo metal, drum/dubstep i nu-rave. mozhda malo rege.

Last edited by Lag; 28-01-2010 at 12:30 AM.
Lag is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 01:19 AM   #3
Tribal_kg
Senior Member

Tribal_kg's Avatar

Kako se uzme. Da ima talentovanih ljudi - ima ih. Da li oni dobijaju svojih 5 minuta? Tesko.. Po mom nekom vidjenju, srpski hip hop je u konstantom opadanju od neke 2005. godine. Kvalitet ocigledno opada. Ljudi vise i ne rade na sebi niti se trude da napreduju kao mcevi. Sada se sve vrti oko toga ko ce da zaradi sto vise para, sto je i ok ali ipak dosta kvalitet opada. Drugi problem je publika koju danas cine uglavnom klinci i ljudi koji nemaju blage veze sta je hip hop kultura. Njima je lako "prodati" pesmu jer se loze na primitivne stvari. Uzecu kao primer Mc Stojana. On je video sta ljudi gotive i to cepa covek. Zato i imamo gomilu nekih ljudi koji nemaju pojma ni sta je hip hop, a rade to i imaju neku svoju publiku i sami sebe nazivaju zvezdama.

Kod nas realno fale izdavacke kuce koje bi zastupale i izdavale kvalitetan rep. Tako bi se i ovi klinci trudili da napreduju i da se usavrse kao mcevi i tako eventualno dodju do nekog izdanja.

Mi smo kao klinci vezbali pesmu dok ne poludimo i onda tek odemo u studio da snimimo, a te pare smo jedva skupljali. Danas klinci prvo zakazu studio pa tek onda razmisljaju sta ce da snime tamo!

Danasnji reperi uglavnom nemaju nikakvu pricu. Skinu matricu sa neta, otpevaju nesto, zalepe auto-tune koji ne znaju ni da podese i stancuju pesme. Klincima je to zanimljivo da slusaju jer i onako pojma nemaju sta je Cdur, a kamoli iz kog tonaliteta ide pesma i da li je to ok sto oni pevaju.

Koju god pesmu da mi daju da preslusam ja je iskljucim posle 10sec. jer kad cujem prva dva reda teksta sve mi je jasno.

I Lag je sve odlicno rekao, sve je tacno! Puno mrznje, zavisti, besa, a sve manje kvaliteta.

Mogu ja o ovome do ujutru, a to nije bas zanimljivo preko neta.

Samo da dodam, nemam nista protiv ni zaradjivanja para, cak sta vise, voleo bih da mogu da zivim od repa, niti imam nesto protiv Stojana.
Tribal_kg is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 04:27 AM   #4
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Ne.
Eventualno ako preuzmeš stvari u svoje ruke, pa promeniš scenu. To si obećao i ja te držim za reč kao vizionara...

Poslednje što sam čuo da mi se dojmi je BS-slatke male maloletnice i poslednji Marchelo nakon toga. Bad Copy je bio interesantan ponekad...

Mada...
Ja ionako nisam neki ljubitelj, so who cares what i say...

http://www.myspace.com/igorsimic
zlobisha is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 06:59 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ne ceka !! Nema buducnost i sto pre nestane - to bolje!!

Zasto ?

Zato sto hip hop u 99% slucajeva rade crnci. On je takav kakav je bas zbog toga...zbog njihovog nacina razmisljanja, kulture, okoline itd..

Kod nas nema crnaca i tu je kraj.

Autentican je isto kao kad bi dali crncima da rade izvornu narodnu muziku !!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 08:01 AM   #6
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ne ceka !! Nema buducnost i sto pre nestane - to bolje!!

Zasto ?

Zato sto hip hop u 99% slucajeva rade crnci. On je takav kakav je bas zbog toga...zbog njihovog nacina razmisljanja, kulture, okoline itd..

Kod nas nema crnaca i tu je kraj.

Autentican je isto kao kad bi dali crncima da rade izvornu narodnu muziku !!!
Da tim autenticnim crncima nije bilo Rick Rubinove debele jevrejske guzice 80tih godina, tesko da bi ga danas pravili. I kurcili se ovoliko.

Apsolutno si u krivu! Scott Storch je beo, a pravio je vrlo crnacke beatove.
perun is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 08:59 AM   #7
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by perun View Post
Da tim autenticnim crncima nije bilo Rick Rubinove debele jevrejske guzice 80tih godina, tesko da bi ga danas pravili. I kurcili se ovoliko.

Apsolutno si u krivu! Scott Storch je beo, a pravio je vrlo crnacke beatove.
Beats & matrice nisu problem...uz malo analize, prakse i dobrog uha, moze da se izvede... i za mene su mislili da sam crnac dok sam radio Two Step UK garage pre 7-8 godina!!!

ALI fora je u rapu / vibe-u / tekstovima itd....a toga kod nas nema!
Nema dobrih rapera , JEZIK nam nije bas najzgodniji za RAP .. A NI ZA PEVANJE, bogami...vibe - ne postoji, sve je na silu, kopiranje...a o tekstovima i rimama DA NE PRICAM. (ovo zadnje vazi za sve muzicke pravce kod nas)

I kod nas su ljudi zaboravili (ili ovi "novi" jos nisu ni naucili) da prave dobre hooks / refrene / melodije..

A Scott Storch je imao srece da zna da svira i da na brzinu sklepa beat - mnogo brze nego sto bi mrmoti nasli ploce / samplovali / sekli / lepili itd itd...pravi covek na pravom mestu u pravo vreme.
Pa on je poceo kao session player za producente koji NISU ZNALI DA SVIRAJU ! zar ne?

R Rubin - takodje ..moze se reci da je pomogao "oko pakovanja" cele te price..."otvorio im ochi..." a posle su oni sami nastavili...

PS Hip Hop je NACIN ZIVOTA...nastao iz bede i sirotinje, (pogledajte 8 Mile film - ikao je komerc / Eminem...daje sliku kako ljudi zive / rade stvaraju itd itd..) prodavanja droge (prvo klincima a onda onima koji imaju puno para)...Gangsta Rapperi su ili su bili nekad UGLAVNOM povezani sa nekom vrstom kriminala...zatvor im nije strana stvar!
Ima toga po novinama - koliko hoces !

Last edited by DaBear; 28-01-2010 at 09:06 AM.
Old 28-01-2010, 09:09 AM   #8
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

nema to brale veze dal si crnac ili beo ili saren vec samo rad i samo rad ... talenat je tu cisto da se nadje ... ja ne znam zasto perun ne okaci svoje stare hiphop radove (Belgrade Posse) da mogu ljudi da pocuju kako moze da se repuje i da se slozi pesma i da to zvuci pristojno za te lude 90-e (94-96) kad je jos manje bilo uslova za bilo sta ...
edit :

gangsta rap je oduvek bila smejurija mislim na ovu modernu varijantu pogotovu mi je zao sto ova danasnja generacija se lozi na 90-e bez ikakvog razloga tj nisu ni svesni sta je bilo tada ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 28-01-2010, 09:28 AM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
nema to brale veze dal si crnac ili beo ili saren vec samo rad i samo rad ... talenat je tu cisto da se nadje ... ja ne znam zasto perun ne okaci svoje stare hiphop radove (Belgrade Posse) da mogu ljudi da pocuju kako moze da se repuje i da se slozi pesma i da to zvuci pristojno za te lude 90-e (94-96) kad je jos manje bilo uslova za bilo sta ...
edit :

gangsta rap je oduvek bila smejurija mislim na ovu modernu varijantu pogotovu mi je zao sto ova danasnja generacija se lozi na 90-e bez ikakvog razloga tj nisu ni svesni sta je bilo tada ...
pa to ti ja pricam..ovi nasi "danasnj rapperi" znaju da treba da budu "tough". da psuju, da j*** kevu svima u tekstovima, ne kapiraju sta i zbog cega..a materijalna strana im je mnogo bolja od pravih crnja koji rapuju o bedi i sirotinji i kriminalu itd...

Danasnji HipHop u USA se svodi samo na to DA SE ZARADE PARE i kupe debeli lanci od zlata i satovi sa dijamantima !!
A kod nas ta komerc-varijanta ne radi, jer niko ne kupuje muziku...i tako u krug !!
Old 28-01-2010, 09:33 AM   #10
perun
Pro Member

perun's Avatar

Vrach,

rekao si CRNAC i rekao si BELAC.

Zato sam napisao onaj post! Nisu Srbi jedini belci...

A hip hop u SR je smejurija. Oduvek bio.

Da ne sirimo... Ni dan danas, ti crnci tamo ne mogu da izguraju nijedan proces bez igraca belca u timu. Veruj mi. Mnogo ih je.

Na kraju krajeva ne postoji crni entertainment lawyer u igri. Za pocetak.

Ili je jesha ili je gay jesha.

U svakom slucaju je beo!

I jesha.

Ajd.
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules