Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2008, 03:04 AM   #1
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Nesto relativno staro...

Evo, ako nekoga interesuje, demo (ITB) verzija jedne pesme iz 2005 (muzika, aranzman, tekst, programing - moja malenkost), pevano (Gorica - ex Neverne Bebe) i miksano (opet ja) u martu 2006-te. Postoji novija verzija (novo pevanje i promenjeni neki detalji u aranzmanu) spremna za mix, ceka se da sponzori ispune obecanja ... Cela prica "zapela" posle tri snimljene pesme zbog "nedostatka vremena" (i bukvalno i preneseno) i zao mi je zbog toga . Cela stvar je trenutno "na ledu" i ceka "bolja vremena"; nadam se skorom nastavku rada i izdavanju.
Zanimaju me vasa misljenja, samo napred, bicu zahvalan...

nema nade itb demo.mp3 - 6.41MB
Old 05-08-2008, 11:10 AM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Nesto relativno staro...

Kompozicija odlicna, melodijski i harmonski razradjena odlicno, sto je najvaznije u simbiozi, sklop instrumenata takodje, ono sto mi smeta je BackBeat, manje-vise zbog njega samog, vec zbog nedostatka desavanja, dok pesma ide javljaju mi se ideje sta i kako sa bubnjem i basom, a sa loop-om sve ostaje inertno!

Evo slusam treci put, hmmm, pa ima par detalja za razmatranje, pojedina mesta u glavnoj melodiji koja zahtevaju da budu ispracena i aranzmanom, konkretno ponekim unisom na basu i bubnju, eto tek da se pojaca tematski materijal koji je bitan!
"Da ti opet oprostim..." i "Nema vremena..." na kraju refrena, onda u C delu (bar meni) nedostaje kontrast i razrada, konkretno ritmicka, dok je harmonska i melodijska ispracena odlicno!

To je bar ono sto nema veze sa ukusima i afinitetima, generalno jako, jako dobro!

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 05-08-2008 at 11:41 AM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2008, 12:37 PM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Sa ovom pesmom je Gorica ucestvovala prosle gdoine kod nas na Zrenjaninskom festivalu
Pretpostavljam da znas da je Gorica zapalila u NY, pa sada ipak ide na Floridu?
Pozdrav

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 03:09 AM   #4
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Uuups, ja i zaboravih da sam ovo i okacio. Svakako, hvala svima koji su poslusali...
@Oggy: Da, Gorica je prosle godine ucestvovala na Zrenjaninskom festivalu, mada, i sam znas da i nije bog zna sta dobro prosla, osim naravno tapsanja od kojih ramena otpadaju... Znam za njene akcije u SAD, culi smo se relativno skoro, drzim joj fige da izdrzi...
@Kravadinka: Hvala na izdvojenom vremenu i komentarima, cenim to. Preskocicu pohvale, a povodom nekih kritika i predloga rekao bih sledece:
Za finalni miks postoji i verzija sa snimljenim akusticnim bubnjem i nesto izmenjenim bassom, medjutim , nisam siguran da sam skroz zadovoljan time, film se definitivno promenio, ali u nezeljenom pravcu. Naime, u ovoj pesmi nisam ni zeleo klasicni zvuk akusticnog bubnja (pogotovo ne kick i snare), niti preterano naglasene i "ofanzivne" break-ove, vaznije mi je bilo da se osnovni bit dobro slozi sa mukotrpno programiranim i slaganim lo-fi/seq layer-om i da bude zvucno/ritmicki kompatibilan sa bass linijom. Kao sto si primetio, ceo sklop instrumenata je radjen u slojevima i sa puno podbojavanja (ovo mi je omiljeni pristup ) custom programiranim farbama (i hard i soft synths), pa mi je u celom zvuku trebao otprilike ovakav zvuk "bubnja i perkusija" (paralelno kompresovan i editovan set loop-ova ("Bubble" - Back Beat GC verzija) + StylusRMX/Triton/Wavestation Lo-fi layer).
Sto se back vokala tice, bas na mestima koje si pomenuo i postoje troglasni blokovi koji dodaju potreban kontrast i to ce, svakako, biti deo finalnog miksa, ali bez preterivanja.
Sto se tice ritmicke razrade i dodatnog nijansiranja u C delu tu se ne slazem potpuno sa tobom. Unise sa glavnim vokalom na basu i bubnju uglavnom izbegavam jer je to put koji lako vodi u los harmonski slog i tipicne greske kao sto su "paralelene oktave" i "diletantsko akcentovanje". Ceo C deo je uradjen sa kontrapunktno postavljenim linijama bassa i hi vox (Lyle feel) syntha, tako da bi dodatno ritmicko akcentovanje, u ovom slucaju, samo razbilo tu sliku. U strofama, malo vise zivosti ne bi bilo na odmet (tu se slazem, i zbog toga sam i uradio session sa live bubnjevima), ali jednostavno, snimljeni akusticni bubanj mi se ne uklapa, prvenstveno zvukom, pa bih radije bio spreman i da malo izgubim na energiji, (jer mi to i nije najvazniji sastojak), nego na ukupnom zvuku. Svakako, pokusacu jos malo editovanja i procesinga na bubnju ne bih li ga priblizio ostatku aranzmana cijim sam zvukom zadovoljan.
Hvala jos jednom, pozdrav.
Old 11-09-2008, 05:17 PM   #5
Max
Pro Member

JA necu mnogo ulaziti u aranzman ( sustinski mi se dopada ) .... nekako se vidi da ga je klavijaturista radio ( cesto se desava da ako je bubnjar radio aranzman , da su najrazigranije udaraljke bubnjevi , a klavijatura je jedna ili dve , dok ako klavijaturista radi onda je malo obrnuto ) .....

.... ono sto se meni ne dopada je mix ..... i to dosta stvari u mixu .... Ono sto je najbitnije , vokal je totalno u matrici , ne mogu ni svom silom da shvarim sta devojka peva . Nisam pobornik vokala preko matrice , ali mislim da bi lako trebalo da se razume tekst .

U mixu nije napravljen prostor za vokal .... sve se pomalo guzva i gusi ( mada ne bi trebalo jer je aranzman dobar ) tesko se razaznaje bas a u donjem delu spektra nije bas sve najbolje reseno .....

Sam vokal je malo " telefonski " mnogo midla i malo toga drugog ....

Reverbi na klavijaturama su mi malo " osamdesetashki " i mislim da to moze malo modernije da se resi .....

E sad , da me neko ne shvati pogresno , ja se sustinski ne javljam da komentarisem radove .... ovde sam se javio , zato sto mi se sustinski dopalo i vidim da je autor / aranzer vican onome sto radi , pa bih voleo da se ove " kritikie " shvate pozitivno u cilju poboljsanja finalnog proizvoda ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2008, 06:31 PM   #6
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

nije tolko losh snimak vokala, chini mi se.. ali je definitivno, previshe zavuchen u matricu.. samo ga digni malo.. za koji db.. ili ga malo vishe iskompresuj..

sve ostalo je ok..

mada ja bih dobosh i kick malo zategnuo.. ne udaraju dovoljno, iako nije potrebno.. ja bih ga vishe napucao..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 02:18 AM   #7
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Max, HeatMan - hvala na "kritikama", naravno da ih shvatam kao dobronamerne. I ja se, kao i Max, uglavnom ne javljam da komentarisem radove, ali mi je drago da se neko "sa dobrim usima" javio sa misljenjem.
Elem, od toga da je klavijaturista (po osnovnoj vokaciji) radio aranzman se ne moze pobeci i to nosi odredjene "konsekvence" sa sobom. E, sad uz svo uvazavanje kolega, i uz primere iz svetske produkcije koji staju na prste jedne ruke, ja u Srbiji (osim mozda u jednom slucaju) i ne znam za bubnjara sposobnog da se ozbiljno bavi aranziranjem (poznavanje forme, harmonije, tonskog sloga, kontrapunkta, instrumenata, osnova psiho-akustike, itd.), pa mi deo opaske o bubnjarskim aranzmanima vise dodje kao neophodni deo iskaza o instrumentalnoj pristrasnosti u aranziranju, od koje je,fakat, cesto tesko pobeci. Tek da se zna, svi instrumenti jesu radjeni u MIDI-u preko klavijature, ali to obuhvata i bass, bubanj, perkusije,cetiri linije gitara, trubacke teme...; u finalu nesto od toga ce, svakako, biti zivo.
Ono sto primecujem da je zajednicko u ocenama je da je vokal pretih i uvucen u matricu. Odmah da kazem (i zbog ostalih primedbi), ovde se radi o demo verziji, dakle, detaljnoj skici, a ne gotovom proizvodu - to tek sleduje. Ja, inace jesam pristalica vokala u matrici, a ne iznad nje (sto je cesto zastitni znak balkanske produkcije ), e, sad, gde je ta tanka linija da se pliva, a ne potone... Kad demo slusam kuci na hi-fi opremi i ja sam blizu misljenja da je glas malcice potonuo (da bi vokal mogao 1dB gore, a pad-ovi 1dB dole, itd.), ali kad isto to slusam na S-2.5A, sve mi je ok. Mix je radjen samo na njima (nisu konsultovani NS10 ili nesto slicno) i moguce je da na svim sistemima nije idealna slika. No, u finalu, radice se sve "po PS-u". Vokal je sniman sa kombinacijom U87Ai + ISA 430MKII, i to je set-up koji se mozda nekima i nece bog zna sta svideti. Ja nisam preterani pristalica tube preamp-a i mikrofona, vise volim diskretne i neutralne sprave i ne zelim od sprava "personalitet" po svaku cenu (pogotovo ne uvek toliko i nasiroko obozavani "vintage tube warm analog sound" svugde i na svakom mestu). Mozda je ljudima naviknutim na tube preampe vokal malo tanak i sterilan (ne delim misljenje), ali i sam mislim da ima mesta za malo izdizanje oko 300-400Hz (pre nego totalno izdizanje vokala) i tome kompatibilno "uvlacenje" na pad-ovima, "pa da svi budu zadovoljni". Inace u miksu, editovani vokal je kopiran, glavna kopija je imala insertovan LA-2 leveling amp, dok je druga "nekomprimovana" koriscena za pobudu TC D-2 na nekim mestima u pesmi (uz stalnu konsultaciju fazmetra, naravno), sve to zajedno na grupu, itd...
Bass gitara (tacnije "mic" kanal, "DI" nije diran) jeste svesno odrezana i sa "donje" strane, da bi bolje izasao low end bubnja, moglo je i obrnuto (mozda bi se Max-u vise svidelo), ali, meni je ovako bilo malo preciznije.
Reverbi na klavijaturama i jesu (priznajem) pomalo "osamdesetaski", ali mislim da im u ovakvom aranzmanu ima mesta, pogotovo, sto (mozda subjektivno)mislim da taj nacin produkcije ponovo dobija na aktuelnosti, a i podseca me na muzikalniju i manje razvodnjenu muzicku scenu.
Kick i snare..., hm, moze zategnutije (probao sam), ali mi to vise nije taj film, nije ta pesma , mada cenim da bi nekom drugom to vise "radilo".
Ipak, ovo je samo demo, pre svega prikaz aranzmana, finalni miks tek sledi...
Opet se raspisah, a nisam imao nameru...
Jos jednom, drugari hvala na misljenjima i trudu.
Pozdrav.
Old 12-09-2008, 02:34 AM   #8
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

i ja sam pobornik vokala malo zavuchenijih, al ti ga pretera.. stvarno ti kazem, evo moze max da ti kaze kakvu smo raspravu imali oko vokala u matrici..

pozdrav
Old 12-09-2008, 03:07 AM   #9
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Sta cu kad volem...
Old 12-09-2008, 02:49 PM   #10
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

pa pretra ga.. nemoj da pojachavash da bi chuo vokal, nego kad stisash mora sve da se cuje i razaznaje..

poz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules